NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PREDSTAVLJEN NJEMAČKI PLAN CIVILNE ZAŠTITE 'Moramo se pripremiti na moguće krizne situacije'

foto: Wikimedia Commons

Tvrde da plan ne preporuča stvaranje zaliha hrane i vode.

Br. pregleda: 4154

foto: Wikimedia Commons

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka vlada prihvatila je na sjednici u srijedu novi koncept civilne zaštite koji prije svega ide u smjeru zaštite stanovništva od terorističkih napada, kompjutorskih napada i ispada životno važnih sustava poput opskrbe električnom energijom.

‘Novi koncept je prije svega usredotočen na smanjenje posljedica terorističkih napada, napada na kompjuterske i infrastrukturne sustave, posebice opskrbe električnom energijom’, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Savezna vlada je na svojoj sjednici u srijedu prihvatila koncept civilne zaštite koji se nije mijenjao od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća. Koncept, kako je objasnio ministar unutarnjih poslova, građanima, suprotno prijašnjim pisanjima medija, ne preporuča stvaranje zaliha hrane i vode.

‘Oprez je majka mudrosti’, rekao je De Maiziere nakon sastanka njemačke vlade u srijedu braneći novi njemački koncept civilne zaštite od napada kritika.

‘Moderno društvo ima mnogo osjetljivih točki. Mi se nadamo da će nas velike krize poštedjeti ali je mudro, primjereno i hladne glave pripremiti se na moguće krizne situacije’, rekao je De Maiziere.

Nakon štio je u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung objavio detalje obnovljenog koncepta civilne zaštite savezne vlade, koji uključuje i preporuku o stvaranju zaliha namirnica i pitke vode, mnogi su oštro kritizirali vladu zbog ‘širenja panike’.

Posebice je kritiziran trenutak predstavljanja novog koncepta civilne zaštite netom nakon terorističkih napada u južnoj Njemačkoj. ‘Predstavljanje koncepta netom nakon napada u Bavarskoj, širi nesigurnost’, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Thomas Oppermann.

Irene Mihalić, predstavnica oporbene stranke Zeleni zadužena za unutarnjopolitička pitanja, kritizirala je saveznu vladu zbog nepromišljenog tematiziranja ovog osjetljivog pitanja. ‘Ovo je politika koja izaziva strahove i stvara atmosferu nesigurnosti’, rekla je Mihalić za agenciju AFP.

Predsjednik oporbene stranke Ljevica Dietmar Bartsch je podržao novi koncept civilne zaštite, ali je također upozorio na opasnost od širenja histerije.

25.08.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart