NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2017
tekst
tekst

BiH

ČOVIĆ SE SASTAO S VUČIĆEM 'Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata'

Foto: Hina/Tanjug

Hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovaj prostor ‘ima budućnost’.

Br. pregleda: 2246

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Srpsko-hrvatski odnosi bit će ubuduće znatno bolji jer za to ne postoje suštinske prepreke, jedno je od zajedničkih uvjerenja srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon sastanka u četvrtak u Beogradu.

‘Obojica smo izrazili nadu i uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti značajno bolji, a da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje’, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakog razgovora s Čovićem.

I hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će odnosi Srbije i Hrvatske vrlo brzo biti mnogo bolji. ‘Ono što nas danas razdvaja, vrlo brzo neće’, rekao je Čović, napominjući da će u Hrvatskoj idućeg tjedna biti završena predizborna kampanja.

Čović je, ogovarajući na pitanja novinara o tenzijama u odnosima Zagreba i Beograda posljednjih mjeseci, istaknuo da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene.

‘Zato to ne bih komentirao. A i moja je obveza brinuti o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj vrlo će brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mjesto’, uvjeren je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovaj prostor ‘ima budućnost’, te da je ‘mnogo stvari koje narode vezuju’, a nada se da ‘neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju’.

‘Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih mijenjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti’, rekao je Vučić, naglasivši da se to postiže prije svega ‘iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom suradnjom’ koja je i do sada bila korektna.

‘Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata’, ponovio je Vučić, uz ocjenu da su takvi odnosi ‘uvijek ljekoviti’.

Naglasivši da će se dobra suradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primjetio da je to nešto ‘dobro i važno u vrijeme ne baš zavidne stabilnosti’.

Vučić je, nakon današnje izjave državnog vrha Srbije da ne podupire referendum u RS, ali se neće ni miješati u odluku Banja Luke, naglaio kako ‘Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije ni jedne sekunde neće izostajati’.

‘Nismo podržali tu odluku (o referendumu u RS), ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku da li će referenduma biti’, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

‘Nije ovo vrijeme podjele na huškače i izdajnike’, rekao je srbijanski premijer, uvjeren da će za koji mjesec ozračje uzajamnih odnosa u BiH biti drukčije.

‘Vjerujem i da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka’, rekao je Vučić ukazavši da ovakva situacija nije dobra ni za jednu stranu.

‘Zbog ovoga smo bar deset investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima. A imate manjak investicija u cijeloj Europi’, rekao je srbijanski premijer.

02.09.2016.

Foto: Hina/Fena

PLENKOVIĆ U MOSTARU 'Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod'

05.12.2017.

Plenković je stigao u Mostar u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata. Više>

Poskok.info

PORTALI IZ HERCEGOVINE ŽRTVA NAPADA I BLOKADA Sinkronizirana akcija nakon izricanja presude šestorki?

05.12.2017.

Blokade objava i napade prijavili su iz portala Dnevnik.ba, Poskok.info, Grude.com i Brotnjo.info. Više>

Foto: Hina

SPALJENE ČETIRI HRVATSKE ZASTAVE Kraj spomen obilježja braniteljima

04.12.2017.

U mjestu Novom Šeheru u općini Maglaj. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu