NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

BiH

PROZOR-RAMA Dan općine više neće biti na Malu Gospu, slavit će se prvi spomen Rame u povelji bana Tvrtka

foto: Wikimedia Commons

Pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar podupro je ideju.

Br. pregleda: 3667

foto: Wikimedia Commons

Autor: Hina/CroExpress

Hrvati općine Prozor-Rama u BiH žele svoj dan općine koji slave na vjerski blagdan Male Gospe, zamijeniti danom prvog spomena Rame u povelji bana Tvrtka jer on predstavlja zajedničku povijest i identitet svih građana, rečeno je danas u Prozoru na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu u povodu 650 godina prvog spominjanja imena Rame.

Želimo pokazati da nismo samo mi, Hrvati i katolici, vlasnici ovoga predivnoga zavičaja nego da on pripada i Bošnjacima, muslimanima i drugima, istaknuo je načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivičević.

Na nama, hrvatskim predstavnicima i Hrvatima kao većini u ovoj općini, leži i veća odgovornost da poštujemo druge i pri obilježavanju dana općine, dodao je Ivičević.

Pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar podupro je ideju promjene dana općine kazavši da bi svakoga mislećega i dobronamjernoga vjernika trebalo smetati, a građanina zabrinuti praksa proglašavanja vjerskih blagdana za općinske, županijske i državne praznike.  Nema ništa štetnije za vjeru i religiju od njezine zloporabe za hranjenje ili produbljivanje bilo koje vrste nesporazuma među ljudima i narodima, kazao je biskup Sudar.

‘Budući da se to događa uglavnom tamo gdje su nepravdom rata jedni narasli u većinu, a drugi svedeni na manjinu, nepravda je gotovo neizbježna. I stoga, nije li to, nadam se nesvjesno, uvlačenje religije i Crkve u područja nepravednih odnosa većine i manjine? Možda će netko pomisliti da ja ovakvim stavom štetim samoj Crkvi. Naprotiv, uvjeren sam da je branim od velike opasnosti’, zaključio je biskup Sudar.

Pokretači ideje promjene dana općine Božo Mišura i Ivan Markešić kazali su da je nedopustivo da konfesionalni blagdan uzurpira dan jedne sekularne općinske zajednice.

Međunarodni znanstveno-stručni skup ‘Bosanski ban Tvrtko: 'Pod Prozorom u Rami'‘ okupio je 27 radova 29 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Radovi su tiskani u zborniku skupa koji zauzima 880 stranica, uređenih u šest cjelina, s mnoštvom fotografija, karata, crteža i tablica, čiji je urednik donedavni gvardijan ramskog samostana fra Tomislav Brković.

Zbornik baca svjetlo jedan povijesni dokument – povelju koju je ban Tvrtko izdao vojvodi Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću ‘pod Prozorom u Rami’ (11. kolovoza 1366.) za ostvarene zasluge i vjerno služenje, te donosi razna znanstvena tumačenja i aktualna viđenja povijesnih problema.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ivan Šarčević kazao je da se napuštanjem teokratskog, a pristajanjem uz sekularno načelo uređenja svoje lokalne zajednice pridonosi ukidanju pogubne simbioze političkoga i religijskoga u BiH, od politike do školstva, kazao je i dodao da se u zajedničkom izgrađivanju ‘zajedničke kuće’ nužno oslobađati mentaliteta dominacije i povijesnih predrasuda te maksimalno poštivati prava drugoga.

Općinsko vijeće Prozor Rama čine vijećnici koalicije HDZ1990, stranke SDA i HSS-a.

Smatram se načelnikom svih građana i svaka aktivnost koju u općini provodimo računa da su ravnopravno zastupljeni Hrvati i Bošnjaci, kazao je Ivičević, načelnik jedne od niza općina koja je iz rata izišla etnički podijeljena.

11.08.2016.

Mile Budak (foto: Wikipedia)

AKTIVISTI UKLONILI IME USTAŠKOG DUŽNOSNIKA IZ MOSTARSKE ULICE Postavili zamjensko ime

20.02.2018.

Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica. Više>

Foto: Hina/Tanjug

DODIK PLATIO KAZNU ZA PREBRZU VOŽNJU U HRVATSKOJ Tvrdi da nije želio zaštitu hrvatske policije: 'Ne osjećam se sigurno da me oni štite'

18.02.2018.

Prestretač hrvatske prometne policije zaustavio je Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu