NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

BiH

23. OBLJETNICA HERCEG BOSNE 'Gdje god je nije bilo, Hrvata više nema'

Foto: HMS

Javna tribina u Gorici.

Br. pregleda: 3086

Foto: HMS

Autor: CroExpress/HMS

‘Gdje god nije bilo djelovanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kao izraza političke volje hrvatskog naroda, političnog i vojnog, Hrvata više nema. Bez obzira da li je to Sarajevo, Goražde, Tuzla, Bihać, Banja luka, jednako je na svakom dijelu – Hrvata je ostalo toliko malo da možemo kazati da su potpuno nestali’, kazao je predsjednik HDZ BiH, HNS-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, govoreći na javnoj tribini u Gorici kod Gruda, organiziranoj u sklopu obilježavanja 23. obljetnice proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je pozvao one koji su razočarani u postupke političkih zastupnika Hrvata u BiH da ‘ne klonu duhom’, jer se ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim narodima u BiH, kako je rekao, može postići samo zajedništvom i zajedničkom sinergijom i iskustvom.

‘Moramo stvoriti takav ambijent da mladi ljudi ostaju, te da mnogi koji su otišli i žive diljem svijeta, prepoznaju mogućnost življenja u BiH i da se vrate. Ja sam uvjeren da za to imamo snage a nadahnuće za to nam je upravo Hrvatska republika Herceg Bosna’, kazao je Čović.

'Moramo stvoriti uvjete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH', dodao je.

Pozdravio je predsjednika Glavnog vijeća HNS BiH i voditelja liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici na hrvatskim parlamentarnim izborima dr. Božu Ljubića za kojeg je rekao da će s još trojicom kolega u Saboru RH znati zastupati interese Hrvata u BiH.

David protiv Golijata

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vlado Šoljić rekao je kako Hrvati na vrijeme domovinskog rata i organizaciju života u tom vremenu mogu biti ponosni.

‘Hrvati su ušli u rat kao David protiv Golijata a izašli su kao pobjednici. Pokazali su ne samo da znaju ratovati za slobodu nego da znaju organizirati kako obranu tako i život općenito u tom vremenu’, rekao je Šoljić.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH kazao je da ambicije onih kojima smeta ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se Hrvate ostavi u ovakvom položaju nisu u skladu s europskim demokratskim stečevinama.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Gruda Ljubo Grizelj, čestitao današnje obilježavanje obljetnice HR HB, te uputio riječi ohrabrenja ‘šestorki’ u Haagu.

‘Mi Gruđani smo posebno ponosni što su značajni datumi novije hrvatske povijesti Hrvata u BiH upravo vezani za naše područje. Danas obilježavamo 23 godine od utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne i 20 godina otkad živimo u jednom potpuno drugačijem političkom i pravnom okviru za koji se sve može reći ali se zasigurno ne može reći da je pravedan i da funkcionira na dobrobit Hrvatskog naroda u BiH’, rekao je Grizelj.

Počast Bobanu i braniteljima

Obilježavanje 23. obljetnice proglašenja Hrvatske republike Herceg Bosne, kojeg su pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, organizirali HZ HB i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH počelo jutros u Mostaru polaganjem vijenaca i paljenem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim branitelja na Trgu hrvatskih velikana.

Potom je u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici kod Gruda služena sveta misa za prvog predsjednika HR HB mr Matu Bobana i sve poginule hrvatske branitelje, nakon koje su položeni vijenci na Bobanov grob i na spomenik poginulim braniteljima.

29.08.2016.

Srećko Stipović / YouTube

(VIDEO) OTIŠAO U NJEMAČKU PA OSTAVIO KRAVE PRIJATELJU Evo kako je izgledao njihov ponovni susret nakon pola godine

24.05.2018.

Nakon što ih pola godine nije vidio, Zdravko je nedavno posjetio svoje krave. Više>

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart