NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2017
tekst
tekst

Vjera

Kako nam danas izgleda život?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Živi smo, ali živimo kao da nismo.

Br. pregleda: 3795

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Mario Trifunović

Umorni i shrvani. Nesretni i nemirni. Već se čuje od onih u dvadesetima kako su satrani, povrijeđeni, bez motivacije, vjere i nade. Satrani od života. Razočarani u ljubavi. A nada? Nada je ukradena, uništena, oteta.

Gdje si, nado? Tko mi te ukrao?

Svi govorimo: želim više, želim bolje, mogu bolje. Da, možemo bolje. Nadasve trebamo. Ako kažemo da na nama ostaje svijet, na kome će ostati ako smo neprestano samo shrvani? Ni sebe više ne znamo danas nositi. Zašto?

Trčimo od jutra do navečer.
Sve moramo što i drugi, jer se bojimo biti drukčiji, svoji.
Živi smo, ali živimo kao da nismo.
Radimo, ali ne radimo što volimo.

Jasno da se umorimo od života, to ti je kao kada bi vlak htio voziti po autoputu, ali on jednostavno nije stvoren za autoput. Znam, situacije su drukčije. Teško je. Često nema biranja. Uzmi što moraš - uzmi ili ostavi. Borbe su prisutne, ali nažalost nikad malo vremena za potragu svoje duše.

Stani malo.
Razmisli.
Odahni.
Odmori.
Zatvori oči.
Polako.

Ne možeš sebe naći kada ne tražiš. A kako ćeš tražiti, kada te svi odvraćaju od te misije. Boriš se, ali za koga? Kada si se borio malo i za sebe?

Ipak, ostaje nada. Ali nadu smo sami sebi oteli.

Kako?

S time što sebe nismo našli, ali i s time što se uopće nismo ni tražili ili prihvatili. S time što nismo više svoji. S time što neprestano glumimo pred drugima. Pogledajte, ja sam ovaj, ali zapravo to nisam. Ja sam netko drugi.

Smisao života postoji, ali je drukčiji od svega što mi zamišljamo. Nisi stvoren za nekakvu misiju koju moraš ostvariti. Nisu te mater i ćaća stvarali s intencijom da ćeš biti smetlar ili pjevačica, nego su se voljeli bez kraja - voljeli su se i plod te ljubavi je novi život - TI. Ni kod Boga nije drukčije. Smisao života je ljubav. Ti si plod Božanske ogromne ljubavi i živiš isključivo zbog jedne činjenice: htio je podijeliti svoju ljubav i ljepotu s tobom. To je to.

A kako ćeš živjeti? Pa živi tako da u svojoj beskonačnoj slobodi biraš uvijek ljubav. Jer reče sv. Augustin: ljubi i čini što hoćeš. Zna se da onaj koji ljubi ili ona koja ljubi, nikada ne može činiti svjesno loše... jer ako te ljubav vodi, onda ne možeš biti čovjek od laži, od korupcije, izdaje, prljavštine, gluposti ili čovjek smrti koji ubija - druge duše s jezikom i tračanjem ili nedužne ljude s krvavim oružjem. Ako te ljubav vodi, onda si čovjek od istine, jer Istina uvijek oslobađa. Onda nećeš lagati, vrijeđati, uništavati, nego nadasve stvarati

Biraj ljubav, danas.

To govorim i tebi i sebi. Prvenstveno sebi jer sebe moram popraviti, moram biti bolji, upravo iz zahvalnosti i ljubavi prema Onome koji mi je dao dar života i mnogo toga. Kada si počeo nabrajati, do sutra ne bi bio gotov.

Biraj ljubav, danas. Sada. Uvijek.

Ona u suradnji s Bogom mijenja mene, druge i na koncu stvara bolji svijet. Raj. Raj na zemlji. Sve bi moglo biti tako dobro....

10.07.2016.

Foto: IKA

PETORICA MLADIĆA IZ HRVATSKE Ostaviše sve i pođoše za njim

12.09.2017.

Tomislav Puškarić, Ivan Dvoraček, Frano Bešlić, Josip Soldo i Ante Bulat. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu