NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

HASANBEGOVIĆ 'Priča o Udbi nije završena nego je tek počela'

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Smatra da smo svjedoci rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora.

Br. pregleda: 2481

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Autor: Hina/CroExpress

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) ustvrdio je u utorak da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima ‘jer smo svjedoci rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora’, te poručio predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću da ‘priča o Udbi nije završena nego je tek počela’.

Nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao kako je Zoran Milanović poslije ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom i verbalnog ideološkog rata koji je začeo, sada kada mu se vraća kao bumerang, lakonski zaključio kako je priča o Udbi završena, ‘ali ja mogu reći da nije završena nego je tek počela’.

‘Nažalost, ne da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima, nego smo u protekle četiri godine prisustvovali procesu pokušaja restauracije i rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora’, istaknuo je Hasanbegović.

Ministarstvo kulture je na mrežnim stranicama objavilo izvornu integralnu verziju teksta Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kazao je Hasanbegović napominjući da se u njoj u taksativno nabrajaju obveze zemalja članica EU-a i onih koji žele pristupiti Uniji. Dodaje kako je dovoljno usporediti te obveze s onim što danas imamo u Hrvatskoj, kako bi uočili da smo daleko od iskrenog i cjelovitog suočavanja s prošlošću.

Odgovarajući na pitanje je li primjetio i pokušaje rehabilitacije ustaškog režima, Hasanbegović je rekao da se tu radi o marginalnim ekscesnim pojavama koje imaju obilježja društvene patologije.

‘To su marginalni ekscesi, dok s druge strane postoji sistemska rehabilitacija jugoslavenskog komunizma, iza kojega su stajale utjecajne društvene i državne elite. Kruna svega je, bez presedana, slučaj 'Lex Perković' koji je upravo u kontekstu svih ovih rezolucija dobio svoj logičan ishod u presudi minhenskog suda kojim je njemačko pravosuđe zadalo moralni i pravnopolitički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike - Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i SDP-u koji je pravni i stvarni sljednik Komunističke partije’, rekao je.

Hasanbegović kaže da rezolucija Europskog parlamenta traži od svih komunističkih i postkomunističkih stranaka da se cjelovito suoče s prošlošću, jasno i nedvosmisleno osude zločine komunizma, te ponovno preispitaju vlastitu i povijest komunističke vladavine.

Na pitanje koliko se osjeća odgovornim što se sve to ponavlja, ustvrdio je da se i prije nego što je ušao u politiku, kao i sada, jasno borio da se državne vlasti suoče s komunističkom prošlošću. ‘Da se dekonstruira 'duboka država' koja je, što se vidjelo u slučaju 'Lex Perković', bila sposobna instrumentalizirati ustanove Hrvatske kako bi zaštitila svoje partikularne interese i po cijenu međunarodne kompromitacije ugleda Hrvatske’, kazao je Hasanbegović.

23.08.2016.

Foto: nestali.hr/CroExpress

OBUSTAVLJENA POTRAGA Pronađena je nestala Marija Marinela iz Östringena

19.08.2017.

Iz splitske policije nisu željeli govoriti o detaljima. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

PRONAĐENA 13-GODIŠNJA BARBARA Policija istražuje je li bila oteta

17.08.2017.

Otac rekao medijima da vjeruje da je riječ o otmici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart