NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

SURADNJA NJEMAČKE I HRVATSKE POLICIJE Splitskim 'plavcima' donirana četiri bicikla

Foto: Hina/Mario Strmotić

Još četiri bicikla bit će uručena zadarskim policajcima.

Br. pregleda: 2350

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Splitska je policija u četvrtak od kolega iz Njemačke dobila donaciju vrijednu 70 tisuća eura u sklopu koje su i četiri bicikla koja će koristiti policajci u središtu grada.

Još četiri bicikla bit će uručena zadarskim policajcima.

Zapovjednik Interventnih policija saveznog ministarstva unutarnjih poslova Volfgang Loman rekao je da je suradnja između policija dvije države postalo pravo partnerstvo i prijateljstvo te izrazio zadovoljstvo što su mogli donirati bicikle jer je u Njemačkoj to vrlo važan jedan takav projekt u kojem su policajci na biciklima u ophodnji puno bliži građanima.

‘Sretan sam što smo mogli predati ove vrijedne bicikle hrvatskoj policiji. Nadam se da će se naša suradnja s vašom policijom nastaviti. Ovo nije prva donacija, bilo ih je više, a naša će suradnja i dalje rasti’, kratko je prokomentirao Loman.

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec izvijestio je da je ukupna vrijednost donacije veća od 70 tisuća eura, a da su po četiri bicikla dobili Split i Zadar, a tu je i 60 kompleta opreme za javni red i mir te zaštitna odijela za Interventnu policiju.

‘Još značajnije od svega toga je vrijednost dugogodišnje suradnje sa njemačkom policijom koja traje od početka 2000. kad smo krenuli u značajnije reforme u hrvatskoj policiji. Reforma je započela s preustrojem Specijalne policije. Nekada smo, do kraja 90-ih, imali 20 specijalnih jedinica u Hrvatskoj, a onda je krenuo proces demilitarizacije policije. Upravo su nam kolege iz Njemačke pomogle da preustrojimo Specijalnu policiju i da u Hrvatskoj ustrojimo Interventnu policiju bez koje je danas nezamislivo funkcioniranje naše policije’, ustvrdio je Borovec.

Podsjetio je da su od tada do danas s Nijemcima odradili veliki broj projekata među kojima je ‘Policija u zajednici’, Vijeće za prevenciju kriminaliteta u lokalnim zajednicama i mnoge druge, te da njihov iznos donirane opreme do danas prelazi nekoliko milijuna kuna.

Aerodromski policajac Mario Grubišić Čabo ovo će ljeto umjesto na Resniku svoje radne sate provoditi u Splitu u biciklističkoj patroli. Rekao je da mu se radni dan na biciklu odvija tako što ima obvezu obilaska terena među kojima i Marjana, nakon čega vozi po užem središtu grada. Najčešće mu se obraćaju stranci, ali i građani. ‘Na biciklu sam dostupniji građanima nego u automobilu. Ljudima je jednostavnije zaustaviti policajca na biciklu. U Splitu biciklistička infrastruktura još nije završena kako treba iako postoje staze po kojima se može legalno kretati. Ljudi se nastoje maksimalno držati propisa’, rekao je Grubišić Čabo.

28.07.2016.

Foto: nestali.hr/CroExpress

OBUSTAVLJENA POTRAGA Pronađena je nestala Marija Marinela iz Östringena

19.08.2017.

Iz splitske policije nisu željeli govoriti o detaljima. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

PRONAĐENA 13-GODIŠNJA BARBARA Policija istražuje je li bila oteta

17.08.2017.

Otac rekao medijima da vjeruje da je riječ o otmici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart