NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SURADNJA NJEMAČKE I HRVATSKE POLICIJE Splitskim 'plavcima' donirana četiri bicikla

Foto: Hina/Mario Strmotić

Još četiri bicikla bit će uručena zadarskim policajcima.

Br. pregleda: 2841

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Splitska je policija u četvrtak od kolega iz Njemačke dobila donaciju vrijednu 70 tisuća eura u sklopu koje su i četiri bicikla koja će koristiti policajci u središtu grada.

Još četiri bicikla bit će uručena zadarskim policajcima.

Zapovjednik Interventnih policija saveznog ministarstva unutarnjih poslova Volfgang Loman rekao je da je suradnja između policija dvije države postalo pravo partnerstvo i prijateljstvo te izrazio zadovoljstvo što su mogli donirati bicikle jer je u Njemačkoj to vrlo važan jedan takav projekt u kojem su policajci na biciklima u ophodnji puno bliži građanima.

‘Sretan sam što smo mogli predati ove vrijedne bicikle hrvatskoj policiji. Nadam se da će se naša suradnja s vašom policijom nastaviti. Ovo nije prva donacija, bilo ih je više, a naša će suradnja i dalje rasti’, kratko je prokomentirao Loman.

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec izvijestio je da je ukupna vrijednost donacije veća od 70 tisuća eura, a da su po četiri bicikla dobili Split i Zadar, a tu je i 60 kompleta opreme za javni red i mir te zaštitna odijela za Interventnu policiju.

‘Još značajnije od svega toga je vrijednost dugogodišnje suradnje sa njemačkom policijom koja traje od početka 2000. kad smo krenuli u značajnije reforme u hrvatskoj policiji. Reforma je započela s preustrojem Specijalne policije. Nekada smo, do kraja 90-ih, imali 20 specijalnih jedinica u Hrvatskoj, a onda je krenuo proces demilitarizacije policije. Upravo su nam kolege iz Njemačke pomogle da preustrojimo Specijalnu policiju i da u Hrvatskoj ustrojimo Interventnu policiju bez koje je danas nezamislivo funkcioniranje naše policije’, ustvrdio je Borovec.

Podsjetio je da su od tada do danas s Nijemcima odradili veliki broj projekata među kojima je ‘Policija u zajednici’, Vijeće za prevenciju kriminaliteta u lokalnim zajednicama i mnoge druge, te da njihov iznos donirane opreme do danas prelazi nekoliko milijuna kuna.

Aerodromski policajac Mario Grubišić Čabo ovo će ljeto umjesto na Resniku svoje radne sate provoditi u Splitu u biciklističkoj patroli. Rekao je da mu se radni dan na biciklu odvija tako što ima obvezu obilaska terena među kojima i Marjana, nakon čega vozi po užem središtu grada. Najčešće mu se obraćaju stranci, ali i građani. ‘Na biciklu sam dostupniji građanima nego u automobilu. Ljudima je jednostavnije zaustaviti policajca na biciklu. U Splitu biciklistička infrastruktura još nije završena kako treba iako postoje staze po kojima se može legalno kretati. Ljudi se nastoje maksimalno držati propisa’, rekao je Grubišić Čabo.

28.07.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ POTVRDIO Horvat će biti predložen za ministra gospodarstva, a Tolušić za potpredsjednika Vlade

21.05.2018.

Prijedlog će 22. svibnja biti predstavljen koalicijskim partnerima. Više>

Foto: Misalalic / Wikimedia commons

BISER KONTINENTALNE HRVATSKE U Kopački rit ulaže se 11 milijuna kuna

19.05.2018.

Ovim projektom Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart