NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.03.2018
tekst
tekst

EU

TURCI NA ULICAMA NJEMAČKE Daju podršku Erdoganu; iz EU osuda najavljene smrtne kazne

Ilustracija (foto: Danyalov / Wikimedia Commons)

U Berlinu, Stuttgartu, Hamburgu...

Br. pregleda: 3745

Ilustracija (foto: Danyalov / Wikimedia Commons)

Autor: CroExpress, Hina

Tisuće Turaka odrazvalo se pozivu turske vlade i izašlo je treću noć zaredom na njemačke ulice kako bi podržalo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon neuspjelog vojnog puča u petak.

Policija je priopćila kako se u nedjelju u Berlinu okupilo oko 3000 prosvjednika, u Stuttgartu njih 2400, a u Hamburgu 2600, javlja FAZ. Uz turske zastave, držali su i Erdoganove fotografije kako bi poduprli demokratski izabranu vlast.

Stotine Turaka okupile su se i ispred turskog konzulata u Zürichu u subotu uvečer, javljaju agencije. Neki su bili tamo kako bi podržali njega osobno, a neki kako bi podržali demokraciju. The Local prenosi izjavu jedne prosvjednice koja kaže kako 'nije željela Erdogana kao predsjedinka', ali kako je takav 'vojni puč naštetio narodu i stvorio vojne uvjete'. Turci su ranije izašli na ulice Beča u znak podrške predsjedniku.

Osuda najave povratka smrtne kazne

Iz EU u međuvremenu i dalje stižu osude pokušaja državnog udara, no i riječi upozorenja.

Vladavina prava se mora poštovati i nema isprike za bilo kakav korak koji bi neku zemlju mogle udaljiti od toga, izjavila je u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

‘Vladavina prava se mora poštovati. Nema isprike za bilo kakav korak koji bi zemlju mogao udaljiti od toga. Mi smo bili prvi koji smo te tragične noći rekli da se legitimne institucije moraju štititi’, rekla je Mogherini, govoreći o propalom državnom udaru u Turskoj.

Mogherini je to izjavila prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem. Ministri EU-a će prije svoga redovitog sastanka razgovorati tijekom radnog doručka s Kerryem.

Povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je zabrinutost zbog događaja u Turskoj, posebice u vezi s činjenicom što je popis sudaca koji se smjenjuju očito bio ranije pripremljen.

‘Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako bi se u određenom trenutku koristili. Vrlo sam zabrinut’, rekao je Hahn.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je istaknuo da je vojna diktatura neprihvatljiva, ali i da odgovor na tom mora biti demokratski.

‘Ne možemo prihvatiti vojnu diktaturu ali mi moramo biti oprezni kako turske vlasti ne uspostavile politički sustav koji bi se udaljio od demokracije. Vladavina prava mora prevladati’, rekaoje Ayrault.

Više ministara upozorilo je na neprihvatljivost ponovnog uvođenja smrtne kazne što su najavile turske vlasti.

‘Uvođenje smrtne kazne bilo bi potpuno neprihvatljivo’, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

‘Ne možemo ni zamisliti uvođenje smrtne kazne u zemlji koja nastoji ući u Europsku uniju. Moramo danas biti vrlo odlučni i poslati poruku da osuđujemo državni udar, ali da se u odgovoru na njega mora poštovati vladavina prava’, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didiere Reynders.

Ministri vanjskih poslova razgovorat će i o borbi protiv terorizma, što je zatražila Francuska nakon krvavog terorističkog napada u Nici.
18.07.2016.

Horst Seehofer (foto: Michael Lucan / wikimedia commons)

'ISLAM NE PRIPADA NJEMAČKOJ' Novi ministar unutarnjih poslova prvog dana na novoj poziciji uzburkao duhove

16.03.2018.

CSU na čelu sa Seehoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel. Više>

Donauwörth (foto: Franzfoto / wikimedia commons)

(VIDEO) SUKOB AZILANATA I POLICIJE U NJEMAČKOJ Više od 30 migranata uhićeno

16.03.2018.

Sukobili su se tijekom drugog pokušaja privođenja azilanta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a