NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU 'Providno želi skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti za Lex Perković'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Tom politikom Zoran Milanović doveo je Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU, kaže predsjednik HDZ-a.

Br. pregleda: 1896

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbacio je u srijedu povezanost Josipa Perkovića i Zdravka Mustača s HDZ-om, istaknuvši da se šef SDP-a Zoran Milanović služi manipulacijama i lažima kako bi skrenuo pozornost javnosti s SDP-ove odgovornosti za lex Perković, kojim su doveli Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU.

Plenković je odlučno odbacio Milanoviću izjavu da je danas Visoki sud u Münchenu osudio ljude koji su imali povjerenje predsjednika Franje Tuđmana, nabavljali mu putovnicu i osnivali HDZ.

Niti su ti ljudi bili među utemeljiteljima HDZ-a, niti su bili za donošenje odluke o davanju putovnice prvom predsjedniku HDZ-a i RH Franji Tuđmanu, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon izricanja presude Perkoviću i Mustaču.

‘Providno je kako Milanović u biti želi skrenuti pozornost s njegove odgovornosti i lex Perkovića, najveće sramote njegove vlade, koji je bio donesen uoči članstva u EU. Pokušava skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti na druge, ali to mu neće uspjeti. Hrvatska javnost jako dobro to zna i prepoznaje’, poručio je Plenković.

Posjetio je kako je SDP-ova vlada, predvođena Zoranom Milanovićem, u Hrvatskom saboru, samo dva dana uoči članstva u EU, predložila zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, tzv. lex Perković, što je, istaknuo je, bio pokušaj izigravanja europskih obveza od strane tadašnje kukuriku vlade.

‘Tom politikom Zoran Milanović doveo je Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU, na rub oduzimanja sredstava tada predviđenih za prilagodbu schengenskom sustavu, i to u iznosu od 120 milijuna eura’, rekao je Plenković.

Dodao je i kako to dobro zna hrvatski povjerenik u EK Neven Mimica. HDZ, istaknuo je, tada je jasno osudio sve totalitarne režime i usprotivio se politici koja ima za cilj zaštitu upravo onih koje je danas Visoki sud u Muenchenu osudio.

U tom kontekstu HDZ će voditi politiku zaštite nacionalnih interesa, ali isto tako će pridonijeti suočavanju s prošlošću i raščišćavanju svih nedjela totalitarnih sustava, istaknuo je.

Mustač i Perković, rekao je, u jednom trenutku stavili su se u službu hrvatske države, kada je bio ugrožen opstanak Hrvatske zbog velikosrpske agresije Miloševićeva režima.

Ali s kuta gledanja HDZ-a, to ih ne amnestira od odgovornosti, a osobito od najtežih oblika kaznenih djela za koje su danas u prvostupanjskoj presudi na Visokom sudu u Münchenu osuđeni, istaknuo je.

Upitan tko je najodgovorniji da se ovo suđenje događalo u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj, rekao je da je odgovornost na državnom odvjetništvu i sudovima.

‘Do odluke o izručenju ovih ljudi, na kraju je bila ključna odluka hrvatskih sudova, u konačnici i Ustavnog suda. Da se slušala izvršna vlast, ovog procesa i ove presude danas ne bi bilo’, rekao je predsjednik HDZ-a dodavši da je stvar Državnog odvjetništva hoće li se ovakvi procesi ubuduće voditi u Hrvatskoj.

Prvostupanjsku presudu Visokog suda u Münchenu, kojom su Josip Perković i Zdravko Mustač, osuđeni na doživotni zatvor, ocijenio je osudom jugoslavensko-komunističkog državnog terorizma, koji su Udbini egzekutori provodili protiv hrvatskog iseljeništva.

04.08.2016.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock