NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

Istinite priče

ŽIVOTNA PRIČA RONALDA Scenarij je za filmsko platno...

Foto: Cristiano Ronaldo/Instagram

Put do uspjeha za Ronalda je bio trnovit.

Br. pregleda: 6233

Foto: Cristiano Ronaldo/Instagram

Autor: A.I.

Cristiano Ronaldo istinska je zvijezda, kako na nogometnom terenu tako i izvan njega. Najplaćeniji je nogometaš u povijesti tog sporta, obožavan od navijača, obožavan od suigrača, obožavan od medija.

Uz svu tu slavu, bogatstvo, i pažnju, Ronaldo nije izgubio ljudskost i dodir sa stvarnošću. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj pokazao je da osim što je velik igrač, da je i velik čovjek. Suosjećao je s tuđim gubicima, bio strpljiv s obožavateljima i plakao kao malo dijete nakon osvojene titule europskog prvaka.

Ronaldo svoju skromnost vuče iz djetinjstva. Njegov život nije bio nimalo lak, ali njegov tijek je scenarij za filmsko platno.

Rođen je 5. veljače 1985. godine u bolnici Cruz de Carvalho na otoku Madeira udaljenom od Lisabona oko 860 kilometara. Bio je četvrto dijete Marije Dolores dos Santos Aveiro i Josea Dinisa i mlađi brat Huga, da Elme i Katie.
Teta mu je dala ime Cristiano, a roditelji su dodali ime Ronaldo jer su voljeli američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Jose Dinis, otac nogometaša je radio kad vrtlar u gradskoj vijećnici, dok je Dolores, majka, naporno radila kao kuharica.
Stanje u obitelji mladog nogometaša nije bilo tako bajno. Otac se borio s ovisnošću o alkoholu, a brat s problemima s drogom, živjeli su u siromaštvu, ali uvijek su bili uz najmlađeg sina i brata i podupirali njegovu želju da postane vrhunski nogometaš.

Razvoj nogometne karijere

Cristiano Ronaldo prvi put je dodirnuo nogometnu loptu s tri godine i otada je nije puštao.
Trenirao je u klubu Andorinja, u kom je njegov otac bio zadužen za brigu o sportskoj opremi. Već u osnovnoj školi za njega su znali svi veći klubovi, pa je s osam godina zaigrao za lokalni klub Nacional de Madeira, a s deset pridružio se Sportskoj akademiji za mlade kluba Sporting.
Dolazak u Lisabon za Ronalda je bio poprilično težak. Učenicima škole Escola Barreiros nije se sviđao njegov drugačiji naglasak, često su ga zadirkivali. Jednom prilikom Ronaldo to više nije mogao trpjeti. Zbog zadirkivanja oko njegovog mjesta rođenja nogometaš je bacio stolicu na jednog učenika.

Problemi sa srcem

Prije odlaska u Veliku Britaniju u Manchester United, 2003. godine Ronaldo je saznao da ima problema sa srcem. Zbog prebrzog kucanja Cristiano Ronaldo morao je napraviti manju operaciju srca. No, vrhunski nogometaš ubrzo je prebrodio zdravstvene poteškoće i nastavio trenirati i ostvarivati vrhunske rezultate.

Gubitak oca i optužba za silovanje


Iako je s 11 godina otišao s otoka i napustio obitelj i to opisuje kao najteže razdoblje u životu, najgore je došlo 2005. godine. gubitak oca. U 52. godini Jose Dinis umro je od kronične bolesti jetre koja je bila posljedica alkoholizma.

Nakon obiteljske tragedije Ronalda pogađa još jedna iste godine. Nepoznata žena otpužila ga je da ju je silovao u jednom hotelu u Londonu. Nekoliko mjeseci kasnije optužbe su odbačene.

2010. godine Ronaldo postaje otac

'S velikom radošću obavještavam vas da sam nedavno postao otac dječaka. Kao što sam se dogovorio s njegovom majkom, koja želi da njezin identitet ostane tajna, starateljstvo ću preuzeti ja', napisao je Ronaldo. Iako su mediji svašta pisali i nagađali, čak i da je dijete rodila surogat majka, Ronaldo je ostao dosljedan pa do danas nije otkrio tko je majka njegovog sina, o kome najviše brinu njegova majka i sestre.

Ronaldo najviše zahvaljuje Bogu na svojoj obitelji, majci, sestrama, bratu i nećacima, i naravno sinu. Novac mu nije bitan, kaže. Dok je bio mlađi želio je materijalne stvari, no danas zna da kad imaš obitelj imaš sve.
Cristiano Ronaldo i nakon finala na Europskom prvenstvu zahvalio se Bogu jer ispunio mu je još jednu želju - da osvoji titulu sa svojom reprezentacijom.

Ronaldo trenutačno igra u Real Madridu gdje je od 2009. godine, a ostati bi trebao do 2018. godine do kada ima ugovor.

14.07.2016.

Foto: CroExpress

SVJEDOČANSTVO DOMOBRANA Otac poznate austrijske Hrvatice: 'Teško ranjen sam izbjegao u Austriju, sa mnom je bio anđeo čuvar'

08.05.2018.

Na samom kraju rata Radoš je teško ranjen, ali se uz pomoć suboraca uspio povući u Austriju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0