NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.02.2018
tekst
tekst

Vjera

AKADEMIK KUSIĆ Stepinac je bio jedini vođa neke vjerske zajednice koji je ustao protiv rasnih zakona

Foto: Wikimedia commons

Osnovana mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve za razmatranje djela bl. Stepinca.

Br. pregleda: 1918

Foto: Wikimedia commons

Autor: CroExpress/IKA

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 14. srpnja u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

Akademik Kusić poručio je da široj javnosti, posebno mlađim generacijama, treba neprestano otkrivati Stepinčev lik i djelo jer mnoge činjenice iz njegova života nisu dovoljno poznate ili blijede protokom vremena. 'Stepinac je bio u oporbi prema četiri totalitarna režima – fašističkom u Italiji dok je bio na studiju u Rimu, kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, NDH i komunističkom režinu nakon 1945., no uspio se održati u svim tim vremenima. Nakon suđenja postao je nacionalni simbol otpora, nade i nesalomivosti, dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda i time je prerastao svoju svećeničku ulogu', kazao je akademik Kusić. Dodao je da su nedvojbeno potvrđena Stepinčeva djela spašavanja Srba i Židova, podsjetivši da je među ostalim 1943. od logora i smrti spasio 58 štićenika židovskog staračkog doma Lavoslav Schvarz u Zagrebu koje je smjestio na svoje imanje u Brezovici.

Akademik Kusić je odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao malim iznenađenjem i presedanom, a osvrnuo se i na činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve nema nijednog povjesničara, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU. 'Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju', rekao je akademik Kusić, i izrazio nadu da će mještovita komisija uspjeti približiti stavove dviju strana i postići određeno suglasje oko Stepinca.

'Vjerujem da će se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona', rekao je akademik Kusić, dodavši da je neprimjereno licitirati je li Stepinac u spašavanju progonjenih mogao učiniti više.

15.07.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŽELITE MIRNO SPAVATI? Izmolite navečer ovu molitvu

16.02.2018.

Najbolji način za postići dobar san je kad se povrati nutarnji mir i srce sjedini s Bogom prije sna. Više>

Dok svećenik posipa svakog vjernika po glavi ili mu čini znak križa pepelom na čelu, izgovara: ‘Obratite se i vjerujte evanđelju’, ili ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’ (foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)

PEPELNICA JE 'Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti'

14.02.2018.

Pepelnica je početak korizmenoga vremena. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu