NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

SDP RASPUŠTA SEDAM OGRANAKA? Odluka na Glavnom odboru u subotu

Foto: Hina/Daniel Kasap

Postupak raspuštanja ogranaka pokrenulo je Predsjedništvo SDP-a u svibnju.

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Glavni odbor SDP-a sastat će se u subotu u pripremi za predstojeće parlamentarne izbore, a među ostalom bi trebao odlučiti i o raspuštanju ogranaka stranke u Splitu, Grubišnom Polju, Poreču, Dugom Selu, Gračacu, Ražancu i Višnjanu.

Postupak raspuštanja ogranaka pokrenulo je Predsjedništvo SDP-a u svibnju, što je u dijelu stranke i javnosti protumačeno kao obračun predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s onima koji su na unutarstranačkim izborima stali iza njegova protukandidata Zlatka Komadine.

Iz vrha SDP-a uzvratili su, međutim, kako se Predsjedništvo vodilo isključivo namjerom da što kvalitetnije stranku pripremi za izbore, a kad je riječ o splitskom ogranku, koji je do tada vodio gradonačelnik Ivo Baldasar, spominjale su se i ‘vrijednosno-svjetonazorske razlike i nepovratno narušeni međuljudski odnosi’

Predsjedništvo će odlučiti i o prijedlogu da se na izborne liste ne stavlja osobe koje su na dužnosti nespojivoj sa zastupničkom, a to su primorsko-goranski i zagorsko-krapinski župani Komadina i Željko Kolar te dvoje europarlamentaraca Biljana Borzan i Tonino Picula.

U stranci je ranije postojala ideja da se Komadinu kandidira na listi u VIII. Izbornoj jedinici, i to na posljednjem mjestu, kako bi privukao dio birača koji bi mu dali preferencijalni glas, no od toga se odustalo nakon što je primorsko-goranski župan izjavio kako je spreman pomoći stranci na parlamentarnim izborima, ali samo kao prvi na izbornoj listi.

Glavni odbor utvrdit će i izborni program stranke, čije se osnovne smjernice, kako kažu u SDP-u, mogu iščitati iz programa s kojim je koalicija Hrvatska raste izišla na izbore u studenom i odgovora koje je SDP poslao na pitanja Mosta u poslijeizbornim pregovorima o formiranju vlasti.

Na sjednici će se imenovati i izborni stožer, koji će voditi potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić i glavni tajnik Igor Dragovan.

Iako je jedan od prijedloga da se ovoga puta ne formiraju posebni stožeri po izbornim jedinicama, nego da se vođenje kampanje povjeri županijskim organizacijama, iz stranke se ovih dana čuje kako bi takva strategija mogla prouzročiti niz tehničkih problema na terenu, posebno u županijama čiji je teritorij podijeljen u tri ili četiri izborne jedinice, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu, koji zajedno imaju više od 1,5 milijuna stanovnika.

O izbornim listama još neće biti govora, jer će se one slagati narednih tjedana, no u stranci kažu kako ne treba očekivati ‘tektonske poremećaje’, odnosno kako će stranka na izbore s približno istim imenima kao i u studenom, a izuzetak su oni koji se više ne mogu kandidirati po zakonu, poput novih ustavnih sudaca Ingrid Antičević Marinović i Josipa Leke.

Na dnevnom redu SDP-ovog Glavnog odbora naći će se i odluka Predsjedništva stranke o raspuštanju tijela splitske organizacije SDP-a a Glavni odbor može potvrditi ili nepotvrditi takvu odluku Predsjedništva SDP-a, rekli su za Hinu u sjedištu splitskog SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a je 7. svibnja ove godine raspustilo tijela Gradske organizacije SDP-a u Splitu i za povjernika je imenovalo kolegu Darka Parića, te je Glavnom odboru stranke predložilo raspuštanje gradske organizacije SDP-a u Splitu.

Član Predsjedništva SDP-a i predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk je tada izjavio kako su razlozi takve odluke sranačkog predsjedništva ‘vrijednosno-svjetonazorske razlike i nepovratno narušeni međuljudski odnosi unutar organizacije (splitskog SDP-a).’ 

08.07.2016.

Foto: Hina/Denis Cerić

BERNARDIĆ IZBACUJE BIVŠEG MINISTRA 'Umjesto HDZ-a napada SDP'

27.05.2017.

Udar na temelje stranke, smatra čelnik SDP-a. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

'SLOBODNA HRVATSKA' KAZNENO PRIJAVILA SDSS Pozvali sve građane koji imaju dokaze o podmićivanju birača da im se jave

25.05.2017.

Također je javna tajna manipulacija biračima iz Bosne i Hercegovine, kao i romskom manjinom, kažu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču