NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

(VIDEO, FOTO) STRAŽA NA MARKOVU TRGU Ovi 'vojnici' ponosno čuvaju tradiciju staru 450 godina

Foto: Zoran Stupar

Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

Br. pregleda: 4026

Foto: Zoran Stupar

Autor: Z.S.

'Hrvati! Pozdrav!', povikne zapovjednik na prekrasnom konju.
'POZDRAV!', odviknu njegovi vojnici.

U atraktivnom ceremonijalu koji se svaki vikend odvija ulicama zagrebačkog Gornjega grada, na Markovu trgu točno u podne započinje smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, čiji su vojnici u XVII. stoljeću u europsku modu unijeli kravatu.

1664. godine utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravattes u sklopu francuske kraljevske vojske la cravatte postaje naziv za laku konjicu i njihov novi brzi i jurišni način borbe, stoji na portalu zagrebačke Turističke zajednice.

Pukovnija hrvatske lake konjice je, osim po junaštvu vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv. Taj rubac zavezan u čvor nametnuo se kao modni detalj i ubrzo je postao poznat po imenu za Hrvate koje su u Njemačkoj zvali Krobatten, a u Francuskoj Cravattes.

Priče o kravati turisti će moći opširnije upoznati ako se dvadesetak minuta prije podneva zapute prema Gornjem gradu. Smjeni straže prethodit će šetnja odreda Počasne satnije od njenog sjedišta na adresi Dolac 2 (kod crkve sv. Marije) preko Tkalčićeve ulice, gdje će biti u 11.40 sati, slijedi marširanje Krvavim mostom preko Radićeve ulice i Kamenitih vrata, odakle pukovnija odlazi na Trg sv. Marka i tamo se svečano postrojava.

Svaka smjena straže počinje atraktivnom ceremonijom pripreme straže i pregledavanja naoružanja. U ceremonijalu sudjeluje cijeli postroj od 12 vojnika, koji se potom preraspodjeljuje na predviđene pozicije: na Markov trg (bočni ulaz u Markovu crkvu), Trg bana Josipa Jelačića i uz Gospin kip na Kaptolu. Društvo im prave i oružari, trubači, bubnjari, stjegonoše i zapovjednik, pa cijeli program turistima daje uvid u zaboravljenu tradiciju vojnika slavne prošlosti. Službena smjena straže započinje točno u 12 sati, nakon što se oglasi poznati zagrebački top s kule Lotrščak, a završava oko 14 sati.

FOTOGALERIJA:

20.08.2016.

Foto: A. Zorić

FOTOGALERIJA U Ninu održan 10. festival sunca i svjetlosti

22.06.2018.

U Ninu je ljeto započelo veselo. Više>

Ilustracija (foto: Agathman / wikimedia commons)

ŠTO JE OVO? Oblaci kakve još niste vidjeli nadvili se nad Tatrama

21.06.2018.

Vrlo neobične oblake uslikao je fotograf Karol Nienartowicz. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji