NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NAKON TERORISTIČKIH NAPADA Danas sam se prvi put bojao sjesti u frankfurtski tramvaj

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati?

Br. pregleda: 5222

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Autor: Mario Trifunović

Što reći u ovim danima? Kako utješiti sebe i druge? Kako se osjećati? Prvo napadi u Parizu, u Nici, puč i kaos u Turskoj, onda masakr u Münchenu, onda opet Njemačka i opet u Francuskoj, točnije u crkvi, za vrijeme svete mise, kada su se izrugivali i onda tragično ubili starog svećenika, oca Jacquesa Hamala.

Sva imena su bitna... svačije ime koje je moralo dati svoj život u ovim tragičnim danima. Svi su oni zapisani, svi su u srcu, u molitvi.

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati? Nemir? Strah? Mržnju? Imali bi svako pravo osjećati nemoć i strah, jer sam se osobno danas prvi puta tako osjećao kada sam sjeo u tramvaj koji ide u centar grada Frankfurta. Nije više jednostavno nakon ovih dana putovati, jer svako malo promatraš ljude uz slike od ovih dana koje se neprestano ponavljaju u glavi.
Pitaš se: hoće li sad neki manijak početi masakr ovdje? Što da kažem? Sve je sada lako reći, a nikad teže pronaći prave riječi.

Ali mogu samo, radikalno, jedno reći. Iako ću padati, iako neće uvijek ići kako ja to hoću, iako je lako pričati po društvenim mrežama... ali: moju mržnju nećete dobiti. Iako nije bilo danas lako, moj strah nećete više dobiti. Lako za reći, ali teško za živjeti, pogotovo kada stradaju toliki nevini, tolika djeca i stari.

Neki su me pitali hoću li nešto napisati. Evo. Ali nemam riječi na ovo sve. U nemoći ljudskoj, crpiti snagu moći kod moćnika koji je na nebesima, kod Boga.

Ponovit ću riječi koje je izgovorio nadbiskup Rouena Dominique Lebrun, povodom ubojstva oca Jacques Hamale: 'Crkva nema nikakvog oružja osim molitve i bratstva među ljudima!'

A i naš već sveti Stepinac je rekao: kada vam uzmu sve, sklopite ruke na molitvu. To nam nitko ne može oduzeti. Nitko. Nijedan terorist svijeta. Nitko! Sve što oni žele je naš strah, naš nemir i našu mržnju. U molitvi se nadam, crpit' ćemo snage za dalje. Za mir. Za vjeru. Za ljubav.
Gospodine smiluj nam se.

28.07.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina