NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NAKON TERORISTIČKIH NAPADA Danas sam se prvi put bojao sjesti u frankfurtski tramvaj

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati?

Br. pregleda: 4851

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Autor: Mario Trifunović

Što reći u ovim danima? Kako utješiti sebe i druge? Kako se osjećati? Prvo napadi u Parizu, u Nici, puč i kaos u Turskoj, onda masakr u Münchenu, onda opet Njemačka i opet u Francuskoj, točnije u crkvi, za vrijeme svete mise, kada su se izrugivali i onda tragično ubili starog svećenika, oca Jacquesa Hamala.

Sva imena su bitna... svačije ime koje je moralo dati svoj život u ovim tragičnim danima. Svi su oni zapisani, svi su u srcu, u molitvi.

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati? Nemir? Strah? Mržnju? Imali bi svako pravo osjećati nemoć i strah, jer sam se osobno danas prvi puta tako osjećao kada sam sjeo u tramvaj koji ide u centar grada Frankfurta. Nije više jednostavno nakon ovih dana putovati, jer svako malo promatraš ljude uz slike od ovih dana koje se neprestano ponavljaju u glavi.
Pitaš se: hoće li sad neki manijak početi masakr ovdje? Što da kažem? Sve je sada lako reći, a nikad teže pronaći prave riječi.

Ali mogu samo, radikalno, jedno reći. Iako ću padati, iako neće uvijek ići kako ja to hoću, iako je lako pričati po društvenim mrežama... ali: moju mržnju nećete dobiti. Iako nije bilo danas lako, moj strah nećete više dobiti. Lako za reći, ali teško za živjeti, pogotovo kada stradaju toliki nevini, tolika djeca i stari.

Neki su me pitali hoću li nešto napisati. Evo. Ali nemam riječi na ovo sve. U nemoći ljudskoj, crpiti snagu moći kod moćnika koji je na nebesima, kod Boga.

Ponovit ću riječi koje je izgovorio nadbiskup Rouena Dominique Lebrun, povodom ubojstva oca Jacques Hamale: 'Crkva nema nikakvog oružja osim molitve i bratstva među ljudima!'

A i naš već sveti Stepinac je rekao: kada vam uzmu sve, sklopite ruke na molitvu. To nam nitko ne može oduzeti. Nitko. Nijedan terorist svijeta. Nitko! Sve što oni žele je naš strah, naš nemir i našu mržnju. U molitvi se nadam, crpit' ćemo snage za dalje. Za mir. Za vjeru. Za ljubav.
Gospodine smiluj nam se.

28.07.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.