NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

KOVAČ VUČIĆU 'Nećemo trpjeti zastrašivanje i provokacije, uvest ćemo vam protumjere'

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Istaknuo je kako nikada nitko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

Br. pregleda: 3787

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvest će protumjere zbog progona hrvatskih branitelja, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski ‘Dnevni avaz’.

Kovač je kazao kako je posljednji istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojemu se obrušio na Hrvatsku optužujući je za rehabilitiranje ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa što govori o kontinuitetu politike Beograda.

Podsjetio je kako je Vučić i 4. kolovoza u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih dijelova hrvatskog teritorija nazvao ‘zločinačkim konačnim rješenjem’. Pri tom je koristio izraze poput ‘vađenja srpskih očiju’ i ‘sječenja srpskih ušiju i noseva’.

‘Kakav je to rječnik?’, postavio je pitanje Kovač dodajući kako to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusjedske suradnje.

Istaknuo je kako nikada nitko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

‘Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila europske vrijednosti, europsku retoriku i europsko postupanje’, konstatirao je šef hrvatske diplomacije.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu kako Srbija ‘nikada neće ući u EU’ Kovač je kazao kako se to odnosilo na Srbiju koja provodi sadašnju politiku.

‘Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protumjere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpjeti’, izjavio je Kovač.

Potvrdio je kako Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana tjeralica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsutnosti. U tome nema ničega spornog ako se žele graditi dobrosusjedski odnosi, kazao je Kovač potvrđujući kako Hrvatska želi imati sa Srbijom dobrosusjedske i partnerske odnose no pretpostavka za to ostaje rješavanje bilateralnih pitanja.

‘Ustrajat ćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora ispuniti sve kriterije. Bit ćemo strogi i pošteni. Popusta neće biti’, poručio je Kovač.

Za razliku od onih sa Srbijom odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Europe su dobri uz želje za nastavak gradnje njihove europske perspektive, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu za koju je bitnije da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

‘To uključuje da BiH mora opstati kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni’, kazao je Kovač.

22.08.2016.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock