NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ 'Drago mi je da je Milanović evoluirao'

Foto: Hina/Denis Cerić

Kazao je i da kampanju, ali i općenito u hrvatsku politiku, želi staviti na višu razinu.

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je spreman na sučeljavanje sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem za kojeg je ocijenio da je zadnjih dana vrlo brzo evoluirao što se tiče razine dijaloga, ali i dodao kako SDP na predstojeće parlamentarne izbore 11. rujna ide s istim ljudima i istim programom na temelju kojeg su izgubili prošle izbore.

‘Prilikom isticanja kandidature spremno sam rekao da želim sučeljavanja i ponuditi javnosti mogućnost da vide koje programe nude glavne stranke. Vidim da je Milanović od uvreda prije nekoliko dana do debate, dijaloga te današnjih izraza ljubavi evoluirao u svojim stavovima’, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Kazao je i da kampanju, ali i općenito u hrvatsku politiku, želi staviti na višu razinu, koja će dati politici sadržaj i omogućiti kandidatima da takav pristup bude dominantan. ‘Za kulturu sam dijaloga i visoku razinu rasprave i drago mi je da je Milanović evoluirao vrlo brzo u zadnjih pet, šest dana’, komentirao je.

Ne misli da je SDP nenarodna oporba, već ‘politička stranka koja zastupa svoja stajališta’. ‘Oni na ove izbore idu s istim ljudima i istim programom na temelju kojeg su 8. studenog izgubili izbore’, ustvrdio je.

Vrata HDZ-a otvorena su i HRID-i i Hrvatskoj zori

Plenković je pozdravio odluku Visokog časnog suda HDZ-a koji je dao suglasnost za povratak u tu stranku Drage Prgometa i Milana Kujundžića. ‘Obavili smo razgovore proteklih tjedana, predložio sam im da se vrate u HDZ. Vjerujem da je ovaj intergrativan čin prava poruka o kvaliteti smjera i snazi HDZ-a koji samostalno ide na izbore’, kazao je.

Najavio je da će i Prgomet i Kujundžić biti kandidati HDZ-a na izborima te poručio da su vrata te stranke otvorena i drugima - i HRID-i i Hrvatskoj zori.

Rekao je da još nisu razgovarali s Jadrankom Kosor oko njezinog povratka u HDZ. ‘Prgomet i Kujundžić su imali svoje političke stranke, Prgomet je dobio i tri mandata i to je bilo u ovom trenutku ono što je prioritetno’, dodao je.

Pozdravio je i odluku potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka da se ne kandidira za Hrvatski sabor, ustvrdivši da je riječ o važnom političkom signalu koji govori da je vrijeme za osvježenje, nova lica na listama i da cijeni ‘gestu koja je došla u pravom trenutku’.

‘On ostaje važan suradnik u najužem vodstvu HDZ-a i zajednički ćemo raditi na pobjedi na izborima’, rekao je Plenković.

Nije želio komentirati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je snimljen s kako pozira uz hrvatsku zastavu s ustaškim grbom i sa slovom ‘U’ istaknutim unutar riječi ‘Frankfurt’ na otkrivanju spomenika Miri Barešiću. ‘Mislim da je ministar već odgovorio u medijima o čemu se radi. Ne bih to sad komentirao. On je jasno osudio ustaški režim i rekao da nije vidio sadržaj koji je bio napisan na zastavi’, dodao je.

Komentirao je politički dogovor kojega su postigli predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vezano za mehanizam koordinacije europskih poslova, kreditni aranžman s MMF-om te okvirnu prometnu strategiji za BiH, a bez nazočnosti predstavnika trećeg konstitutivnog naroda - hrvatskog.

‘Od svih aktera u BiH očekujemo da se poštuje ustavna ravnopravnost sva tri naroda, uz svesrdnu potporu BiH na putu prema EU, ali i punu uključenost svih razina vlasti kako to propisuje ustavni okvir BiH’, poručio je šef HDZ-a.

Vezano za odnose između Srbije i Hrvatske, Plenković je ustvrdio da Srbija još mora ostvariti neke razine koje je Hrvatska već ostvarila po pitanju nacionalnih manjina.

‘Založit ćemo se da u svom procesu približavanja EU, Srbija riješi rezidualna pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve politike. Važno je da srpsko društvo prođe katarzu i suoči se s nedavnom prošlošću. Na taj način ćemo riješiti mnoga pitanja kao i pitanje krajnje neprimjerenog hibridnog zakona o regionalnoj nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina’, kazao je. Poručio je da Hrvatska neće prihvatiti takvu pravnu nesigurnost.

02.08.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE BIO U BOLNICI 'Sve je okej...'

20.01.2018.

Plenković je obavio preventivni pregled na Klinici za plućne bolesti na zagrebačkom Jordanovcu. Više>

Foto: Hina

MINISTAR BOŽINOVIĆ S DIREKTOROM FBI-A 'Američkim je partnerima sve značajnija suradnja s nama'

19.01.2018.

Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich