NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.08.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NJEMAČKA U STRAHU Zbog terorističkih napada stotine tisuća manje posjetitelja festivala

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Drastično smanjenje.

Br. pregleda: 3848

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Brojne javne manifestacije u Njemačkoj, uključujući festival Richarda Wagnera koji počinje u ponedjeljak, održavaju se u ozračju straha zbog niza napada posljednjih dana i organizatori ljetnih festivala govore o smanjenom broju posjetitelja.

‘Dobro smo pripremljeni i sigurnosne mjere su pojačane’, rekao je direktor festivala Richarda Wagnera u bavarskom Bayreuthu Holger von Berg uoči premijere opere ‘Parsifal’ kojom se otvara ovogodišnji festival.

Wagnerov festival, koji slovi za jedan od najznačajnijih kulturno-društvenih događaja u Njemačkoj, bit će otvoren u ponedjeljak predvečer bez uobičajenog defiliranja poznatih po crvenom tepihu i tradicionalnog bala u organizaciji bavarskog premijera.

Predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer je, kao domaćin bala, još u subotu otkazao ovu svečanost zbog pokolja koji se u petak navečer dogodio u Münchenu kada je 18-togodišnjak u ubilačkom pohodu usmrtio devetero osoba te na kraju počinio samoubojstvo.

Napetosti su dodatno pojačane pošto se u nedjelju navečer raznio 27-godišnji Sirijac u bavarskom Ansbachu, oko stotinjak kilometara od Bayreutha, ozlijedivši 12 osoba. Prema trenutnim saznanjima istražnih organa pretpostavlja se da se Sirijac digao u zrak zbog prijetećeg protjerivanja iz Njemačke i odbijenog zahtjeva za azilom.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann je prije toga govorio i o mogućoj islamističkoj pozadini ovog samoubilačkog čina.

Ova dva događaja, kao i napad mladog afganistanskog izbjeglice prošlog ponedjeljka u lokalnom bavarskom vlaku stvorili su atmosferu straha koja se osjeti i po smanjenom broju posjetitelja brojnih manifestacija pod otvorenim nebom koja su vrlo popularna tijekom čitavog ljeta u Njemačkoj.

Nepuna dva mjeseca uoči održavanja najpoznatijeg njemačkog narodnog slavlja, Oktoberfesta u Münchenu, organizatori brojnih manifestacija diljem Njemačke javljaju o drastično smanjenom broju posjetitelja od očekivanog.

‘Primijetili smo direktnu povezanost s napadima diljem Njemačke, ali i u Nici’, rekao je Thomas König, organizator Rajnskog slavlja u Düsseldorfu. Slavlje je posjetilo 600.000 posjetitelja manje od očekivanog. Samo na završni vatromet na obali Rajne je pristiglo 200.000 posjetitelja manje nego što je to uobičajeno.

Organizatori gradskih slavlja i uskraćivanjem tradicionalnih dijelova programa poput pucanja iz mužara, reagiraju na tragedije koje su se nizale prošlih tjedana.

‘Mi pokušavamo potištenu atmosferu odagnati pojačanim sigurnosnim konceptom’, kaže glasnogovornik tradicionalnog Libor festivala u gradu Paderbornu u Westfalenu.

Istodobno se upozorava i na opasnost da strah od napada ne paralizira normalan život.

‘Uvijek moramo paziti na to da ne počnemo svoju slobodu ograničavati zbog sigurnosti jer ćemo u jednom trenutku ostati bez te iste slobode na koju smo ponosni’, rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Nord Rhein - Westfalen Ralf Jaeger.

26.07.2016.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

ZANIMLJIV TREND U NJEMAČKOJ Ekonomija jača, a sve manje ljudi otvara svoje tvrtke

18.08.2017.

U prošloj godini je samozaposlenih bilo manje od 200.000. Više>

Lloret de Mar, turističko mjesto udaljeno 80-ak kilometara od Barcelone, oduvijek je bila u samom vrhu omiljenih destinacija za učeničke i maturalne ekskurzije hrvatskih škola (Foto: Pixabay.com)

POTENCIJALNA KATASTROFA Ministarstvo zbog terorizma hitno traži od škola da jave koliko hrvatske djece planira u Španjolsku na maturalac

18.08.2017.

Hrvatski učenici tradicionalno na maturalna putovanja počinju kretati upravo u ovo vrijeme. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart