NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

LEGENDA O LUDBREGI Nečastivog je potjerala tolikom silom da je eksplodirala suprotna strana Zemlje

Ilustracija (foto: CroExpress, Fraxinus Croat/Wikimedia commons)

Priču o hrvatskoj Ludbregi ili Liutbergi zabilježio je pavlinac opat Honorius iz Lepoglave.

Br. pregleda: 3890

Ilustracija (foto: CroExpress, Fraxinus Croat/Wikimedia commons)

Autor: CroExpress

Legendu o Ludbregi otkrio je povjesničar umjetnosti Erasmus Weddingen u nepotpunom zapisu iz godine 1776., nađenom u Varaždinu.

Djevojka Ludbrega rođena je, prema toj legendi, nedaleko Varaždinskih Toplica, kao kćerka upravitelja imanja koji je bio u službi grofa Bele II. Ludbrega je stasala u obrazovanu i prelijepu šesnaestogodišnjakinju, kada ju je zaveo vitez Urlik. Pokajavši se, Ludbrega je, požrtvovno se brinući o svom sinčiću, Theopoldu, živjela isposničkim životom, radeći kao služavka u raznim mjestima i pomažući siromašnima i bolesnima.

Pokajnički život prekinuo je nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći od ljudi i zla, našla je sklonište u jednoj od malenih vinogradskih kućica pokrivenih slamom, koja još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodni brežuljci iznad Iovie. Ludbrega je počela obrađivati vinograd i postala vješta vinogradarka. Uskoro se njeno slatko vino pročulo nadaleko i naširoko. Legenda kaže kako je jednom ubrzalo izbor čak i samog pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistoriuma. Ludbrega je svoje vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred. Njezino vino bilo je ljekovito i pomagalo je u ozdravljanjima. I Theopold je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. Ludbregi su se pripisivali i različiti nadnaravni događaju, kao na primjer, frcanje kamena međaša s njezina posjeda.

U svojim zrelim godinama Ludbrega je još uvijek bila izuzetno lijepa i nečastivi je odlučio opet ju staviti na kušnju. Pojavio se u obliku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i kupiti njen vinograd. Ali ovaj put, ona se nije dala prevariti. Sav jad zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa tolikom silinom potjerala u zemlju da je na suprotnoj strani Zemljine kugle zemlja eksplodirala i od nje je preostao samo vulkanski otočić Antipodes, koji se danas nalazi blizu Novog Zelanda.

Ludbrega je bila vrlo omiljena i doživjela je duboku starost. U kapelici na svom posjedu našla je svoje posljednje prebivalište. Bila je među ljudima zapamćena i kao Sveta Ludbrega. Najezdom Turaka nestala je kapelica.

Njen dan slavi se 1. travnja, a njezinu ikonografiju krase vinska preša, kalež i grožđe, znamenja Ludbrega koji su očitovani do današnjih dana. Prema mišljenju opata Honoriusa, staro rimsko naselje Iovia je nakon smrti Ludbrege dobilo naziv Ludbreg. Lik pobožne, lijepe i požrtvovne žene tajanstvenog srednjeg vijeka, na najbolji način objašnjava mnoge legende iz bogate prošlosti Ludbrega.

12.08.2016.

YouTube screenshot

BRAĆA BLIZANCI SU OBOJICA SVEĆENICI Ovih dana slave 60 godina svećenstva

26.04.2018.

Na protekli svećenički i redovnički vijek kažu da su mogli vidjeti da ih Bog u životu vodi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0