NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

37 GODINA MEĐU ISELJENICIMA 'Preko noći sam odlučio: idem u Australiju!'

Fra Nikola Čabraja (foto: Steve Grant, The Fremantle Herald)

Fra Nikola Čabraja iz North Fremantlea.

Br. pregleda: 7111

Fra Nikola Čabraja (foto: Steve Grant, The Fremantle Herald)

Pripreme za Festival sv. Ane (foto: Jela Knezevic)

Pripreme za Festival sv. Ane (foto: Jela Knezevic)

Autor: CroExpress

Hrvatski katolički centar u North Fremantleu u Australiji proslavio je ovih dana svoju zaštitnicu. I to po 30. put. Sveta Ana, majka Djevice Marije, već je desetljećima njihova najsigurnija poveznica sa tisuće kilometara udaljenom Domovinom. Voditelj ovog katoličkog centra u predgrađu Pertha je fra Nikola Čabraja. I on je prošle godine proslavio veliku osobnu obljetnicu – 40. godinu svećenstva.

Želio biti svećenik otkako zna za sebe


Za fra Nikolu sve je započelo 15. kolovoza 1979. godine. 'Naoružan' šestotjednim tečajem engleskog jezika, sletio je u Perth. Tada 29-godišnjak, dolazio je među 30.000 Hrvata Zapadne Australije, od kojih je veliki broj živio u Fremantleu i okolici.

'Otkako znam za sebe želio sam biti svećenik. Kada sam išao u crkvu s majkom, gledao bih u svećenika i zamišljao sebe tamo gore. Nikad nisam razmišljao o ničem drugom', pojašnjava fra Nikola, inače najmlađi od šestero djece obitelji Čabraja.


Hrvatski katolički centar Sveta Ana (foto: cronet.com.au)

Kada je 1975. maturirao na sjemeništu, Crkva ga je željela poslati u Rim na daljnje obrazovanje. No, fra Nikola je imao drugu ideju.

'Ljubazno sam odbio i zatražio da mi se dodijeli župa jer sam smatrao da je pastoralni rad moj poziv', prisjeća se. Tri godine nakon zaređenja napokon je dobio priliku; zatraženo je da pomogne u župi u selu Garevac, gdje se svećenik razbolio. Ondje je fra Nikola proveo sedam mjeseci. I danas se sjeća razgovora sa župnikom večer uoči svog odlaska.

'Bio je prekrasan čovjek i pitao me: 'Što radiš ovdje?' Ovo pitanje me poljuljalo jer sam konačno radio što sam želio. Kad je vidio moje iznenađenje dodao je: 'Trebao bi otići van i vidjeti svijeta. Čujem da traže svećenika u Australiji, u Brisbaneu i Perthu'', priča fra Nikola.

Preko noći je odlučio otići u Australiju

'Sjećam se kako sam molio nadbiskupa Zagreba ako bi mi mogao reći kakvo je vrijeme u Brisbaneu i Perthu. Brisbane je opisao kao vlažan i tropski dok je Perth imao sličnu klimu kao dalmatinska obala. Odmah sam odabrao Perth.'

'Sjećam se kako sam stigao noću i na putu u North Fremantle prošli smo kroz King's Park. Sjajna svjetla grada su me zadivila, ostao sam raširenih očiju, mislio sam kako ovo mora biti sjajno mjesto', priča fra Nikola.

Što je vrijeme više prolazilo, to je njegovo uvjerenje jačalo.

'Postoji nešto u Australcima što nisam vidio kod drugih ljudi, a to je da se osjećaš dobrodošlo. Možda zato jer smo svi nedavno došli – osim Aboridžina – mislim da je riječ o tom osjećaju da smo svi 'novi' u ovoj zemlji', kaže fra Nikola.

Crkveni prostori u to su vrijeme bili u lošem stanju. Kroz godine stekao reputaciju čovjeka koji uvijek obavi stvar kako se spada; obnavljao je, popravljao i renovirao crkvu i župni dvor.

Fra Nikola danas je omiljen među Hrvatima ovog kraja. Jedan je od najzaslužnijih što se zajednica i dalje čvrsto drži. Nedjeljom i dalje puni crkvu. A za nekoliko dana proslavit će i 37. godinu kako je među Hrvatima Zapadne Australije...

01.08.2016.

Foto: FA Hrvatska Zora

(VIDEO) BITKA ZA VUKOVAR Hrvati Melbournea ugostili vukovarske heroje

16.10.2017.

Nakon svete mise održan je ručak s herojima obrane Vukovara. Više>

Foto: hrvatiizvanrh.hr

NIJE MOGLO LJEPŠE Novozelandski Hrvati proslavili Dan neovisnosti s vukovarskim herojima

13.10.2017.

Hrvatsko izalsanstvo predvođeno Zvonkom Milasom. Više>

YouTube screenshot

(VIDEO) ČUVARI NAŠIH OBIČAJA U MELBOURNEU Pogledajte video priču o 'Mladim Hrvatima'

11.10.2017.

Oni će iduće godine proslaviti četvrto desetljeće djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen