NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

BiH

HNS BIH POZIVA 'Odbaciti sporazum Izetbegović-Dodik, BiH nije sastavljena od srpskog i bošnjačkog entiteta'

Foto: Ed. S. Johovac / Wikimedia commons

Reagiranje Bože Ljubića.

Br. pregleda: 1752

Foto: Ed. S. Johovac / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) u ponedjeljak je pozvalo Hrvatsku i EU da da ne dopusti marginaliziranje Hrvata u BiH, a predstavnike Hrvata u vlasti BiH da zbog nijekanja uloge županija odbace sporazum bošnjačkog i srpskog čelnika Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o mehanizmu koordinacije europskih poslova.

‘Glavno vijeće HNS zahtijeva od institucija EU, a posebno od Republike Hrvatske kao članice EU, koja je i temeljem vlastitog ustava, ali i temeljem činjenice da je potpisnica i jamac Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kojima je uspostavljena današnja BiH, ne dopusti negiranje vrijednosti koje utemeljuje EU u državi koja ima namjeru postati njenim članom’, navodi se u reagiranju Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u nedjelju su uz posredovanje posebnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka postigli dogovor o mehanizmu koordinacije europskih poslova, posljednjeg uvjeta za prihvaćanje zahtjeva za članstvo kojega je ta zemlja uputila Europskoj uniji.

Ljubić ističe kako je svu neiskrenost oko dogovora iskazao sam Izetbegović opisujući BiH kao državu sastavljenu od dva entiteta, jednog srpskog, a drugog bošnjačkog' u kojima su Hrvati marginalizirani.

Po njemu ovaj primjer 'sporazuma' samo ukazuje na potrebu da se BiH rekonstituira ‘na načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja’ što je jasno naznačeno u Rezoluciji Europskog parlamenta o napretku BiH iz veljače 2014.

‘Glavno vijeće HNS BiH jasno poručuje kako nema nikakve budućnosti BiH bez Hrvata i svako dogovaranje mimo legitimnih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatski narodni sabor je unaprijed osuđeno na propast. Bilo kakvi dvojni aranžmani negiraju bit Bosne i Hercegovine i vode njenom nestanku’, ističe se u priopćenju.

U novome prijedlogu mehanizma koordinacije kojega su bez predstavnika hrvatskih stranaka usuglasili čelnici vodećih srpskih i bošnjačkih stranaka uloga županija je umanjena zbog čega hrvatske stranke najavljuju da neće poduprijeti te izmjene.

Sporazum Izetbegović-Dodik je oštro kritizirao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekavši kako o sastanku bošnjačkog i srpskog čelnika u jednoj lokalnoj kavani nije ništa znao te kako je nedopustivo da su njih dvojica dogovorili mehanizam koordinacije koji isključuje sudjelovanje županija unutar Federacije BiH u donošenju odluka.

Iznenadnim dogovorom Izetbegović-Dodik nezadovoljni su i u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koja je dio vladajuće parlamentarne većine na državnoj razini, a u RS-u je oporba Dodikovoj vlasti. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako je Izetbegovićev i Dodikov dogovor njihova stvar koja nikoga drugog ni na što ne obvezuje.

‘Ako je to stranački dogovor, mi u svakom slučaju prema njemu nemamo nikakvu obvezu, a ako je institucionalni onda je neprihvatljivo da član Predsjedništva BiH bez ostala dva člana vodi takve razgovore’, kazao je Bosić.

02.08.2016.

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne