NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

'PREOZBILJNO PITANJE' Grabar-Kitarović prozvala Oreškovića zbog odlaska u Njemačku

Foto: Hina/Nikša Miletić

Migracija je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus, smatra.

Br. pregleda: 4581

Foto: Hina/Nikša Miletić

Autor: Hina/CroExpress

Tehnički premijer Tihomir Orešković trebao se prije subotnjeg odlaska u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji jer je pitanje migracija o kojem će se razgovarati preozbiljno ‘da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika’, rekla je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

‘To je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve, i Vijeće za nacionalnu sigurnost ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato jer smo u kampanji i ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s Merkel tako i u Slovačkoj’ gdje se 16. rujna održava summit EU-a, rekla je predsjednica u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

‘To je preozbiljna situacija da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika’, naglasila je, jer se ne nikad ne može, kako je rekla, predvidjeti što će se dogoditi u raspravi.

Grabar-Kitarović naglasila je kako je summit u Bratislavi ključan u smislu migracija, kao što je ključno i vrijeme koje dolazi jer se može očekivati pogoršavanje stanja, dodajući da ni Brexita ne bi bilo da nije bilo izbjegličke krize.

Merkel se u sklopu konzultacija s europskim čelnicima uoči summita EU-a u Bratislavi sastaje se s Oreškovićem, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovim u dvorcu Mesebergu izvan Berlina.

Orešković je ovaj tjedan, na pitanje o putovanju u Berlin na susret s Merkel odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Time je reagirao na članak u Jutarnjem listu u kojem je stajalo da se on nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao ni s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

‘Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor’, istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti.

U razgovoru za HTV Grabar-Kitarović govorila je i o odnosima sa Srbijom, naglasivši da podržava stav branitelja da treba ‘deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane’.

Nakon što u Hrvatskoj prođu izbori ‘sigurno ću razgovarati sa (srbijanskim premijerom Aleksandrom) Vučićem i vjerujem da ćemo nakon izbora s novom hrvatskom vladom - koja god to bila - naći načina sjesti, ne samo s Vučićem nego i sa srbijanskom vladom, da pritom sudjeluju i branitelji i udruge civilnih žrtava, svi oni koji još traže svoje nestale i da doista nađemo načine za rješavanje bolnih pitanja koja su prije svega humanitarne prirode ali i pitanja potencijalnih mogućih optužnica’, rekla je hrvatska predsjednica.

27.08.2016.

Foto: Hina

KORAK PREMA POLUFINALU Hrvatska pobijedila Norvešku!

20.01.2018.

Ostala je još Francuska. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich