NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

HRVATI SUMMER HILLA Održavaju snažne veze s Domovinom u predgrađu Sydneya

Croatian Catholic Retreat 2016

Hrvatska Katolička Crkva Sv. Antuna u Summer Hillu posvećena je na čast sv. Antuna Padovanskog 15. prosinca 1968.

Br. pregleda: 3842

Croatian Catholic Retreat 2016

Antunovski ručak 2015

Božić 2014

Hrvatska Katolička Crkva Sv. Antuna u Summer Hillu

Crkveni piknik i misa za mlade u svibnju 2016

Foto: Anita Grabovac

Franjevačka mladež 2014

Marko Perković Thompson u posjeti Summer hillu 2016

Prva pričest 2014 (foto: Anita Grabovac)

Vikend druženje mladih katolika u veljači 2015

Autor: CroExpress

Otprilike osam kilometara od užurbanog poslovnog centra Sydneya, smjestio se Summer Hill. Ondje svoj život već desetljećima živi i snažna hrvatska zajednica koja i danas ima svoje pastire - fra Zvonimira i fra Matu.

1950. nije bilo hrvatskog svećenika

Nakon Drugog svjetskog rata Hrvati u velikom broju pristižu u australski Sydney. Mnogi od njih nastanili su se u predgrađu Surry Hills, gdje se smjestila i australska katolička crkva Sv. Petra u kojoj su Hrvati pomalo imali sve važnije društvene funkcije. U to vrijeme nije bilo hrvatskih svećenika pa su Hrvati svoj vjerski život obogaćivali zahvaljujući slovenskim fratrima.

Ipak, nakon osnutka Australsko-hrvatskog društva 1951., javila se potreba za hrvatskim svećenikom. Nakon što su u Sydneyu kratko boravili vlč. Mato Štetić i vlč. Ivan Mihalić, došao je fra Rok Romac, koji je obilježio to razdoblje.

Jedno vrijeme je australska crkva u Surry Hillsu ispunjavala sve potrebe, a i Hrvatski dom se nalazio u blizini. No, fra Rok Romac odlučio je povesti akciju za kupnju crkve.

Fra Rok Romac bio je izvanredna osoba. Njegovom zaslugom i zauzimanjem udareni su čvrsti temelji hrvatske katoličke zajednice u Sydneyu pa i dalje. Živio je u franjevačkom samostanu u Waverly, ali je redovito obilazio tadašnju hrvatsku zajednicu. Njegova knjiga, zapravo mapa grada Sydneya, u koju je upisivao imena i adrese svojih vjernika bivala je svakim danom sve veća.

Njegova 'župa' protezala se do Newcastla i dalje na sjeveru, na jugu sve do glavnog grada Canberre, i na zapadu do Bathursta. Neumorno je putovao i obilazio hrvatske obitelji, i tražio crkvu za svoju hrvatsku katoličku zajednicu.

U knjizi 'Franjevci među Hrvatima u Sydneyu' stoji: 'Za sydneyske dušobrižnike, fra Roka Romca i fra Lamberta Ivančića, ideja o vlastitom mjestu bogoslužja, o svojevrsnoj središnjici, čak svetištu, bila je misao pratilja kroz godine i njezino ostvarenje ocijenili su kao 'rješenje … dugogodišnjem i mukotrpnom radu'.

Uz pomoć vjerske ustanove i hrvatske zajednice, kupljena je konačno crkva u Summer Hillu.

Hrvatska Katolička Crkva Sv. Antuna u Summer Hillu posvećena je na čast sv. Antuna Padovanskog 15. prosinca 1968. od sydneyskog kardinala Normana Gilroya. Bila je to neopisiva svečanost za tamošnje Hrvate. (Izvor: hkc.com.au )

Danas su pastiri fra Zvonimir i fra Mato

HKC Summer Hill danas vode fra Zvonimir Križanović i fra Mato Mučkalović. U sklopu crkve djeluje Hrvatski katolički centar sv. Antuna (kojeg možete pronaći na Facebooku), kao i Hrvatska katolička škola, a aktivnosti su mnogobrojne: svete mise, crkveni piknici, Antunovski ručak i sve drugo što nosi život u hrvatskoj katoličkoj zajednici – vjenčanja, krštenja, pričesti... Posebno zanimljiv je Croatian Catholic Retreat, kada se mladi okupe jedan vikend kako bi molili, razmišljali, razgovarali, družili se.

Hrvatska zajednica Summer Hilla i dalje snažno živi svoj život i povezanost s Domovinom. Fra Zvonimir i fra Mato danas su oni koji marljivo rade kako bi tu vezu održali. 

06.08.2016.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji