NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

LEGENDA O LUDBREGI Nečastivog je potjerala tolikom silom da je eksplodirala suprotna strana Zemlje

Ilustracija (foto: CroExpress, Fraxinus Croat/Wikimedia commons)

Priču o hrvatskoj Ludbregi ili Liutbergi zabilježio je pavlinac opat Honorius iz Lepoglave.

Br. pregleda: 3790

Ilustracija (foto: CroExpress, Fraxinus Croat/Wikimedia commons)

Autor: CroExpress

Legendu o Ludbregi otkrio je povjesničar umjetnosti Erasmus Weddingen u nepotpunom zapisu iz godine 1776., nađenom u Varaždinu.

Djevojka Ludbrega rođena je, prema toj legendi, nedaleko Varaždinskih Toplica, kao kćerka upravitelja imanja koji je bio u službi grofa Bele II. Ludbrega je stasala u obrazovanu i prelijepu šesnaestogodišnjakinju, kada ju je zaveo vitez Urlik. Pokajavši se, Ludbrega je, požrtvovno se brinući o svom sinčiću, Theopoldu, živjela isposničkim životom, radeći kao služavka u raznim mjestima i pomažući siromašnima i bolesnima.

Pokajnički život prekinuo je nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći od ljudi i zla, našla je sklonište u jednoj od malenih vinogradskih kućica pokrivenih slamom, koja još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodni brežuljci iznad Iovie. Ludbrega je počela obrađivati vinograd i postala vješta vinogradarka. Uskoro se njeno slatko vino pročulo nadaleko i naširoko. Legenda kaže kako je jednom ubrzalo izbor čak i samog pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistoriuma. Ludbrega je svoje vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred. Njezino vino bilo je ljekovito i pomagalo je u ozdravljanjima. I Theopold je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. Ludbregi su se pripisivali i različiti nadnaravni događaju, kao na primjer, frcanje kamena međaša s njezina posjeda.

U svojim zrelim godinama Ludbrega je još uvijek bila izuzetno lijepa i nečastivi je odlučio opet ju staviti na kušnju. Pojavio se u obliku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i kupiti njen vinograd. Ali ovaj put, ona se nije dala prevariti. Sav jad zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa tolikom silinom potjerala u zemlju da je na suprotnoj strani Zemljine kugle zemlja eksplodirala i od nje je preostao samo vulkanski otočić Antipodes, koji se danas nalazi blizu Novog Zelanda.

Ludbrega je bila vrlo omiljena i doživjela je duboku starost. U kapelici na svom posjedu našla je svoje posljednje prebivalište. Bila je među ljudima zapamćena i kao Sveta Ludbrega. Najezdom Turaka nestala je kapelica.

Njen dan slavi se 1. travnja, a njezinu ikonografiju krase vinska preša, kalež i grožđe, znamenja Ludbrega koji su očitovani do današnjih dana. Prema mišljenju opata Honoriusa, staro rimsko naselje Iovia je nakon smrti Ludbrege dobilo naziv Ludbreg. Lik pobožne, lijepe i požrtvovne žene tajanstvenog srednjeg vijeka, na najbolji način objašnjava mnoge legende iz bogate prošlosti Ludbrega.

12.08.2016.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) BLIDINJE JEZERO OKOVANO LEDOM Znate li legendu o njegovom nastanku?

21.02.2018.

Najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu