NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SARA KOLAK 'Trener me učio neku čudnu vježbu. Pitala sam što je to, rekao mi je: Učim te stupiti na postolje'

Foto: Hina/Damir Senčar

Senzacionalna 21-godišnja hrvatska atletičarka iz Ludbrega.

Br. pregleda: 25624

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Sandra Perković i braća Sinković su mi rekli najbolju moguću stvar prije finala. Rekli su mi da samo uživam, a iz tog uživanja je nastalo olimpijsko zlato, kazala je Sara Kolak, čudo iz Ludbrega, olimpijska pobjednica u bacanju koplja.

Senzacionalna 21-godišnja hrvatska atletičarka iz Ludbrega osvojila je zlato po drugi put u dva dana popravivši osobni i državni rekord koji sada
iznosi 66.18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala.

‘Ja sam sebi obećala da ću se u finalu boriti isključivo za medalje. Ne vidim smisla uopće nastupiti u finalu među 12 najboljih na svijetu, ako ne želite osvojiti medalju ili pobijediti. Nije počelo dobro, ali mi se sve posložilo u četvrtom hicu. Moj trener je rekao da ću baciti 66.13, a ja sam bacila pet centimetara više, pa mi vjerojatno slijedi kazna’, kazala je izuzetno simpatična Sara koja je bila najmlađa sudionica finala i jedna od najvećih senzacija dana.

‘Rođena sam Ludbrežanka, koja studira u Rijeci, a drugi dom je u Celju, odakle mi je trener Andrej. Fizički i psihički smo naporno radili za ove Igre, došla sam tu spremna, s vjerom da mogu napraviti nešto veliko. Sad mi je cilj prvo dovršiti fakultet, a onda na more u rujnu. I ne, Saru ovo zlato neće promijeniti’.

Sara Kolak se na stadionu pozdravila čak i s Usainom Boltom, rekavši kako je on nije impresionirao, ali je i kazala da joj je velika podrška bila Sandra Perković na tribinama.

‘Sandra mi je prije finala dobacila nešto što me jako motiviralo, no ne smijem reći što. Znam da će me mnogi uspoređivati s njom jer smo sličnog karaktera, no Perković je samo jedna i ja je obožavam’, kazalo je 'čudo iz Ludbrega', grada koji se naziva centrom svijeta, a sada se može dičiti da ima i olimpijsku pobjednicu.

Sara je krajem 2014. godine imala operaciju ramena, zbog koje je nije bilo čak 15 mjeseci, no otad obara sve rekorde.

‘Moj trener je moj drugi otac. Prije dolaska ovdje me tjerao da svaki dan radim neku baš čudnu vježbu i ja sam radila bez pogovora. Kad sam ga pitala čemu služi ta vježba, kazao mi je - Sara, želio sam te naučiti kako stupiti na postolje’, zaključila je Sara Kolak koja je među novinare došla s velikim zakašnjenjem, u pratnji trenera Slovenca Andreja Hajnšeka.

Trener Hajnšek: Sara će srušiti svjetski rekord

‘Vi Hrvati i ne znate kakav dijamant imate. Ja sam znao da će baciti u finalu 66 metara, ona je stvarno cura za velike stvari. Objektivno treba nam još dvije godine da dođe na tehničku razinu koju ja želim. A prije dvije godine i nesretne operacije ramena bila je 40 posto jača, otad je smršavila 11 kilograma. Ona je pozitivac, veliki radnik i vrlo posebna osoba koja je prije mene promijenila čak pet trenera, a ja se s njom u dvije godine ama baš nijednom nisam posvađao’, kazao je Hajnšek, znakovito dodavši:

‘Kladio bih se da će Sara jednog dana srušiti svjetski rekord’.

Svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem.

‘Pa ona i nije tako veliko iznenađenje, jer je bila treća na prvenstvu Europe. Mlada je i nema što izgubiti. Nije baš visoka pa predviđam da će njeni domet
biti 67 ili 68 metara’, kazala je pomalo razočarana Špotakova. 

19.08.2016.

Foto: Hina

ČERVAR KAŽNJEN Zbog povlačenja bjeloruskog igrača

20.01.2018.

Červar mora odmah platiti dvije tisuće eura. Više>

Foto: Pixabay.com

AUSTRIJSKA MINISTRICA PROTIV OTVARANJA TRŽIŠTA HRVATIMA 'Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji'

19.01.2018.

Austrija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich