NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

265.000 LJUDI SE 'ŠPANCIRALO' Varaždinski festival je svjetski, tražila se soba više

Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Na koncertima nastupile svjetske zvijezde,

Br. pregleda: 1903

Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Autor: Hina/CroExpress

Više od 265 tisuća šetača posjetilo je tijekom deset dana ovogodišnji Špancirfest, 18. u nizu, službeni su podaci Turističke zajednice grada Varaždina, a na ulicama i trgovima povijesnoga središta Varaždina, pod sloganom ‘Pokreni svoju kreativnost’, bilo je više od 500 raznih događanja i programa, tisuću izvođača, te 50-ak koncerata i 120 izlagača.

I dok je Špancirfest u nedjelju navečer i završio svoju ovogodišnju 'šetalačku sezonu', direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth iznimno je zadovoljna posjećenošću 'rođendanskoga' Špancirafesta, koji je ove godine postao punoljetan.

‘Vrlo smo zadovoljni što su dvije novine posjetitelji dobro prihvatili - preseljenje velike pozornice sa Stančićevog trga na Kapucinski trg, koji je postao novi prostor Špancirfesta, te novu ‘Kraljevska zona’ s festivalom ulične hrane tijekom dana i druženjima u noćnim satima’, rekla je Toth. Dodala je da ove godine nije otkazan ni jedan program.

Po njezinim riječima, prije svega lijepo vrijeme je svih deset dana pogodovalo priredbi i utjecalo je i na povećan broj dolazaka posjetitelja u Varaždin. Toth je istaknula kako je sve više stranih gostiju, koji dolaze pojedinačno i u grupama, te su za trajanja Špancirfesta bili popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u Varaždinskoj, ali i u Međimurskoj županiji.

Novina u ovogodišnjem programu Špancirfesta bile su i ‘'Kreativnica’ u Uskoj ulici gdje su se predstavili hrvatski dizajneri, te pojačan multimedijalni sadržaj. Tako je prvoga dana Špancirfesta varaždinska Gradska vijećnica bila podloga za 3D mapping, a ove nedjelje navečer se po pročelju ovoga gradskog simbola moglo virtualno crtati, pomoću ‘avatarske’ ruke, što je najviše razveselilo najmlađe posjetitelje festivala. Djeca su vrlo aktivno sudjelovala i u bogatome programu Parka kreative namijenjenog upravo njima.

Na brojnim koncertima, nastupili su, primjerice, svjetske zvijezde Manu Chao i Laibach, kao i poznata imena domaće glazbene scene poput Hladnoga piva ili Tonyja Cetinskog, zanimanje je izazvala i koncertna suradnja splitskoga TBF-a i Varaždinskoga komornog orkestra, a francuska skupina Transe Express izvela je najveći ulični performans u Hrvatskoj.

Špancirfest su posjetili brojni političari, a otvorili su ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš razrezavši rođendansku tortu. Predsjednica je tada rekla da joj se na jednom od najvećih festivala najviše sviđa atmosfera na ulicama. U Varaždinu je bio i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić koji je potvrdio opravdanost uvrštavanja Špancirfesta u top manifestacije hrvatskog turizma.

U ovih 18 godina Špancirfest posjetilo je gotovo tri milijuna posjetitelja, a izvedeno je četiri tisuće različitih programa s deset tisuća izvođača.

29.08.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ POTVRDIO Horvat će biti predložen za ministra gospodarstva, a Tolušić za potpredsjednika Vlade

21.05.2018.

Prijedlog će 22. svibnja biti predstavljen koalicijskim partnerima. Više>

Foto: Misalalic / Wikimedia commons

BISER KONTINENTALNE HRVATSKE U Kopački rit ulaže se 11 milijuna kuna

19.05.2018.

Ovim projektom Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne