NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

01.05.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HAAG SPUŠTA ZAPJENJENOG VUČIĆA NA ZEMLJU 'Srbija veliča ratne zločince'

Foto: Hina/Tanjug

Kovač poručio Srbiji da umjesto slanja nota objavi kritike ICTY-a.

Br. pregleda: 18692

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Srbija ‘nastavlja veličati ratne zločince’ i ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom (ICTY), stoji u najnovijem izvješću suda upućenom UN-u i objavljenom u vrijeme kada iz Beograda stižu optužbe na račun Hrvatske da rehabilitira ratne zločince.

Sud izražava žaljenje ‘što je Srbija skrenula s puta pune suradnje s tribunalom’, jer ‘nije izvršila uhidbene naloge za troje optuženika iz Srbije’, piše u redovitom šestomjesečnom izvješću o radu suda Vijeću sigurnosti.

U izvješću koje je Hina imala na uvid, navodi se da je u proteklih godinu dana zabilježen i niz drugih zabrinjavajućih događaja, uključujući neimenovanje glavnog tužitelja za ratne zločine u predviđenom roku do prosinca 2015, činjenica da srpsko pravosuđe nije prihvatilo presudu suda BiH u slučaju Đukić i ‘stalno veličanje ratnih zločinaca u Srbiji’.

‘Progon ratnih zločina u Srbiji je na prekretnici. Na Srbiji je da sada pokaže da će ispuniti svoje obveze o suradnji sa sudom, poduprijeti kažnjavanje ratnih zločina i promovirati učinkovitu regionalnu suradnju’, istaknuo je predsjednik ICTY-a Carmel Agius u izvješću glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

ICTY-i je u siječnju 2015. objavio uhidbene naloge za dvojicu odvjetnika Vojislava Šešelja i njemu bliske osobe, optuživši ih za potkupljivanje svjedoka.

Odvjetnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić ‘optuženi su za nepoštivanje suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmiti dvojicu svjedoka’, naveo je tada sud.

Ti su uhidbeni nalozi tajno predani vlastima u Beogradu koje ih do danas nisu primijenile uz obrazloženje da im to priječi zakon o suradnji s ICTY-em.

Kovač poručio Srbiji da umjesto slanja nota objavi kritike ICTY-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač pozvao je u utorak srbijanske vlasti da objave svojoj javnosti te oštre kritike ICTY-a, umjesto da šalje prosvjedne note u kojima Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaša i ratnih zločinaca.

‘Važno je da Srbija radi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost ikakvih dopisima i da kaže svojoj javnosti da je predsjednik ICTY-a objavio izvješće o radu, da je jasno konstatirao da Srbija više ne surađuje u potpunosti s ICTY-em, da ima obvezu izručiti troje svojih državljana i da se u Srbiji kontinuirano veličaju ratni zločinci’, rekao je Kovač na konferenciji za novinare.

‘Mislim da to javnost treba znati’, istaknuo je ministar.

Srbijanska vlada poslala je u ponedjeljak četvrtu prosvjednu notu Zagrebu u tjedan dana kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i tvrdi da su neke odluke hrvatskih sudova ‘uperene protiv srpskog naroda’.

Odbacujući kritike Beograda, istaknuo je da se Hrvatska drži vrednota demokracije i slobode zapisanih u svom ustavu.

‘U preambuli ustava jasno stoji da je Hrvatska zemlja koja stoji napusrot fašističkoj, nacističkoj i komunističkoj ideologiji. Mi iza toga stojimo’, istaknuo je Kovač.


03.08.2016.

Foto: Hina/Tanjug

VUČIĆ 'UPUTIO POZIV ZA OBNOVU DIJALOGA' Želi da srpski kapital uđe u Hrvatsku

29.04.2017.

Ocijenio je da se Balkan može stabilizirati. Više>

Foto: Hina/Denis Cerić

NIŠTA OD PARLAMENTARNE VEĆINE IDUĆI TJEDAN? 'To nije ni cilj, cilj je stabilizirati Sabor'

29.04.2017.

HDZ je spreman na izbore, ali to je zadnje rješenje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo