NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.11.2017
tekst
tekst

BiH

KOMŠIĆ 'Velik broj Bosanaca i Hercegovaca misli da je BiH 'big shit''

Foto: Wikipedia

Strahuje od odcijepljenja RS.

Br. pregleda: 4266

Foto: Wikipedia

Autor: Hina/CroExpress

Izjavama o Bosni i Hercegovini predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović nije rekao ništa novo i on je zapravo samo glasno kazao ono što misli većina diplomata ali i samih građana te zemlje, ocijenio je u petak bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i sadašnji zastupnik u parlametu BiH Željko Komšić.

Pridruživši se brojnima koji su prije njega reagirali na Milanovićeve izjave o tome da BiH zapravo i nije država te kako se u njoj nema s kim razgovarati Komšić je u otvorenom pismu dostavljenom medijma istaknuo kako ga od sintagme ‘big shit’ više brine naznaka da se razmišlja i o scenarijima poput onoga u kojemu bi se Republika Srpska otcjepila od BiH.

‘To što on (Milanović) misli da je BiH 'big shit', vjerovali mi ili ne, misli i većina međunarodnih dužnosnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini kao i širom Balkana. A, ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsjednik stranke, na zvaničnom sastanku, i još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesretnoj zemlji volimo reći, 'neuspjeli jalijaš'‘, napisao je Komšić, ujedno čelnik oporbene stranke Demokratska fronta (DF).

‘Opasnijom i zlokobnijom’ Komšić vidi Milanovićevu izjavu kako Hrvatska neće ostaviti Hrvate same s Bošnjacima ukoliko se RS otcjepi od BiH.

Time se, drži Komšić, zapravo razotkriva sve ono što se ‘već par godina naslućuje, šuška, osjeća u zraku’ a na tragu je srpsko-hrvatske nagodbe odnosno sporazuma Cvetković-Maček iz razdoblja uoči Drugog svjetskog rata načinjenog baš na štetu BiH.

‘Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog (Vlatka) Mačeka pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što doista misli. A 'Cvetkovića' u Beogradu već svakako ima i previše’ ističe Komšić u svom pismu.

Da su strahovanja od ponavljanja takvog scenarija s krajnjim ciljem podjele BiH opravdana za Komšiča dokazuju otvorene rasprave o novim federalnim i konfederalnim jedinicama u BiH, prijetnje referendumima u RS pa i pismo Dragana Čovića predstavnicma međunarodne zajednice od četvrtka u kojemu on ‘podgrijava’ prijedlog o teritorijalnom preustroju BiH s tri ili više jedinica.

Komšičeva poruka onima koji sanjaju ili planiraju podjelu BiH da od toga na vrijeme odustanu jer je takve planove nemoguće provesti.

26.08.2016.

RADNI POSJET Državni tajnici idu u Teslić, Žepče i Kornicu

13.11.2017.

Sastat će se s Puljićem i predstavnicima Hrvata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine