NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

01.05.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NJEMAČKA U STRAHU Zbog terorističkih napada stotine tisuća manje posjetitelja festivala

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Drastično smanjenje.

Br. pregleda: 3575

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Brojne javne manifestacije u Njemačkoj, uključujući festival Richarda Wagnera koji počinje u ponedjeljak, održavaju se u ozračju straha zbog niza napada posljednjih dana i organizatori ljetnih festivala govore o smanjenom broju posjetitelja.

‘Dobro smo pripremljeni i sigurnosne mjere su pojačane’, rekao je direktor festivala Richarda Wagnera u bavarskom Bayreuthu Holger von Berg uoči premijere opere ‘Parsifal’ kojom se otvara ovogodišnji festival.

Wagnerov festival, koji slovi za jedan od najznačajnijih kulturno-društvenih događaja u Njemačkoj, bit će otvoren u ponedjeljak predvečer bez uobičajenog defiliranja poznatih po crvenom tepihu i tradicionalnog bala u organizaciji bavarskog premijera.

Predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer je, kao domaćin bala, još u subotu otkazao ovu svečanost zbog pokolja koji se u petak navečer dogodio u Münchenu kada je 18-togodišnjak u ubilačkom pohodu usmrtio devetero osoba te na kraju počinio samoubojstvo.

Napetosti su dodatno pojačane pošto se u nedjelju navečer raznio 27-godišnji Sirijac u bavarskom Ansbachu, oko stotinjak kilometara od Bayreutha, ozlijedivši 12 osoba. Prema trenutnim saznanjima istražnih organa pretpostavlja se da se Sirijac digao u zrak zbog prijetećeg protjerivanja iz Njemačke i odbijenog zahtjeva za azilom.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann je prije toga govorio i o mogućoj islamističkoj pozadini ovog samoubilačkog čina.

Ova dva događaja, kao i napad mladog afganistanskog izbjeglice prošlog ponedjeljka u lokalnom bavarskom vlaku stvorili su atmosferu straha koja se osjeti i po smanjenom broju posjetitelja brojnih manifestacija pod otvorenim nebom koja su vrlo popularna tijekom čitavog ljeta u Njemačkoj.

Nepuna dva mjeseca uoči održavanja najpoznatijeg njemačkog narodnog slavlja, Oktoberfesta u Münchenu, organizatori brojnih manifestacija diljem Njemačke javljaju o drastično smanjenom broju posjetitelja od očekivanog.

‘Primijetili smo direktnu povezanost s napadima diljem Njemačke, ali i u Nici’, rekao je Thomas König, organizator Rajnskog slavlja u Düsseldorfu. Slavlje je posjetilo 600.000 posjetitelja manje od očekivanog. Samo na završni vatromet na obali Rajne je pristiglo 200.000 posjetitelja manje nego što je to uobičajeno.

Organizatori gradskih slavlja i uskraćivanjem tradicionalnih dijelova programa poput pucanja iz mužara, reagiraju na tragedije koje su se nizale prošlih tjedana.

‘Mi pokušavamo potištenu atmosferu odagnati pojačanim sigurnosnim konceptom’, kaže glasnogovornik tradicionalnog Libor festivala u gradu Paderbornu u Westfalenu.

Istodobno se upozorava i na opasnost da strah od napada ne paralizira normalan život.

‘Uvijek moramo paziti na to da ne počnemo svoju slobodu ograničavati zbog sigurnosti jer ćemo u jednom trenutku ostati bez te iste slobode na koju smo ponosni’, rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Nord Rhein - Westfalen Ralf Jaeger.

26.07.2016.

Foto: Hina/Tanjug

VUČIĆ 'UPUTIO POZIV ZA OBNOVU DIJALOGA' Želi da srpski kapital uđe u Hrvatsku

29.04.2017.

Ocijenio je da se Balkan može stabilizirati. Više>

Foto: Hina/Denis Cerić

NIŠTA OD PARLAMENTARNE VEĆINE IDUĆI TJEDAN? 'To nije ni cilj, cilj je stabilizirati Sabor'

29.04.2017.

HDZ je spreman na izbore, ali to je zadnje rješenje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo