NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.08.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

MI, HRVATI U MELBOURNEU Čuvamo tradiciju i običaje kako bismo očuvali Hrvatsku

Ako ste Hrvat u Melbourneu, zasigurno ste imali nekakav doticaj sa župom sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu.

Br. pregleda: 5911

Autor: Maya Juka, Sandra Juka

Tijekom 1960-ih i 1970-ih, hrvatski migranti u velikom su broju dolazili u Australiju, mnogi od njih bježeći pred neobuzdanim komunizmom u svojoj domovini. Ova generacija Hrvata došla je u Australiju bez znanja engleskog jezika i s vrlo malo imovine koja bi im mogla pomoći u novom poglavlju njihovih života. Ono što su imali jest snažna veza s katoličkom vjerom i želja da zadrže vezu sa svojom hrvatskom kulturom, koju su toliko cijenili.

Bez obzira na to iz kojeg dijela Hrvatske dolazili, Hrvati u Australiji su se povezivali jedni s drugima putem svoje vjere i kulture. Ova dva elementa postali su temelji na kojima su građene hrvatske zajednice diljem Australije. Ove zajednice pružale su im osjećaj pripadanja u novoj zemlji, a one postoje i dan danas.

Ako ste Hrvat u Melbourneu, zasigurno ste imali nekakav doticaj sa župom sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu. Riječ je o prvoj službenoj hrvatskoj katoličkoj župi u Melbourneu, koja je postala mjestom gdje su se Hrvati iz cijelog grada okupljali kako bi prakticirali svoju vjeru, slavili svoju kulturu i upoznavali jedni druge kroz društvena okupljanja koja su se održavala oko crkve.

Župnik sv. Nikole Tavelića – Cliffton hill u to vrijeme bio je pokojni vlč. Josip Kasić. Kasić je stigao u Melbourne 4. svibnja 1961. i uočio potrebu da se osnuje Hrvatski katolički centar u kojem bi se Hrvati okupljali, slavili misu i primali sakramente na hrvatskom jeziku. Pomagao je useljenicima da pronađu poslove i domove, kao i da se uspostave druge hrvatske zajednice u Melbourneu.

Zajednica sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu tijekom godina pružila je jako mnogo hrvatskoj zajednici u ovom gradu. Nekoliko članova bilo je uključeno izgradnju poznatih hrvatskih institucija. U sklopu Hrvatskog katoličkog centra danas djeluje Hrvatska škola za djecu hrvatskog porijekla koja ondje uče tečno govoriti hrvatski jezik. Tu je i crkveni zbog sv. Nikole Tavelića koji nastupa na vjerskim slavljima u župama diljem Melbournea. Centar je i dom Folklornoj grupi 'Mladi Hrvati'.

Vlč. Kasić je 1978. došao na ideju da osnuje folklornu grupu kao način na koji bi povezao hrvatsku mladež Melbournea. Pozvao je svoje župljane Aleksa i Gizelu Kechenovich da uče mlade hrvatskom folkloru. Gdin i gđa Kechenovich su bili iskusni plesači folklora i bili su članovi kulturnoumjetničkog društva u svom rodnom gradu, Tavankutu u Vojvodini.

Uz pomoć marljivih i predanih ljudi iz hrvatske zajednice, osnovana je Folklorna grupa 'Mladi Hrvati'. Nebrojeni članovi župe proveli su sate šijući tradicionalne hrvatske nošnje, lokalni glazbenici snimali su tamburaške i harmonikaške skladbe kako bi grupa mogla vježbati.

Trideset i osam godina kasnije, Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' još uvijek slavi i dijeli svoju ljubav za tradicionalne hrvatske plesove i pjesme. Grupa ima više od 75 članova raspoređenih u tri starosne grupe, kao i tamburaški orkestar.

Cilj 'Mladih Hrvata' uvijek je bio usaditi osjećaj kulturnog ponosa, svjesnosti i cijenjenja bogate kulturne povijesti Hrvatske unutar hrvatske, ali i šire australske zajednice. Kao folklorna grupa, vjerujemo da je očuvanje tradicije, običaja i plesova naš doprinos očuvanju Hrvatske.

Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' ponosna je biti dijelom župe koja je odigrala tako važnu ulogu u hrvatskoj zajednici u Melbourneu. Čast nam je sudjelovati u župnim slavljima i domjencima gdje možemo vratiti zajednici koja nam je svima svih ovih godina dala toliko puno.

Težit ćemo tome da očuvamo folklornu zajednicu 'Mladih Hrvata' i zajednicu sv. Nikole Tavelića živom i dobrom, kako bi se vizija naših djedova, roditelja i pokojnog vlč. Kasića nastavila i u budućim generacijama.

Na mladima svijet ostaje!

08.08.2016.

Foto: CFE Vukovar Sydney

U ZAGORI, NA IZVORU... Uvijek ste se pitali kako izgleda izvor Čikole iz legendarnih 'Čavoglava'? Australski Hrvati upravo su ga posjetili

27.07.2018.

Izvor ove rijeke svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje