NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OVO SE MOŽE DOGODITI I VAMA Evo kako sam se s ljetovanja umjesto 4 vraćao više od 10 sati

Foto: Zoran Stupar

Cjelodnevna avantura na hrvatskim cestama.

Br. pregleda: 3612

Foto: Zoran Stupar

Autor: Z.S.

Ovih dana na hrvatskim cestama vladale su neviđene gužve. Pedesetkilometarske kolone zbog prometnih nesreća, loših vremenskih uvjeta te 'udarnih' turističkih vikenda od putovanja su odbile svakog tko ga je mogao odgoditi. Mi nismo pa smo, unatoč tome što smo znali što nas vjerojatno čeka, krenuli kući. Evo kako je to izgledalo.

10:30 Preko (Ugljan)

Do nas su već doprle vijesti o zatvorenom tunelu Sv. Rok, o zatvorenom Masleničkom mostu. Odlučili smo ići 'zaobilaznim' putem, starom cestom preko Obrovca. Autocesta je zvučala kao vrlo loš izbor.

12:30 Preko (Ugljan)...još uvijek

Na trajekt smo se planirali ukrcati prije 11:30. Ali znate kako se kaže – planovi su tu da propadnu. S Ugljana prema Zadru krenuli smo sat vremena kasnije zbog povelike gužve. Loše vrijeme i još k tome subota stvorili su veliku navalu za povratak kući s ljetovanja. Ajde, barem nismo zarobljeni u automobilu. 


Trajekt u Preku (foto: Z.S.)

14:30 Obrovac

Stvar se činila dobrom pri dolasku na kopno. Gužva nije bila velika. Skrenuli smo na staru cestu i krenuli prema Obrovcu. A onda – čep. Više od dva sata trebalo nam je da u sporoj koloni izađemo iz ovog inače vrlo impresivnog gradića u kanjonu rijeke Zrmanje. Čini se da nismo bili jedini s 'dobrim' planom povratka. Oko 14:30 izašli smo iz Obrovca. Zamislite, četiri sata za par desetaka kilometara. 

Obrovačka tvrđava koju rijetko koji vozač gleda jer je zauzet nervoznim tapkanjem po upravljaču automobila dok gmizi kroz grad (foto: Z.S.)

15:00 Negdje između Obrovca i Slunja


Nakon Obrovca sve je izgledalo idealno. Izuzev genijalca koji je u nekoliko navrata preticao kolonu ulazeći u 'škarice'. Kolona se ubrzo razrijedila i vozili smo normalnom brzinom gotovo do Slunja. A onda...

16:30 Ispred Slunja


Nova nevolja na vidiku – nepregledna kolona. Što sad? Otkad je tamo tolika gužva? Naravno, stigli smo upravo nakon što je teretno vozilo sletjelo s ceste.18:30 Još uvijek ispred Slunja

Kolona duga nekoliko kilometara prije Slunja stajala je dobra dva i pol sata. Ljudi su šetali pse, hodali prema početku kolone da vide gdje je zapelo (a onda trčali natrag kad je kolona odjednom krenula), čak se i okretali automobilima vraćajući se odakle su došli. Možda i popiti nešto za smirenje u obližnja odmarališta.

19:00 Slunj


Već je 19 sati, a mi smo tek prošli Slunj. Napredujemo brzinom hrvatskog gospodarskog rasta.

20:30 Lučko

Posljednji problem bilo je Lučko – ipak, imali smo sreće i izbjegli 10-kilometarsku kolonu zahvaljujući ENC-u. Plaćanje ENC-om ili bankovnom karticom obavlja se prije plaćanja gotovinom na naplatnim kućicama pa smo zahvalno vozili kraj (pre)duge kolone.

21:15

Kući smo stigli nakon 21 sat. Cjelodnevna avantura na hrvatskim cestama.

Zaključak

Ako vam se i dogodi da zapnete, nije kraj svijeta. Čitajte knjigu, pjevajte, prepirite se s punicom je li tvrdoglavija vaša žena ili njen muž, slušajte glazbu, popijte pripremljenu kavu u termosici, pojedite sendvič... Gdje čeljad nije bijesna, gužva na cesti nije tijesna.

18.07.2016.

Vrsaljko slavi s Modrićem (foto: Hina)

'ARGENTINA JE DOMINIRALA? Možda je on gledao drugu utakmicu, ja sam vidio kako se Argentinci valjaju i plaču'

22.06.2018.

Šime Vrsaljko je istaknuo kako mu ova pobjeda predstavlja najveće zadovoljstvo. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0