NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.08.2017
tekst
tekst

BiH

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA SPREMNA REAGIRATI Dodikov referendum je 'kršenje Daytona'

Valentin_Inzko (foto: Sindre Langmoen / Wikimedia commons)

Visoki predstavnik Valentin Inzko i dalje ima ovlasti nametati zakone te smjenjivati izabrane dužnosnike.

Br. pregleda: 1637

Valentin_Inzko (foto: Sindre Langmoen / Wikimedia commons)

Autor: Hina/CroExpress

Referendum kojim bi se pokušale dovesti u pitanje odluke ustavnog suda BiH jasno je kršenje Daytonskog sporazuma, a međunarodna spremna je na to reagirati, izjavio je američki diplomat Bruce Berton, zamjenik Visokog predstavnika za BiH.

‘Pozorno pratimo razvoj događaja i držimo sve opcije otvorenima u smislu mandata Ureda visokog predstavnika (OHR)’, kazao je Burton u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski ‘Dnevni avaz’. .

Iako ih već godinama nije koristio, Visoki predstavnik Valentin Inzko i dalje ima ovlasti donositi odluke i nametati zakone te smjenjivati izabrane dužnosnike kada se procijeni da oni krše ili ometaju provedbu Daytonskog sporazuma.

Burton je istaknuo kako je pozivanje građana RS na referendum kako to radi vlast predvođena Miloradom Dodikom upravo kršenje Daytona, jer su odluke ustavnog suda tim sporazumom definirane kao konačne i obvezujuće za sve.

Ustavni sud BiH je u studenom 2015. donio pravorijek da je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-a neustavno, jer podsjeća na secesionističke odluke samozvanih vlasti bosanskih Srba donesene 1992.

Od parlamenta RS-a sud je zatražio da entitetski zakon o praznicima u roku od šest mjeseci uskladi s državnim ustavom, no parlament je na Dodikovo inzistiranje u srpnju odlučio raspisati referendum za 25. rujna na kojemu bi birači odgovarali na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan entiteta.

‘Mi ne bismo imali ništa protiv službenog dana RS-a koji bi bio sukladan ustavu BiH. No, za nas ovo nije pitanje praznika koliko vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka zemlje. Pravomoćna odluka ustavnog suda BiH ne može se jednostavno poništiti’, istaknuo je američki diplomat.

Uputio je poziv vlastima RS da budu svjesve ozbiljnosti ovog pitanja i poštuju temelje Daytonskog sporazuma.

Kazao je kako su i OHR i Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, čvrsto na stajalištu da se neće dopustiti nikakvi postupci koji bi doveli u pitanje integritet i teritorijalni suvereitet BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ponedjeljak je izjavio kako bi provedba rujanskog referenduma u RS-u predstavljala do sada najozbiljniji udarac Daytonskom sporazumu te je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira.

Kazao je kako je referendum o 9. siječnju tek ‘probni balon’ za onaj o otcjepljenju RS od BiH koji je već najavljen za 2018. godinu.

Dodik je pak odgovorio kako referendum 25. rujna nije probni balon, no dodao je kako će se o referendumu o otcjepljenju RS-a odlučivati 2018.

‘Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju. Ovo se sve radi u sukladno zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu. Ne može nitko očekivati da ćemo mi prihvatiti neobjektivno i pristrano ponašanje međunarodne zajednice’, poručio je Dodik.

16.08.2016.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

GROBLJE MIRA Milas se poklonio hrvatskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća

23.08.2017.

Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop ostataka 111 neidentificiranih žrtava. Više>

Foto: Hina/Fena

UPOZORENJE HRVATSKOG NARODNOG SABORA Ako bošnjačke stranke nastave opstruirati izmjene izbornog zakona, Hrvati će 'prijeći Rubikon'

22.08.2017.

Ljubić je izrazio očekivanje da će bošnjačke stranke ipak prihvatiti realnost. Više>

Foto: Hina/Mario Strmotić

APEL BISKUPA KOMARICE IZ SPLITA 'Uništavaju se tragovi našeg postojanja, treba nam pomoć'

18.08.2017.

Povratak Hrvata u Republiku Srpsku još nije počeo. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart