NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BAVARSKI PREMIJER PORUČIO KANCELARKI 'Ograničenje useljavanja je preduvjet sigurnosti u Njemačkoj'

Youtube screenshot

Od četiri napada koji su se dogodili posljednjih dana na području Bavarske, u tri slučajeva su počinitelji bili izbjeglice.

Br. pregleda: 4726

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer i dalje se zalaže za ograničenje useljevanja usprotivivši se iznova u subotu politici otvorenih vrata izbjeglicama za koju se zalaže kancelarka Angela Merkel.

‘Uz najbolju volju ne mogu prihvatiti krilaticu ‚Mi to možemo‘ ‘ rekao je Horst Seehofer na kraju zatvorenog sastanka bavarske vlade u St.Quierinu južno od Münchena.

On se time opet oštro usprotivio politici predsjednice sestrinske stranke CDU i njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je na svojoj redovitoj ljetnoj konferenciji za medije u četvrtak ponovno obranila svoju politiku primanja izbjeglica.

Osvrćući se na niz napada koji su se dogodili u Bavarskoj proteklih dana i koji su bili i jedna od glavnih tema sastanka bavarske vlade, Seehofer je zaključio kako ograničenje useljevanja i smanjenje broja izbjeglica mora biti jedna od primarnih zadaća politike.

‘Ograničenje useljavanja je jedan od preduvjeta za sigurnost u zemlji’ rekao je Seehofer. Od četiri napada koji su se dogodili posljednjih dana na području Bavarske, u tri slučajeva su počinitelji bili izbjeglice, dva napada su s islamističkom pozadinom, a i počinitelj ubilačkog pohoda prošlog petka u Münchenu je stranog porijekla.

‘Problemi s kojima se suočavamo su preveliki i dosadašnja rješanja su nezadovoljavajuća’ rekao je Seehofer odbacujući krilaticu ‘Mi to možemo” kojom je Angela Merkel popratila izazove koji stoje pred Njemačkom nakon primitka preko milijun izbjeglica samo u drugoj polovini 2015.

Seehofer i Bavarska se od samog početka protive otvorenoj politici Angele Merkel, a taj sukob je u nekim trenucima prijetio i raskolom unutar demokršćanske Unije CDU/CSU, u kojoj Kršćansko-demokratska unija (CDU) djeluje na saveznoj, a CSU na razini Bavarske, najveće i gospodarski najstabilnije njmačke savezne pokrajine.

Seehofer je međutim naglasio kako svojim stajalištem o izbjeglicama, koji se razlikuje od CDU-ovog, ‘ne želi izazvati novu svađu” unutar Unije CDU/CSU.

I bavarski ministar financija i mogući Seehoferov nasljednik na čelu CSU-a, Markus Soeder prije toga je žestoko kritizirao Angelu Merkel nazivajući njezin pristup izbjegličkoj krizi ‘naivnim”.

‘ ‘Mi to možemo‘ je jednostavno potpuno pogrešan signal’, rekao je Soeder na rubu sastanka bavarske vlade.

Istraživanja javnog mnijenja su pokazala da u ovom trenutku tek osam posto građana Njemačke stoji iza Merkeličine krilatice i njezine politike otvorenih vrata.

31.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0