NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

BiH

ČOVIĆ SE SASTAO S VUČIĆEM 'Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata'

Foto: Hina/Tanjug

Hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovaj prostor ‘ima budućnost’.

Br. pregleda: 2162

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Srpsko-hrvatski odnosi bit će ubuduće znatno bolji jer za to ne postoje suštinske prepreke, jedno je od zajedničkih uvjerenja srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon sastanka u četvrtak u Beogradu.

‘Obojica smo izrazili nadu i uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti značajno bolji, a da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje’, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakog razgovora s Čovićem.

I hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će odnosi Srbije i Hrvatske vrlo brzo biti mnogo bolji. ‘Ono što nas danas razdvaja, vrlo brzo neće’, rekao je Čović, napominjući da će u Hrvatskoj idućeg tjedna biti završena predizborna kampanja.

Čović je, ogovarajući na pitanja novinara o tenzijama u odnosima Zagreba i Beograda posljednjih mjeseci, istaknuo da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene.

‘Zato to ne bih komentirao. A i moja je obveza brinuti o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj vrlo će brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mjesto’, uvjeren je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovaj prostor ‘ima budućnost’, te da je ‘mnogo stvari koje narode vezuju’, a nada se da ‘neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju’.

‘Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih mijenjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti’, rekao je Vučić, naglasivši da se to postiže prije svega ‘iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom suradnjom’ koja je i do sada bila korektna.

‘Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata’, ponovio je Vučić, uz ocjenu da su takvi odnosi ‘uvijek ljekoviti’.

Naglasivši da će se dobra suradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primjetio da je to nešto ‘dobro i važno u vrijeme ne baš zavidne stabilnosti’.

Vučić je, nakon današnje izjave državnog vrha Srbije da ne podupire referendum u RS, ali se neće ni miješati u odluku Banja Luke, naglaio kako ‘Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije ni jedne sekunde neće izostajati’.

‘Nismo podržali tu odluku (o referendumu u RS), ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku da li će referenduma biti’, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

‘Nije ovo vrijeme podjele na huškače i izdajnike’, rekao je srbijanski premijer, uvjeren da će za koji mjesec ozračje uzajamnih odnosa u BiH biti drukčije.

‘Vjerujem i da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka’, rekao je Vučić ukazavši da ovakva situacija nije dobra ni za jednu stranu.

‘Zbog ovoga smo bar deset investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima. A imate manjak investicija u cijeloj Europi’, rekao je srbijanski premijer.

02.09.2016.

Foto: Predsjedništvo BiH

SUSRELI SE ČOVIĆ I PULJIĆ 'Konstitutivni narodi u BiH nisu podjednako zaštićeni'

12.10.2017.

Sugovornici su istaknuli da je Izborni zakon potrebno mijenjati. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen