NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.03.2017
tekst
tekst

Hrvatska

265.000 LJUDI SE 'ŠPANCIRALO' Varaždinski festival je svjetski, tražila se soba više

Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Na koncertima nastupile svjetske zvijezde,

Br. pregleda: 1212

Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Autor: Hina/CroExpress

Više od 265 tisuća šetača posjetilo je tijekom deset dana ovogodišnji Špancirfest, 18. u nizu, službeni su podaci Turističke zajednice grada Varaždina, a na ulicama i trgovima povijesnoga središta Varaždina, pod sloganom ‘Pokreni svoju kreativnost’, bilo je više od 500 raznih događanja i programa, tisuću izvođača, te 50-ak koncerata i 120 izlagača.

I dok je Špancirfest u nedjelju navečer i završio svoju ovogodišnju 'šetalačku sezonu', direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth iznimno je zadovoljna posjećenošću 'rođendanskoga' Špancirafesta, koji je ove godine postao punoljetan.

‘Vrlo smo zadovoljni što su dvije novine posjetitelji dobro prihvatili - preseljenje velike pozornice sa Stančićevog trga na Kapucinski trg, koji je postao novi prostor Špancirfesta, te novu ‘Kraljevska zona’ s festivalom ulične hrane tijekom dana i druženjima u noćnim satima’, rekla je Toth. Dodala je da ove godine nije otkazan ni jedan program.

Po njezinim riječima, prije svega lijepo vrijeme je svih deset dana pogodovalo priredbi i utjecalo je i na povećan broj dolazaka posjetitelja u Varaždin. Toth je istaknula kako je sve više stranih gostiju, koji dolaze pojedinačno i u grupama, te su za trajanja Špancirfesta bili popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u Varaždinskoj, ali i u Međimurskoj županiji.

Novina u ovogodišnjem programu Špancirfesta bile su i ‘'Kreativnica’ u Uskoj ulici gdje su se predstavili hrvatski dizajneri, te pojačan multimedijalni sadržaj. Tako je prvoga dana Špancirfesta varaždinska Gradska vijećnica bila podloga za 3D mapping, a ove nedjelje navečer se po pročelju ovoga gradskog simbola moglo virtualno crtati, pomoću ‘avatarske’ ruke, što je najviše razveselilo najmlađe posjetitelje festivala. Djeca su vrlo aktivno sudjelovala i u bogatome programu Parka kreative namijenjenog upravo njima.

Na brojnim koncertima, nastupili su, primjerice, svjetske zvijezde Manu Chao i Laibach, kao i poznata imena domaće glazbene scene poput Hladnoga piva ili Tonyja Cetinskog, zanimanje je izazvala i koncertna suradnja splitskoga TBF-a i Varaždinskoga komornog orkestra, a francuska skupina Transe Express izvela je najveći ulični performans u Hrvatskoj.

Špancirfest su posjetili brojni političari, a otvorili su ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš razrezavši rođendansku tortu. Predsjednica je tada rekla da joj se na jednom od najvećih festivala najviše sviđa atmosfera na ulicama. U Varaždinu je bio i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić koji je potvrdio opravdanost uvrštavanja Špancirfesta u top manifestacije hrvatskog turizma.

U ovih 18 godina Špancirfest posjetilo je gotovo tri milijuna posjetitelja, a izvedeno je četiri tisuće različitih programa s deset tisuća izvođača.

29.08.2016.

Foto: Hina/Damir Senčar

NAPADI NA MOSTOVCE Udarci pepeljarom u glavu, pokušaj gaženja automobilom, bušenje guma...

23.03.2017.

Petrov je ustvrdio kako je Kristić svojom objavom kandidature nekome očito poremetio planove. Više>

Foto: Francisko Pavljuk

NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U LONDONU I UOČI UTAKMICE U centru Zagreba jake mjere sigurnosti, ophodnje su posvuda

23.03.2017.

Kako smo se i sami osvjedočili, pojedinci se zaustavljaju i provjeravaju. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

OTVORENA 'VRATA HRVATSKE' Zračna luka 'Franjo Tuđman' je doista impresivno zdanje

22.03.2017.

Novi putnički terminal Zračne luke ‘Franjo Tuđman’ najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja

FOTO: Zabavne reklame