NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NAKON TERORISTIČKIH NAPADA Danas sam se prvi put bojao sjesti u frankfurtski tramvaj

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati?

Br. pregleda: 4625

Foto: Erebus555 / Wikimedia commons

Autor: Mario Trifunović

Što reći u ovim danima? Kako utješiti sebe i druge? Kako se osjećati? Prvo napadi u Parizu, u Nici, puč i kaos u Turskoj, onda masakr u Münchenu, onda opet Njemačka i opet u Francuskoj, točnije u crkvi, za vrijeme svete mise, kada su se izrugivali i onda tragično ubili starog svećenika, oca Jacquesa Hamala.

Sva imena su bitna... svačije ime koje je moralo dati svoj život u ovim tragičnim danima. Svi su oni zapisani, svi su u srcu, u molitvi.

Kako se osjećati? I pogotovo, što osjećati? Nemir? Strah? Mržnju? Imali bi svako pravo osjećati nemoć i strah, jer sam se osobno danas prvi puta tako osjećao kada sam sjeo u tramvaj koji ide u centar grada Frankfurta. Nije više jednostavno nakon ovih dana putovati, jer svako malo promatraš ljude uz slike od ovih dana koje se neprestano ponavljaju u glavi.
Pitaš se: hoće li sad neki manijak početi masakr ovdje? Što da kažem? Sve je sada lako reći, a nikad teže pronaći prave riječi.

Ali mogu samo, radikalno, jedno reći. Iako ću padati, iako neće uvijek ići kako ja to hoću, iako je lako pričati po društvenim mrežama... ali: moju mržnju nećete dobiti. Iako nije bilo danas lako, moj strah nećete više dobiti. Lako za reći, ali teško za živjeti, pogotovo kada stradaju toliki nevini, tolika djeca i stari.

Neki su me pitali hoću li nešto napisati. Evo. Ali nemam riječi na ovo sve. U nemoći ljudskoj, crpiti snagu moći kod moćnika koji je na nebesima, kod Boga.

Ponovit ću riječi koje je izgovorio nadbiskup Rouena Dominique Lebrun, povodom ubojstva oca Jacques Hamale: 'Crkva nema nikakvog oružja osim molitve i bratstva među ljudima!'

A i naš već sveti Stepinac je rekao: kada vam uzmu sve, sklopite ruke na molitvu. To nam nitko ne može oduzeti. Nitko. Nijedan terorist svijeta. Nitko! Sve što oni žele je naš strah, naš nemir i našu mržnju. U molitvi se nadam, crpit' ćemo snage za dalje. Za mir. Za vjeru. Za ljubav.
Gospodine smiluj nam se.

28.07.2016.

Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi (foto: Zvonko Milas)

MILAS U REPUBLICI SRPSKOJ Posjetio Hrvate povratnike, oduševio ga njihov poduzetnički duh

24.03.2017.

Najavio i buduće podupiranje projekata samozapošljavanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja

FOTO: Zabavne reklame