NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.12.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

'SUNČEV SJAJ' Hrvati žive i u mjestu s najljepšim imenom u Australiji

Foto: KTA, 'Hrvatska Zora' Facebook

Hrvatska zajednica u predgrađu Melbournea.

Br. pregleda: 5692

Foto: KTA, 'Hrvatska Zora' Facebook

Crkva sv. Leopolda Mandića (foto: KTA)

Predivna stakla djelo su hrvatskih umjetnika (foto: KTA)

Crkva sv. Leopolda Mandića (foto: KTA)

Članice FA Hrvatska Zora

Autor: CroExpress

U australskoj saveznoj državi Victoria nalazi se mjesto lijepog imena – Sunshine (doslovno – Sunčev sjaj). Svoje ime ovo predgrađe Melbournea duguje poznatoj tvrtki Sunshine Harvester Works koja je imala velik utjecaj na ove prostore početkom 20. stoljeća. U ovom mjestu živi i vrlo aktivna hrvatska zajednica. Australski Hrvati i desetljećima nakon što su oni osobno, ili njihovi roditelji, djedovi, pradjedovi...došli u zemlju 'Down Under', plešu hrvatske tradicionalne plesove, nedjeljom odlaze na mise u hrvatsku crkvu, održavaju humanitarne donatorske večeri...

Nakon samo četiri mjeseca završio u Australiji

Voditelj Hrvatskog katoličkog centra Sunshine, vlč. Josip Vranješ (57) rodio se u selu Rostovo, u općini Novi Travnik, kao jedan od sedmero djece Anđe i Ilije. Otac je bio drvosječa i poljodjelac. Obitelj je uzgajala ovce i krave i držala konje. Imovinsko stanje bilo je teško, ali djeca su uspješno završila školu.

Josip je jedini bogoslov u obitelji. Otišao je u sjemenište u Dubrovnik 1975., a nakon mature 1979. upisao je Bogoslovni fakultet u Sarajevu. Diplomirao je 1986. jer je u međuvremenu morao služiti vojni rok. Mladu misu održao je 16. kolovoza 1968. u svom selu Rostovu. Nakon toga preuzeo je župu u Komušini, selu između Doboja i Banja Luke. Ondje je ostao tri mjeseca da bi se nakon toga uputio na drugi kraj svijeta – u Australiju. Bio je to 28. prosinca 1986.

- Ovdje je misiju vodio vlč. Ivica Zlatunić koji je od Nadbiskupije tražio pomoć. Pitali su me jesam li zainteresiran, ja sam pristao i, eto, došao sam u Sunshine i još sam tu – prisjeća se. Vlč. Ivica je kroz nekoliko godina otišao na službu u Njemačku pa je Josip naslijedio njegovu župničku dužnost.

Osobito je u to vrijeme za hrvatsku zajednicu bilo važno nastaviti planirati radove na izgradnji crkve sv. Leopolda Mandića jer su Hrvati te župe dotad slavili mise u iznajmljenim crkvama. Prva misa u vlastitim prostorima slavljena je tek na Božić 1984., u novosagrađenoj dvorani. Izgradnja same crkve dovršena je 15 godina nakon dolaska fra Josipa, 2001. Za unutrašnje uređenje pobrinuli su se umjetnici iz Hrvatske pa se tako u crkvi mogu vidjeti doista predivna umjetnička djela.

Više od stotinu folkloraša 'Hrvatske Zore'

U sklopu HKC djeluje i vrlo cijenjeni Folklorni ansambl ‘Hrvatska Zora'. Osnovan 1993. godine, danas ima više od stotinu članova. Predsjednica grupe je Andrijana Dorinko, a ansambl u rujnu čeka veliki dvosatni koncert u Clocktower Centru, pod nazivom 'Kreni Kolo'. Naravno, ovakav koncert ne bi mogao proći bez gostovanja drugih hrvatskih folklornih društava pa će tako uz 'Hrvatsku Zoru' nastupiti i Folklorni ansambl 'Kralj Tomislav' s Novog Zelanda te Folklorni ansambl 'Vukovar' iz Sydneya.

Crkva sv. Leopolda Mandića, hrvatskog sveca, danas stoji kao svjedok katoličkog i hrvatskog identiteta u Sunshineu. No, što bi bila crkva bez vjernika? Hrvati Sunshinea i dalje su duboko emotivno povezani s domovinom. Dokazali su to, primjerice, u siječnju, kada su na donacijskoj večeri prikupili 12.400 australskih dolara za obnovu katedrale Svetog Jakova u Šibeniku. Zgrade koju, vjerojatno, mnogi od njih nisu imali prilike niti vidjeti. No, tom gestom pokazali su kako je iseljena Hrvatska spremna uvijek pomoći u očuvanju baštine u domovini. 

02.08.2016.

Foto: Glas hrvatske dijaspore

FOTO Charles Billich dobio Nagradu 'Glasa hrvatske dijaspore' za životno djelo za pomoć Hrvatskoj

11.12.2017.

U subotu, 9. prosinca 2017., u društvu brojnih uglednih gostiju iz australske zajednice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu