NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

30.03.2017
tekst
tekst

Hrvatska

LIJEČNICI PISALI PREDSJEDNICI 'Je li itko u Hrvatskoj vratio svoju plaću nakon što je dao otkaz?'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Hubolovci traže da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa.

Br. pregleda: 2067

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu je poslala pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović u kojemu apelira da svojim političkim utjecajem i pozitivnim društvenim angažmanom stvori preduvjete za ostanak liječnika i vrati dignitet toj struci u Hrvatskoj.

Hubolovci traže da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa, strukovni kolektivni ugovor za liječnike te promjenu Kaznenog zakona u smislu da se napad na liječnika tretira kao napad na službenu osobu.

U pismu se osvrću i na općedruštvenu situaciju za koju kažu da nikada u četvrt stoljeća nezavisnosti Hrvatske pošten i nesebičan rad, istina i moral ‘nisu bili na nižim razinama nego danas’. ‘Nikada, kao danas, Lijepa naša nije bila tako plodno tlo za podjele i zablude, razbuktale strasti iznikle iz pogrešnih poriva, krive interese i oživjele nepravde’, navode u pismu.

Posebno reagiraju na buru u javnosti koju su izazvale izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, a hajku kažu predvode razne interesne skupine.

Riječ je o izmjenama Pravilnika po kojima liječnici sada mogu otići iz svojih ustanova plativši samo troškove specijalizacije, bez vraćanja plaća koje su im za to vrijeme bile isplaćivane, kao što je dosad bila praksa.

U pismu upozoravaju kako podobni medijsku mediokriteti ‘s figom u džepu’ u javnosti plasiraju dogmu da ‘država školuje liječnika!’ ‘Kao da ne školuje niti jednog drugog intelektualca. Milijunima kuna hrvatskih građana školuju se inženjeri i znanstvenici, kao i političari raznih profila, ali samo su liječnici problem! Kao da se ne radi o ljudima, nego o pijunima na šahovskoj ploči, obespravljenom kastom koja služi za kupovinu i održavanje socijalnog mira’.

‘Je li itko u RH vratio svoju plaću nakon što je dao negdje otkaz? Zašto bi to bila dužnost liječnika?’, pitaju hubolovci u pismu predsjednici.

Upozoravaju i kako se u Hrvatskoj dopušta da lokalni moćnici prozivaju liječnike, ‘kojima nitko nije napisao diplomski rad’. Od liječnika se traži da vrate ‘milijun kuna koje su u njih ustanove uložile’, a skupštine i vijeća se poziva da da stopiraju novi pravilnik kako bi se nastavilo s robovlasničkim odnosom prema liječnicima u 21 stoljeću dok se u sito vrijeme novac rasipa na nižerazredne nogometne klubove, aktivnosti lovačkih društava i konjičkih sportova.

Sramota je što ova država radi svojim intelektualcima, pravdajući se manjkom novaca, a istovremeno se u javnim nabavama razbacuje milijune državnih novaca u sumnjivim natječajima, dijeli milijune direktorima u državnim tvrtkama, zaključuju hubolovci u pismu.

17.08.2016.

Foto: Hina/Daniel Kasap

KORAK BLIŽE OTVARANJU JUGOSLAVENSKIH ARHIVA Mostov prijedlog zakona ide u drugo čitanje

29.03.2017.

Most će dobiti primjedbe i mišljenja za izradu konačnog prijedloga. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ U KNINU Najavio sjednicu Vlade u tom gradu dan uoči proslave Oluje

28.03.2017.

Kako proslava Oluje pada u subotu, datum se idealno poklopio, rekao je Plenković. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja