NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Istinite priče

ŽIVOTNA PRIČA RONALDA Scenarij je za filmsko platno...

Foto: Cristiano Ronaldo/Instagram

Put do uspjeha za Ronalda je bio trnovit.

Br. pregleda: 5832

Foto: Cristiano Ronaldo/Instagram

Autor: A.I.

Cristiano Ronaldo istinska je zvijezda, kako na nogometnom terenu tako i izvan njega. Najplaćeniji je nogometaš u povijesti tog sporta, obožavan od navijača, obožavan od suigrača, obožavan od medija.

Uz svu tu slavu, bogatstvo, i pažnju, Ronaldo nije izgubio ljudskost i dodir sa stvarnošću. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj pokazao je da osim što je velik igrač, da je i velik čovjek. Suosjećao je s tuđim gubicima, bio strpljiv s obožavateljima i plakao kao malo dijete nakon osvojene titule europskog prvaka.

Ronaldo svoju skromnost vuče iz djetinjstva. Njegov život nije bio nimalo lak, ali njegov tijek je scenarij za filmsko platno.

Rođen je 5. veljače 1985. godine u bolnici Cruz de Carvalho na otoku Madeira udaljenom od Lisabona oko 860 kilometara. Bio je četvrto dijete Marije Dolores dos Santos Aveiro i Josea Dinisa i mlađi brat Huga, da Elme i Katie.
Teta mu je dala ime Cristiano, a roditelji su dodali ime Ronaldo jer su voljeli američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Jose Dinis, otac nogometaša je radio kad vrtlar u gradskoj vijećnici, dok je Dolores, majka, naporno radila kao kuharica.
Stanje u obitelji mladog nogometaša nije bilo tako bajno. Otac se borio s ovisnošću o alkoholu, a brat s problemima s drogom, živjeli su u siromaštvu, ali uvijek su bili uz najmlađeg sina i brata i podupirali njegovu želju da postane vrhunski nogometaš.

Razvoj nogometne karijere

Cristiano Ronaldo prvi put je dodirnuo nogometnu loptu s tri godine i otada je nije puštao.
Trenirao je u klubu Andorinja, u kom je njegov otac bio zadužen za brigu o sportskoj opremi. Već u osnovnoj školi za njega su znali svi veći klubovi, pa je s osam godina zaigrao za lokalni klub Nacional de Madeira, a s deset pridružio se Sportskoj akademiji za mlade kluba Sporting.
Dolazak u Lisabon za Ronalda je bio poprilično težak. Učenicima škole Escola Barreiros nije se sviđao njegov drugačiji naglasak, često su ga zadirkivali. Jednom prilikom Ronaldo to više nije mogao trpjeti. Zbog zadirkivanja oko njegovog mjesta rođenja nogometaš je bacio stolicu na jednog učenika.

Problemi sa srcem

Prije odlaska u Veliku Britaniju u Manchester United, 2003. godine Ronaldo je saznao da ima problema sa srcem. Zbog prebrzog kucanja Cristiano Ronaldo morao je napraviti manju operaciju srca. No, vrhunski nogometaš ubrzo je prebrodio zdravstvene poteškoće i nastavio trenirati i ostvarivati vrhunske rezultate.

Gubitak oca i optužba za silovanje


Iako je s 11 godina otišao s otoka i napustio obitelj i to opisuje kao najteže razdoblje u životu, najgore je došlo 2005. godine. gubitak oca. U 52. godini Jose Dinis umro je od kronične bolesti jetre koja je bila posljedica alkoholizma.

Nakon obiteljske tragedije Ronalda pogađa još jedna iste godine. Nepoznata žena otpužila ga je da ju je silovao u jednom hotelu u Londonu. Nekoliko mjeseci kasnije optužbe su odbačene.

2010. godine Ronaldo postaje otac

'S velikom radošću obavještavam vas da sam nedavno postao otac dječaka. Kao što sam se dogovorio s njegovom majkom, koja želi da njezin identitet ostane tajna, starateljstvo ću preuzeti ja', napisao je Ronaldo. Iako su mediji svašta pisali i nagađali, čak i da je dijete rodila surogat majka, Ronaldo je ostao dosljedan pa do danas nije otkrio tko je majka njegovog sina, o kome najviše brinu njegova majka i sestre.

Ronaldo najviše zahvaljuje Bogu na svojoj obitelji, majci, sestrama, bratu i nećacima, i naravno sinu. Novac mu nije bitan, kaže. Dok je bio mlađi želio je materijalne stvari, no danas zna da kad imaš obitelj imaš sve.
Cristiano Ronaldo i nakon finala na Europskom prvenstvu zahvalio se Bogu jer ispunio mu je još jednu želju - da osvoji titulu sa svojom reprezentacijom.

Ronaldo trenutačno igra u Real Madridu gdje je od 2009. godine, a ostati bi trebao do 2018. godine do kada ima ugovor.

14.07.2016.

Foto: privatna arhiva

AMERIKANKA PONOSNO ČUVA STOGODIŠNJE HRVATSKE PUTOVNICE 'Još uvijek živim tamo gdje su se baka i djed doselili kad su došli u SAD'

14.02.2018.

Njena znatiželja oko domovine svojih predaka rezultirala je odlaskom u Hrvatsku 2007. godine. Više>

YouTube screenshot

BIVŠA HRVATSKA GLUMICA POSTAJE PUSTINJAKINJA 'Ona osjeća da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja'

19.12.2017.

Sestra Edita 2008. godine položila je zavjet, izabravši do kraja života ostati u siromaštvu i odricaju. Više>

Facebook: Kristina- Kiki Terihaj

ZAGOVOR SVECA IVANA PAVLA II. 'Tešku operaciju prošla sam bez ikakve boli'

14.11.2017.

Kristina iz Slavonskog Broda posvjedočila je kako joj je zagovor sveca pomogao pri teškoj operaciji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu