NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

KURD PUŠTEN IZ HRVATSKOG ZATVORA Sjeo na prvi (direktni) zrakoplov za Köln

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Uhićen temeljem Interpolove tjeralice.

Br. pregleda: 7377

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Njemački Kurd Murat Catulay (52) u utorak navečer avionom iz Splita vratio se u njemački Köln nakon što je prije 28 dana pod optužbama Turske da je riječ o teroristu uhićen u Kostanjama nedaleko Omiša, a njegovi splitski odvjetnici Edvard Sušac i Mario Žaja u srijedu će na Županijskom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za obustavljanjem postupka.

Catulay, koji je u vrijeme uhićenja u Omišu boravio na godišnjem odmoru sa svojom obitelji, iz splitskog je zatvora na Bilicama odvezen na zagrebački Pleso gdje su ga dočekali otac, nećak, sestra i njen suprug. Odvjetnici Sušac i Žaja su za Hinu rekli kako je ispraćaj bio krajnje emotivan, te da je cijela obitelj uključujući i Murata sretna što se sve na kraju dobro završilo. Nakon toga je njemački Kurd avionom poletio za Köln, grad u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova od 11 i 13 godina.

‘S obzirom da se naš branjenik više ne nalazi u hrvatskom zatvoru danas ću Županijskom sudu u Splitu to navesti, te bi postupak trebao biti obustavljen. Murat Catulay je slobodna osoba. Ima rješenje o puštanju na slobodu koje je odmah postalo pravomoćno. Sada, sve i kada bi bilo doneseno rješenje o ekstradiciji Hrvatska objektivno Murata ne može izručiti jer se ne nalazi na njenom teritoriju’, kazao je Hini odvjetnik Edvard Sušac.

Catulaya koji posljednjih 25 godina živi u Njemačkoj, gdje se oženio i dobio djecu, te zbog političkog azila i državljanstvo, hrvatska je policija uhitila temeljem Interpolove tjeralice i to nakon što je putem e-visitora, sustava za registraciju gostiju, otkriven da je sa obitelji na ljetovanju u Kostanjama. Kako Turska od Hrvatske nije u zakonskom roku poslala zamolbu za njegovo izručenje s prilozima Murat Catulay jučer je rješenjem suca istrage Županijskog suda pušten na slobodu. Obitelj mu je rezervirala avionsku kartu za direktan let u Köln jer je postojala bojazan da bi, s obzirom da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, mogao opet biti uhićen u Sloveniji i Austriji.

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske. Protivio se svom izručenju Turskoj, a to je izjavio i na sudski zapisnik pred sucom istrage Županijskog suda u Splitu. 

24.08.2016.

Foto: Hina

'HRVATI, ŽELIM VAS UPOZNATI S JAPANOM 25 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa moramo popraviti sliku'

22.02.2018.

Japan je treća zemlja po BDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina