NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

MI, HRVATI U MELBOURNEU Čuvamo tradiciju i običaje kako bismo očuvali Hrvatsku

Ako ste Hrvat u Melbourneu, zasigurno ste imali nekakav doticaj sa župom sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu.

Br. pregleda: 5716

Autor: Maya Juka, Sandra Juka

Tijekom 1960-ih i 1970-ih, hrvatski migranti u velikom su broju dolazili u Australiju, mnogi od njih bježeći pred neobuzdanim komunizmom u svojoj domovini. Ova generacija Hrvata došla je u Australiju bez znanja engleskog jezika i s vrlo malo imovine koja bi im mogla pomoći u novom poglavlju njihovih života. Ono što su imali jest snažna veza s katoličkom vjerom i želja da zadrže vezu sa svojom hrvatskom kulturom, koju su toliko cijenili.

Bez obzira na to iz kojeg dijela Hrvatske dolazili, Hrvati u Australiji su se povezivali jedni s drugima putem svoje vjere i kulture. Ova dva elementa postali su temelji na kojima su građene hrvatske zajednice diljem Australije. Ove zajednice pružale su im osjećaj pripadanja u novoj zemlji, a one postoje i dan danas.

Ako ste Hrvat u Melbourneu, zasigurno ste imali nekakav doticaj sa župom sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu. Riječ je o prvoj službenoj hrvatskoj katoličkoj župi u Melbourneu, koja je postala mjestom gdje su se Hrvati iz cijelog grada okupljali kako bi prakticirali svoju vjeru, slavili svoju kulturu i upoznavali jedni druge kroz društvena okupljanja koja su se održavala oko crkve.

Župnik sv. Nikole Tavelića – Cliffton hill u to vrijeme bio je pokojni vlč. Josip Kasić. Kasić je stigao u Melbourne 4. svibnja 1961. i uočio potrebu da se osnuje Hrvatski katolički centar u kojem bi se Hrvati okupljali, slavili misu i primali sakramente na hrvatskom jeziku. Pomagao je useljenicima da pronađu poslove i domove, kao i da se uspostave druge hrvatske zajednice u Melbourneu.

Zajednica sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu tijekom godina pružila je jako mnogo hrvatskoj zajednici u ovom gradu. Nekoliko članova bilo je uključeno izgradnju poznatih hrvatskih institucija. U sklopu Hrvatskog katoličkog centra danas djeluje Hrvatska škola za djecu hrvatskog porijekla koja ondje uče tečno govoriti hrvatski jezik. Tu je i crkveni zbog sv. Nikole Tavelića koji nastupa na vjerskim slavljima u župama diljem Melbournea. Centar je i dom Folklornoj grupi 'Mladi Hrvati'.

Vlč. Kasić je 1978. došao na ideju da osnuje folklornu grupu kao način na koji bi povezao hrvatsku mladež Melbournea. Pozvao je svoje župljane Aleksa i Gizelu Kechenovich da uče mlade hrvatskom folkloru. Gdin i gđa Kechenovich su bili iskusni plesači folklora i bili su članovi kulturnoumjetničkog društva u svom rodnom gradu, Tavankutu u Vojvodini.

Uz pomoć marljivih i predanih ljudi iz hrvatske zajednice, osnovana je Folklorna grupa 'Mladi Hrvati'. Nebrojeni članovi župe proveli su sate šijući tradicionalne hrvatske nošnje, lokalni glazbenici snimali su tamburaške i harmonikaške skladbe kako bi grupa mogla vježbati.

Trideset i osam godina kasnije, Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' još uvijek slavi i dijeli svoju ljubav za tradicionalne hrvatske plesove i pjesme. Grupa ima više od 75 članova raspoređenih u tri starosne grupe, kao i tamburaški orkestar.

Cilj 'Mladih Hrvata' uvijek je bio usaditi osjećaj kulturnog ponosa, svjesnosti i cijenjenja bogate kulturne povijesti Hrvatske unutar hrvatske, ali i šire australske zajednice. Kao folklorna grupa, vjerujemo da je očuvanje tradicije, običaja i plesova naš doprinos očuvanju Hrvatske.

Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' ponosna je biti dijelom župe koja je odigrala tako važnu ulogu u hrvatskoj zajednici u Melbourneu. Čast nam je sudjelovati u župnim slavljima i domjencima gdje možemo vratiti zajednici koja nam je svima svih ovih godina dala toliko puno.

Težit ćemo tome da očuvamo folklornu zajednicu 'Mladih Hrvata' i zajednicu sv. Nikole Tavelića živom i dobrom, kako bi se vizija naših djedova, roditelja i pokojnog vlč. Kasića nastavila i u budućim generacijama.

Na mladima svijet ostaje!

08.08.2016.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2