NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ODBILI PRIMITI Srbija poslala notu zbog paljenja zastave u Kninu, Kovač je ne želi

Youtube screenshot

Policija uhitila dvojicu izgrednika.

Br. pregleda: 8473

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u petak navečer da je Hrvatska odbila primiti prosvjednu notu Srbije zbog paljenja srbijanske zastave na obilježavanju obljetnice ‘Oluje’ u Kninu, jer ‘inflacija nota stvara nered’.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je ranije u petak notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave ocijenivši to ‘vandalskim činom’ i pozvalo da se počinitelji kazne.

To je peta prosvjedna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova ‘uperene protiv srpskog naroda’.

Policija je izvijestila da je zbog paljenja zastave Srbije uhitila 27-godišnjaka i 44-godišnjaka.

Kovač je rekao da je ministarstvo upoznato s notom koja je poslana faksom, ali ju je odbilo službeno primiti jer ‘inflacija nota stvara nered’.

‘To je očito strategija Srbije koja želi stvoriti dojam da Hrvatska nema kredibilitet na planu pravne države. Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna’, izjavio je Kovač novinarima u Kninu.

‘Neka ne skreće pozornost sa svojih obveza, neka ih provodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU neka se bavi sama sa sobom i neka nas ostavi na miru,’ istaknuo je šef hrvatske diplomacije.

Po njegovim riječima, Hrvatska je pokazala da je pravna država, a ‘Srbija neka se brine o sebi i surađuje s Haškim sudom’.

Komentirajući kritike srbijanskog kolege Ivice Dačića zbog govora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na obljetnici ‘Oluje’ u Kninu, Kovač je pozvao Srbiju ‘da se ne bavi govorom predsjednice koji je bio izvrstan.’

‘Dijagnoza (u govoru) je bila izvrsna, jer je predsjednica rekla da je 'Oluja' bila akcija za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske,’ rekao je.

‘Mi smo porazili misao Velike Srbije u Hrvatskoj, a to je važan doprinos da se jedan dio srpskog naroda riješi virusa Velike Srbije,’ rekao je ministar Kovač.

Dačić je ‘čistim bezobrazlukom’ nazvao izjavu Grabar Kitarović da je akcija Oluja bila ‘etički čista’ i da je Srbe ‘rasteretila od teškog stoljetnog utega velikosrpskih projekata’.

Potpredsjednik vlade Dačić smatra da ta izjava pokazuje kako je ‘za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko tisuća Srba i protjerati njih više od 220.000’.

06.08.2016.

Foto: CroExpress

PRIJE 161 GODINU Rođen hrvatski znanstvenik koji 'oživi' svaki put kad se zemlja zatrese

23.01.2018.

Njegove misli i ideje bile su doslovce vizionarske i došle su do izražaja tek mnogo poslije. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

DAN D ZA HRVATSKU Sve je u našim rukama – ovo su tri moguća scenarija prije utakmice Hrvatske i Francuske

23.01.2018.

Švedska i Norveška u srijedu igraju u 18:15 tako da će Hrvatska i Francuska kad počnu u 20:30 znati na čemu su. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden