NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

13.12.2017
tekst
tekst

Vjera

AKADEMIK KUSIĆ Stepinac je bio jedini vođa neke vjerske zajednice koji je ustao protiv rasnih zakona

Foto: Wikimedia commons

Osnovana mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve za razmatranje djela bl. Stepinca.

Br. pregleda: 1835

Foto: Wikimedia commons

Autor: CroExpress/IKA

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 14. srpnja u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

Akademik Kusić poručio je da široj javnosti, posebno mlađim generacijama, treba neprestano otkrivati Stepinčev lik i djelo jer mnoge činjenice iz njegova života nisu dovoljno poznate ili blijede protokom vremena. 'Stepinac je bio u oporbi prema četiri totalitarna režima – fašističkom u Italiji dok je bio na studiju u Rimu, kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, NDH i komunističkom režinu nakon 1945., no uspio se održati u svim tim vremenima. Nakon suđenja postao je nacionalni simbol otpora, nade i nesalomivosti, dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda i time je prerastao svoju svećeničku ulogu', kazao je akademik Kusić. Dodao je da su nedvojbeno potvrđena Stepinčeva djela spašavanja Srba i Židova, podsjetivši da je među ostalim 1943. od logora i smrti spasio 58 štićenika židovskog staračkog doma Lavoslav Schvarz u Zagrebu koje je smjestio na svoje imanje u Brezovici.

Akademik Kusić je odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao malim iznenađenjem i presedanom, a osvrnuo se i na činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve nema nijednog povjesničara, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU. 'Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju', rekao je akademik Kusić, i izrazio nadu da će mještovita komisija uspjeti približiti stavove dviju strana i postići određeno suglasje oko Stepinca.

'Vjerujem da će se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona', rekao je akademik Kusić, dodavši da je neprimjereno licitirati je li Stepinac u spašavanju progonjenih mogao učiniti više.

15.07.2016.

Poravnite staze Gospodnje

10.12.2017.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Foto: ladylike.hr

DANAS JE BEZGRJEŠNO ZAČEĆE DJEVICE MARIJE Znate li što zapravo slavimo?

08.12.2017.

Često se zamjenjuje s doktrinom kada je Marija začela Isusa. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer