NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.03.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

DESECI TISUĆA TURAKA NA ULICAMA KÖLNA Sukobi iz Turske sele se na njemačko tlo?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Političari osudili okupljanje.

Br. pregleda: 16840

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Uoči nedjeljnog prosvjeda pristaša turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Kölnu, na kojem se očekuje preko 30.000 sudionika, u Njemačkoj u subotu raste zabrinutost zbog opasnosti od nemira te se istodobno pojačava kritika turskih vlasti zbog prenošenja unutarnjih sukoba i na tursku zajednicu u Njemačkoj.

‘Prenositi unutarnjopolitičke napetosti iz Turske u Njemačku i ljude ovdje koji drugačije razmišljaju zastrašivati, to je nedopustivo. Ma tko god to pokušavao’, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Policija računa s preko 30.000 sudionika skupa podrške predsjedniku Erdoganu u nedjelju u Kölnu. Istodobno je najavljeno nekoliko protuprosvjeda tako da policija računa s ‘napetom atmosferom’. Policijska uprava Köln u nekoliko je navrata pokušala ishoditi zabranu okupljanja, što su upravni sudovi odbijali pozivajući se na ustavom jamčenu slobodu okupljanja. No još uvijek nije isključeno da na temelju procjene stupnja opasnosti policija u nedjelju zabrani skup.

Predsjednik stranke Zeleni, političar turskog porijekla Cem Özdemir žestoko je kritizirao nedjeljno okupljanje te je ukazao i na to da ‘Erdoganovi ljudi proganjaju protivnike i u Njemačkoj’
‘Erdoganovi poklonici koji vrše pritisak na druge moraju osjetiti svu silu njemačkih zakona’, rekao je Özdemir.

Glavna konzulica Republike Turske u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija Sule Gürel zajamčila je ‘mirne prosvjede’ te je istodobno obranila ovo okupljanje kao ‘znak podrške demokraciji i protiv puča’.

Njemački političari su jednoglasni u kritici okupljanja Erdoganovih pristalica na njemačkom tlu.

‘Potpuno je neprihvatljivo da turski predsjednik Erdogan svoje unutarnjopolitičke sukobe prenosi na Njemačku i time pokušava Njemačku pretvoriti u produženu ruku svoje autokratske politike’, rekao je predsjednik saziva ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina Klaus Bouillon (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik ‘Bild’ od subote.

On je ponašanje Recepa Tayyipa Erdogana okarakterizirao kao ‘napad na naše zapadnjačko poimanje demokracije’. On je također kritizirao činjenicu da će prosvjedima u Kölnu u nedjelju nazočiti i dosad neimenovani član turskog kabineta.

‘Nedopustivo je da zastupnici Bundestaga ne smiju posjećivati naše vojnike koji su stacionirani u Turskoj, a da Erdogan svoje ministre šalje na prosvjede u Köln’, ogorčen je demokršćanski političar.

I mnogi drugi njemački političari su oštro prosvjedovali zbog masovnog okupljanja Erdoganovih poklonika u Kölnu i turskoj zajednici predbacili nedemokratsko ponašanje i pomanjkanje integracije u zapadnjačke vrijednosti.

‘Tko plješće demontiranju turske demokracije taj ne priznaje temeljne vrijednosti njemačkog ustava’, rekao je glavni tajnik CDU-a Peter Tauber u razgovoru za ‘Welt am Sonntag’.

U Njemačkoj živi oko 3 milijuna građana turskog porijekla.

31.07.2016.

Foto: Hina/Daniel Kasap

ČAČIĆ ZAHVALAN 'Hvala na poticajnom navijanju, napravili smo veliki posao'

25.03.2017.

Ukrajina je pokazala da je s pravom bila neporažena. Više>

Youtube screenshot

POLICIJA OTKRILA IDENTITET NAPADAČA IZ LONDONA Evo tko je bio Khalid Masood

24.03.2017.

Masood je rođen kao Adrian Elms u Kentu na jugoistoku Engleske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja

FOTO: Zabavne reklame