NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

UDBINA Tisuće vjernika obilježile Dan hrvatskih mučenika

Foto: Hina/Mario Ćuzić

Vojni ordinarij je predvodio misu.

Br. pregleda: 3297

Foto: Hina/Mario Ćuzić

Autor: Hina/CroExpress

Na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika u subotu na Udbini, vojni ordinarij Jure Bogdan je poručio kako ‘ništa ne vrijedi što su naši preci ginuli za krst časni i slobodu zlatnu ako ne vodimo čestiti kršćanski život, ako ne poštujemo dostojanstvo braka i obitelji, temeljne jezgre društva’ i poručio da od malih zajednica do središnjih državnih ustanova, Vlade, Sabora i predsjedničkog ureda ‘treba raditi s ljubavlju i na čast izgradnje svoga roda hrvatskoga i boljitak svih građana lijepe naše domovine’.

Vojni ordinarij je predvodio misu pred nekoliko tisuća vjernika s novim biskupom domaćinom Zdenkom Križićem i još devet biskupa te mnoštvom svećenika.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih mučenika, biskup Bogdan je primio na dar danas promoviranu knjiga umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i Ante Bežena ‘Crkva hrvatskih mučenika od ideje do ostvarenja’, kojoj je urednik Ivan Mance.

U ime odbora za proslavu 14. Dana hrvatskih mučenika umirovljeni biskup Bogović je tom prigodom rekao da je u prilogu knjige i popis donatora, jer je Crkva na Udbini sagrađena dobrim dijelom novcima građana.

Crkva hrvatskih mučenika je spomenik ranama na tijelu naše Hrvatske, rekao je Bogović i zahvalio svima koji su pomogli da se sagradi to velebno zdanje odakle, rekao je, ide jasna poruka ‘narodu i svijetu da mi znademo cijeniti rane onih koji su ih zadobili zato što su voljeli svoj narod i za nj se žrtvovali’.

Nazvavši Isusove rane ‘odlikovanjima’ Bogović je rekao da se Isus nije njih stidio, već se njima ponosio i rekao učenicima da propovjedaju da je zdravo, lijepo, dobro i spasonosno dobivati rane stečene iz ljubavi prema drugima.

‘Pa čak i život dati za druge, najveća je vrijednost na ovome svijetu i najjača valuta na ulazu u vječnost, što uključuje i oporaštanje i milosrđe, jer je Isus toliko pretrpio, a poslije rekao apostolima idite i najvještajte oproštenje i milosrđe, pa i onima koji su mi ove rane nanijeli’, rekao je Bogović i usporedio rane Isusove sa stradanjima Hrvata u sprječavanju osvajanja kršćanskog prostora na Krbavskom polju podno Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Gospićki biskup Zdenko Križić i šibenski biskup Tomisklav Rogić, kao donedavni rektor svetišta na Udbini, primili su također knjigu u znak zahvale. Biskup Bogdan je dobio i ličku kapu s izvezenim krbavskim križem.

Uz riječi ‘slava svim hrvatskim mučenicima’, biskup Bogdan je najavio da će u Skadru 5. studenog ove godine biti blaženim proglašen Hrvat iz Janjeva, fra Serafin Kodić Glasnović, koji je bio ubijen djelujući u Franjevačkoj provinciji u Albaniji.

28.08.2016.

Foto: Hina

'HRVATI, ŽELIM VAS UPOZNATI S JAPANOM 25 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa moramo popraviti sliku'

22.02.2018.

Japan je treća zemlja po BDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina