NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

PROSLAVLJEN DAN ISELJENIKA Amerika je dom do 20 puta većem broju Suščana nego Susak

Foto: mali-losinj.hr

Na Susku je danas oko 130 stalno naseljenih stanovnika.

Br. pregleda: 2809

Foto: mali-losinj.hr

Autor: CroExpress/mali-losinj.hr

Pješčani otok Susak posljednjeg je dana mjesec srpnja, uz brojne mještane, iseljenike i posjetitelje proslavio svoj 31. tradicionalni Dan iseljenika.

Povijest iseljavanja

U 20. stoljeću dolazi do velikog iseljavanja u Ameriku, gdje danas živi, prema nekim procjenama, 2000-2500 Suščana, uglavnom u državi New Jersey. U isto vrijeme, Susak broji otprilike 130 stanovnika.

Odlaskom sa svog pješčanog otoka, prije više desetljeća, Suščani su se u pravilu nastanjivali u Hobokenu, da bi potom selili u mirnija i ugodnija obližnja naselja u kojima su kupovali vlastite kuće. Njegovali su svoj društveni život i običaje a ponajbolje su to činili u okruženju svoja tri društva koja su utemeljili. Suščani su već davne 1922. godine neformalno osnovali Društvo sv.Nikole, nazvavši ga imenom zaštitnika rodnog mjesta. Formalno su ga registrirali 1948.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Susak je napustilo najveći broj mladih žitelja. U Hobokenu, neposredno po svom dolasku, pedesetak mladih Suščana osnivaju 1960. Nogometni klub Susak. Pored nogometa, na redovnim nedjeljnim zabavama mladi ljudi su se okupljali i zbližavali. Velika je zasluga nogometnog kluba što su mladi Suščani ostali toliko povezani. S vremenom većina Suščana seli u Ferview gdje u novom mjestu stanovanja, opet mladi, godine 1981. osnivaju treći klub - Susak Klapu. Kupuju klupsku zgradu i razvijaju brojne aktivnosti. Posebno njeguju svoj hrvatski identitet, a najveća potpora u tome su im hrvatski svećenici, od kojih neki i iz njihova kraja. Ostvarili su dugotrajnu i plodnu suradnju s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika.

Ovaj jedinstveni lošinjski otok još od 1985. godine tradicionalno posljednjeg dana mjeseca srpnja, obilježava Dan iseljenika u čast i spomen svim iseljenim otočanima. Upravo tog dana, u nedjelju, Susak je dočekao brojne posjetitelje i svoje davno iseljene te s radošću svim zainteresiranima predstavio posebnosti svoje kulturno povijesne baštine.

Domaći im predstavili projekte

U crkvi sv. Nikole u Gornjem selu održana je sveta misa. U Klubu iseljenika nakon toga su predstavljeni projekt dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak te projekt izgradnje desalinizatora na Susku.

Većini iseljenika bila je velika želja vidjeti popločenu glavnu ‘promenadu’ Donjeg sela. 


Foto: mali-losinj.hr

U popodnevnim satima, za najmlađe mještane i posjetitelje organizirana je Mini olimpijada na platou ispred Osnovne škole i plaži Spjaža, a ples i pjesma započeli su u večernjim satima koncertom Puhačkog orkestra Josip Kašman iz Malog Lošinja te se nastavila s notama banda ‘PUMPA’ do dugo u noć.

Organizatori kulturno zabavnog programa obilježavanja Dana Iseljenika bili su Grad Mali Lošinj, Hrvatska matica iseljenika, Mjesni odbor Susak te Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

01.08.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0