NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI KRALJEVI (1) Kralj Tomislav, ujedinitelj Panonske i Primorske Hrvatske

Kralj Tomislav na prijestolju, Josip Horvat, veljača 1941.

Prvi put se spominje kao kralj 925. godine.

Br. pregleda: 11872

Kralj Tomislav na prijestolju, Josip Horvat, veljača 1941.

Autor: CroExpress

Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910.; tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925., a vladao je bar do 928. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima. Iz vladarske je kuće Trpimirovića.

O Tomislavu imamo podatke iz svega nekoliko povijesnih izvora. U zabilješci ispred teksta zaključaka crkvenog sabora u Split 925. godine stoji: '...vladao je u provinciji Hrvata i granicama Dalmacija kralj Tomislav...'


Oton Iveković: Krunidba kralja Tomislava

U Ljetopisu popa Dukljanina ili Regnum Sclavorum stoji:

'Umjesto njega, vladao je njegov brat Tomislav... Za Tomislavova vladanja pokrene kralj Ugra imenom Atila vojsku da ga svlada. Ali je kralj Tomislav, hrabar mladić i snažan ratnik, vodio s njime mnogo ratova i uvijek ga natjerao u bijeg. I rodi Tomislav sinove i kćeri, i trinaeste godine svoga kraljevanja umre.'
Tomislav je vjerojatno došao na vlast 914. ili ranije; jedini podatak je napomena Tome Arhiđakona, koji piše: 'Godine Gospodnje 914. u vrijeme kneza Tomislava. ' Po Ljetopisu popa Dukljanina, Tomislav je naslijedio svog brata. Tomislav se prvi put 925. spominje kao rex (kralj), u pismu pape Ivana X.

Kako je u doba Tomislavove vladavine cijela Europa bila na nogama zbog mađarskih pljačkaških pohoda, zasigurno se i Tomislav sukobio sa tom novom vojnom silom. Mletački izvori spominju mađarske prodore sve do mora, što bi zasigurno značilo da je u određenom periodu u Hrvatskoj došlo do masovnog sukoba. Ne zna se što se točno dogodilo, evidentno je Tomislav odbio napade.


Tomislavovo Hrvatsko Kraljevstvo i velike pobjede protiv Ugara, na Dravi 925., i Bugara, u bosanskim planinama 927.

Ono što je bitno za hrvatsku historiografiju pitanje je o Tomislavovu zauzeću jednoga dijela nekadašnje Panonske Hrvatske. Iako je prodor utjecaja hrvatskog vladara u prostor međurječja Save i Drave vjerojatno započeo još krajem 9. stoljeća, vlast primorskog vladara bila je kako-tako osigurana na sjeveru današnje Hrvatske u doba Tomislavove vladavine. Najsigurniji (i jedini pravi) podatak o tome jest podatak da je Grguru bila ponuđena Sisačka biskupija, što je izravan dokaz da je Sisak očito bio pod vlašću hrvatskoga kralja, malo je vjerojatno da bi mu se nudila biskupija na nekom drugom teritoriju.

O Tomislavovoj vlasti nad dalmatinskim gradovima svjedoči Toma Arhiđakon, a vjerojatno je da je Bizant nagradio svoga vjernoga saveznika dalmatinskim gradovima, koji je njima vladao u ime bizantskog cara. Pomnim čitanjem spisa splitskih sabora nigdje se ne spominje bizantski strateg, upravitelj bizantske Dalmacije, stoga je očito da je ta vlast bila u Tomislavovim rukama. 

Tomislav je vrlo popularan, kao prvi hrvatski kralj, i kao ujedinitelj Primorske s Panonskom Hrvatskom. U mnogim gradovima Hrvatske postoje trgovi i ulice s njegovim imenom, kao i spomenici, od kojih je najznačajniji onaj u Zagrebu i Livnu.

Spomenik u Livnu iz 1926. (foto: Ante Perković)


Izvor: Wikipedia

29.08.2016.

Foto: Pixabay.com

VELIKA BRITANIJA UKIDA OGRANIČENJA ZA HRVATE Moći će slobodno raditi od 1. srpnja 2018.

20.03.2018.

Ova odluka znači da će hrvatski državljani od tog datuma u Britaniji biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada. Više>

NAJBOLJI GRADOVI ZA ŽIVOT Beč na vrhu, tu su i München, Frankfurt, Vancouver...

20.03.2018.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku