NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

HODOČAŠĆE HRVATA NEW SOUTH WALESA I ove godine tradicionalno se okupili u Wollongongu

Foto: CroExpress

Marijo, naša majko i kraljice, uzdamo se u te!

Br. pregleda: 2723

Foto: CroExpress

Autor: CroExpress/HKC Wollongong

Proteklog vikenda, točnije u subotu 13. kolovoza, Hrvati iz raznih dijelova New South Walesa i Canberre došli su povodom svetkovine Velike Gospe hodočastiti Majci Božjoj u Hrvatsku katoličku crkvu u Wollongongu, koja je ujedno i naslovna crkva Marije Kraljice Hrvata.

Već više od 30 godina Hrvati se za svetkovinu Velike Gospe okupljaju na ovom tradicionalnom hodočašću, dijeleći radost svoga zajedništva s Majkom Božjom, zahvaljujući joj za sve dobro koje je nebeskim zagovorom donijela hrvatskom narodu. Ova prekrasna crkva posvećena Mariji Kraljici Hrvata prva je Hrvatska katolička crkva sagrađena na australskom tlu i dio je Hrvatskog katoličkog centra koje danas vodi fra Ivo Tadić, iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Crkvu i centar je Božjom voljom osnovao i ostvario fra Stipo Šešelja prije 33 godine, sa željom da ovo bude mjesto i centar okupljanja svih Hrvata na području Ilawarre, a za njihove duhovne i kulturne potrebe. Prije 33 godine, točnije 1983., vrijednim rukama, volontiranjem i donacijama Hrvati su završili crkvu posvećenu Mariji, a koju su zajedničkim blagoslovom iste godine, posvetili biskup Wollongonga otac E. W. Murray i Đakovačko-srijemski biskup monsinjor Ćiril Kos, veliki borac protiv komunističke vlasti, uzorni pastir i vrsni propovjednik crkve u Hrvata. Tom prilikom, a nakon početnog protivljenja, otac Murray je dozvolio da crkva nosi naziv Marije Kraljice Hrvata, kao druga hrvatska crkva s tim imenom, nakon one koja krasi goru Sljeme iznad glavnog hrvatskog grada Zagreba.

Svoju tradiciju ovo malo hrvatsko svetište velikog srca nastavilo je i ovogodišnjom proslavom svetkovine Velike Gospe čije je središnje slavlje bila sveta misa koju je predvodio novi upravitelj Hrvatskog katoličkog centra u St. Johns Park u Sydneyu, fra Petar Horvat.

Misnom slavlju prisustvovalo je više od 700 hodočasnika, radosnih zbog međusobnog susreta i susreta sa svetom Majkom pod čiji se zagovor utječu. Susret na svetoj misi uzveličali su i svećenici: fra Euzebije Mak, fra Josip Anthony Kešina, fra Mato Mučkalović i fra Marko Hrgota te gost svećenik u Wolllongongu fra Robert Slišković. Tu su bile i časne sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa koje djeluju u Sydneyu.

Na poseban način svoj doprinos dali su mladi Hrvati iz Wollongonga i Sydneya glazbenom pratnjom te župni zbor svojim pjevanjem, predvođeni gostom iz Hrvatske fra Robertom, koji je pravo osvježenje za ovu zajednicu.

U svojoj propovijedi fra Petar Horvat je dao poseban naglasak na poniznost kojoj nas Marija uči te na njenu odlučnu hrabrost kojom se odlučila za prihvaćanje Božje volje u svom životu. On je Mariju približio vjernicima na poseban način prikazavši ju kao jednu od nas, rođenu među nama, jednaku nama, koju je božanskom učinio njen sin Isus uznoseći je na nebo i kruneći je za Kraljicu neba i zemlje.

- Upravu nju, našu Majku i Kraljicu, jednu od nas, živorođenu, istinski trebamo prihvatiti kao nekoga tko je kao takav živio među nama sličnim životom, punim uspona i padova, teškog života i križeva, te joj kao prijateljici i kao istinskoj majci povjerimo s potpunim povjerenjem sve naše potrebe koje će ona, kao što bi to za nas učinila svaka majka za svoje dijete, radosno uznijeti na nebo i izmoliti Oca Nebeskoga milosti za ono što nam prvenstveno treba, što nas tišti, što molimo i čemu voljom Božjom težimo. -

Pozvao je fra Petar vjernike i na hrabrost da se odluče za Boga, za uzoran kršćanski život slijedeći Mariju i njeno odlučno 'DA' za Božju volju, prepuštajući se u njen zagovor i zaštitu kako bi vođeni sigurnom rukom prispjeli u Kraljevstvo Božje. - Na tom putu zasigurno nam treba više poniznosti kroz prihvaćanje i kritike, i nepravde, i padova, i bolesti, i križeva, i žrtve, i svega onoga što u nama izaziva nemire i tjeskobu, predajući to u Marijin zagovor te njenu majčinsku brigu i pomoć koja će zasigurno svima donijeti čisto, iskreno i otvoreno srce. Takvim srcem bit ćemo spremni za zajedništvo te uništiti sve podjele koje je zlo napravilo, kako u našim obiteljima, tako i u našem narodu ali i u čitavom svijetu. -

S Marijinim blagoslovom hodočasnici su nastavili svoje druženje u krugu Hrvatskog katoličkog centra gdje je od strane velikog broja domaćih volontera pripravljena bogata i raznolika ugostiteljska ponuda.

Druženje je obilovalo srdačnim razgovorima, pjesmom i dobrim raspoloženjem, u želji da se na bilo koji način održi i ojača hrvatsko zajedništvo u ovoj našoj novoj Domovini. Ostaje nam želja da naši mladi u Australiji neće zaboraviti svoje korijene, da će se više uključiti u rad zajednica koje su ima na raspolaganju te očuvati tradiciju svojih predaka i povezanost s majkom nam Domovinom Hrvatskom. Neka nas u toj iskrenoj nakani prati Božji blagoslov i zagovor Majke Kraljice Hrvata.

FOTOGALERIJA:

16.08.2016.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart