NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KRIZA U BIH Vijeće za provedbu mira protiv referenduma u Republici Srpskoj, hitan sastanak u Beogradu

Sastanak Vučića i Nikolića i Stefanovića (foto: Hina/Tanjug)

Rusija jedina protiv usvojene izjave Vijeća.

Br. pregleda: 2307

Sastanak Vučića i Nikolića i Stefanovića (foto: Hina/Tanjug)

Autor: Hina/CroExpress

Najutjecajnije zapadne zemlje i Turska protive se provedbi referenduma kojega su za 25. rujna najavile vlasti Republike Srpske dovodeći tako u pitanje poštivanje Daytonskog sporazuma. Još nema odluke o mogućoj zabrani ili sankcijama, čemu se odlučno nastavlja protiviti Rusija, proistječe iz zaključaka što ih je u utorak na zasjedanju u Sarajevu usvojio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC). Politički predstavnici Srba iz Republike Srpske odbacili su ga, a srbijanski čelnici se hitno sastali u Beogradu.

Provedba referenduma kršenje Daytona

Upravni odbor PIC-a zasjedao je na razini veleposlanika država-članica kako bi razmatrao stanje u BiH i mjere koje bi se mogle poduzeti protiv provedbe referenduma u RS kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH.

Nakon dva i pol sata rasprave usvojena je izjava u kojoj se izrijekom upozorava kako bi provdba referenduma predstavljala kršenje Daytonskog sporazuma kao i niz ranijih postupaka i izjava kojima se predsjednik RS Milorad Dodik i entitetski parlament pokušavali dovesti u pitanje poštivanje autoriteta pravosudnih institucija na državnoj razini.

‘Niti jedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće. Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati sukladno Daytonskom sporazumu’, stoji u izjavi.

Upravni odbor PIC-a ostavio je djelomice otvorena vrata za intervenciju visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku ističući kako je on i dalje ‘konačni autoritet’ za tumačenje civilnih odredbi Daytonskog sporazuma.

U sadašnjoj fazi Upravni odbor PIC-a odlučio je pozvati sve institucije u BiH da pitanje referenduma riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir te ‘putem konstruktivnog dijaloga’.

Podsjetili su kako su pred Ustavnim sudom BiH već u tijeku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjene ustavnosti odluke parlamenta RS o referendumu kao i zahtjev entitetskog parlamenta za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS. Sada se očekuje da Ustavni sud prije 25. rujna zauzme konačno stajalište i svojim pravorijekom ‘presiječe’ ovu krizu.

Svim stranama u BiH upućen je poziv da se do tada ‘suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama’ čime se produbljuje negativnu političku atmosferu.

Neće biti prekrajanja geografske karte BiH

Upravni odbor PIC-a iskazao je žaljenje zbog korištenja secesionističke retorike i još jednom potvrdio ‘nedvojbenu opredjeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta bez prava na otcjepljenje’.

‘Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH’, stoji u zaključcima Upravnog odbora PIC-a.

Sastanak Upravnog odbora PIC-a prvi je napustio ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov koji je novinarima potvrdio kako je zastupao stajalište drugačije od ostalih članica tog tijela odnosno kako Rusija nije dala suglasnost na objavljenu izjavu ‘u kojoj se samo prijeti i osuđuje’.

Krivnju za napetosti i političku krizu u BiH prouzročenu planiranjem referenduma ruski je veleposlanik prebacio na Ustavni sud BiH koji je prošle godine donio pravorijek o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao dana RS.

‘Mislim da je Ustavni sud (BiH) trebao biti pažljiviji u odnosu na zakone i na aktualno stanje u BiH’, kazao je Ivancov neizravno potvrđujući kako Rusija i dakje poupire RS u nastojanju da referendumom ospori provedbu obvezujućih sudskih odluka.

Dodik: Ne bavim se PIC-om

Najviši dužnosnici Republike Srpske u utorak su odbacili poziv Upravnog odbora VIjeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako ga apsolutno ne zanimaju stajališta PIC-a.

‘Ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim priopćenjima’, kazao je Dodik u jedinoj izjavi za entitetsku agenciju Srna pojašnjavajući kako je zauzet jer slavi rođenje unuke.

Nikolić i Vučić sa Srbima iz RS


Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastat će se u četvrtak s političkim vođama Srba u BiH u povodu referenduma o Danu Republike Srpske zakazanog za 25. rujna, potvrdio je u utorak kasno navečer srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poslije sastanka državnog vrha u Beogradu.

Poslije poziva Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) vlastima Republike Srpske (RS) da odustanu od referenduma o danu RS, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je u utorak navečer na hitne konzultacije premijera Aleksandra Vučića, a nakon razgovora u četiri oka pridružili su im se i šef diplomacije Ivica Dačić, te ministar policije Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović.

‘Na sastanku je veoma detaljno analizirana situacija koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti. Dogovaraju se i već se poduzimaju mjere zaštite naših nacionalnih interesa. Ničim neće biti ugrožena stabilnost u našoj zemlji, a nadam se ni u regiji’, rekao je novinarima Dačić nakon sastanka kod predsjednika Nikolića.

Dačić je rekao da će Nikolić i Vučić razgovarati s vođama Srba u BiH o pozivu PIC-a vlastima u Banja Luci da odustanu od referenduma u RS.

Na konzultacijama državnog vrha je, po Dačićevim riječima, analizirana situacija, koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti i razmatrano pitanje ‘vitalnih nacionalnih i državnih interesa’.

31.08.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji