NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO) 40.000 TURAKA OKUPILO SE U KÖLNU Pogledajte kako je bilo

Youtube screenshot

U znak podrške Erdoganu.

Br. pregleda: 4852

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress



Na skupu podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u nedjelju u Kölnu okupilo se oko 40.000 sudionika , a na rubu skupa je došlo i do manjih sukoba između turskih nacionalista i sudionika jednog prosvjeda Kurda.

Pod sloganom ‘Da demokraciji, ne državnom udaru’ u Kölnu se okupilo oko 40.000 Turaka građana Njemačke ali i okolnih zemalja poput Nizozemske i Belgije u znak prosvjeda protiv propalog pokušaja puča 15. srpnja u kojem je ubijeno više od 260 ljudi, a izazvao je masovna uhićenja i čistku vojske, vlasti i javnih služba.

Jedan od sudionika susreta Unije europsko-turskih demokrata je uoči skupa u nedjelju prijepodne najavljivao preko 50.000 sudionika skupa.

Skupu, koji je službeno najavljen kao skup ‘podrške demokraciji’, ali je od njemačke javnosti okarakteriziran kao skup podrške turskom predsjedniku Reccepu Tayyipu Erdoganu, se putem video veze trebao direktno obratiti i sam turski predsjednik ali su to njemački sudovi zabranili što je izazvalo oštru reakciju turskih vlasti.



‘Pitamo se koji je pravi razlog zbog kojih su njemačke vlasti zabranile obraćanje turskog predsjednika svojim sljedbenicima’, rekao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin a turski ministar za europska pitanja Ömer Celik je rako kako zabrana predstavlja ‘povredu demokratskih principa’.

Turski ministar sporta i mladeži Akif Cagaty Kilic, koji je nazočio skupu u Kölnu, je također kritizirao zabranu obraćanja Erdogana okupljenima u Kölnu.

Policija u Kölnu je prije toga zabranila direktno uključivanje video-vezom kako bi spriječila ‘situaciju nabijenu emocijama’.

Paralelno s okupljanjem pobornika Erdogana s jedne strane Rajne, s druge strane, u gradskom središtu je održano nekoliko prosvjeda lijevih političkih organizacija, među kojima su bili i predstavnici Kurda te prosvjed desno-ekstremne stranke Pro NRW na kojem se okupilo oko tristotinjak sudionika.

Do incidenta je došlo kada su na jednom trgu u središtu Kölna turski nacionalisti napali prosvjed pro-kurdskih organizacija.

Njemački političari i velik dio javnost već danima oštro kritiziraju skup u Kölnu govoreći o ‘produženoj ruci Erdogana u Njemačkoj’.

Mnogi političari podršku Erdoganu od strane Turaka i građana Njemačke turskog porijekla doživljavaju kao dokaz nedovoljne integracije i nepoštivanje osnovnih demokratskih načela na kojima počiva Njemački ustav.

‘Tko plješće demontiranju turske demokracije taj ne priznaje temeljne vrijednosti Njemačkog ustava’, rekao je glavni tajnik CDU-a Peter Tauber u razgovoru za ‘Welt am Sonntag’.

Njemački političari su kritizirali i dolazak turskih ministara na skup u Köln dok u isto vrijeme turski predsjednik zabranjuje zastupnicima Bundestaga posjet njemačkim vojnicima stacioniranim u Turskoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je uoči skupa kako turski sukobi ne smiju biti uvezeni u Njemačku.

Njemačko-turski odnosi već su mjesecima napeti zbog učestale kritike politike predsjednika Erdogana od strane njemačkih medija a kulminirali su nakon što je Bundestag osmanski pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu okarakterizirao kao genocid.

01.08.2016.

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

NIŠTA OD THOMPSONA U KREMSMÜNSTERU? Austrijski mediji tvrde da je koncert zabranjen, pjevačev menadžment da nije

28.04.2017.

Zabranu su tražili predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske stranke Austrije te razne inicijative. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

BUNDESTAG IZGLASAO ZABRANU BURKE I NIKABA Evo gdje se u Njemačkoj neće smjeti nositi (ako zakon prođe)

28.04.2017.

Zakon još mora odobriti i gornji dom parlamenta, Bundesrat. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo