NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.03.2017
tekst
tekst

Vjera

AKADEMIK KUSIĆ Stepinac je bio jedini vođa neke vjerske zajednice koji je ustao protiv rasnih zakona

Foto: Wikimedia commons

Osnovana mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve za razmatranje djela bl. Stepinca.

Br. pregleda: 1433

Foto: Wikimedia commons

Autor: CroExpress/IKA

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 14. srpnja u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

Akademik Kusić poručio je da široj javnosti, posebno mlađim generacijama, treba neprestano otkrivati Stepinčev lik i djelo jer mnoge činjenice iz njegova života nisu dovoljno poznate ili blijede protokom vremena. 'Stepinac je bio u oporbi prema četiri totalitarna režima – fašističkom u Italiji dok je bio na studiju u Rimu, kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, NDH i komunističkom režinu nakon 1945., no uspio se održati u svim tim vremenima. Nakon suđenja postao je nacionalni simbol otpora, nade i nesalomivosti, dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda i time je prerastao svoju svećeničku ulogu', kazao je akademik Kusić. Dodao je da su nedvojbeno potvrđena Stepinčeva djela spašavanja Srba i Židova, podsjetivši da je među ostalim 1943. od logora i smrti spasio 58 štićenika židovskog staračkog doma Lavoslav Schvarz u Zagrebu koje je smjestio na svoje imanje u Brezovici.

Akademik Kusić je odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao malim iznenađenjem i presedanom, a osvrnuo se i na činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve nema nijednog povjesničara, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU. 'Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju', rekao je akademik Kusić, i izrazio nadu da će mještovita komisija uspjeti približiti stavove dviju strana i postići određeno suglasje oko Stepinca.

'Vjerujem da će se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakona', rekao je akademik Kusić, dodavši da je neprimjereno licitirati je li Stepinac u spašavanju progonjenih mogao učiniti više.

15.07.2016.

Sv. Franjo Paulski oživljava mrtvo dijete (Sebastiano Ricci, ulje na platnu, 1733.)

601 GODINA OD ROĐENJA Sv. Franjo Paulski osnovao je Red najmanjih koji je i danas specifičan po jednoj neuobičajenoj praksi

27.03.2017.

U početku je ta zajednica bila poznata pod imenom Pustinjaci svetoga Franje Asiškog. Više>

Ode, umije se pa se vrati gledajući

26.03.2017.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Izvor vode koja struji u život vječni

19.03.2017.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja