NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTO) FILMSKA PRIČA Obitelj s Lošinja razdvojio Veliki rat, susreli se nakon 100 godina

Foto: otoci.net

O Filipu Muškardinu obitelj iz Ustrina nije čula ništa od 1938. godine.

Br. pregleda: 6206

Foto: otoci.net

Foto: otoci.net

Foto: otoci.net

Autor: I.A.

Malo naselje ovčara i ribara i njegovih dvadesetak stanovnika, Ustrine, ovih je dana uveselila nesvakidašnja, prava filmska priča. Priča je to o ujedinjenju davno izgubljenih, životom rasutih rođaka. 

Obitelj Muškardin, Ustrinjani s prebivalištem u Malom Lošinju, nemalo su se iznenadili kada su im se javili rođaci iz  Rusije, potomci Filipa Muškardina o kojem već 80 godina, 
kada je zadnji put kontaktirao svoju obitelj, nisu čuli ništa.

Portal otoci.net temeljito je ispitao ovu obiteljsku sagu. 

Priča ide ovako:

Filip Muškardin rođen je 1895. godine i bio je jedan od trojice sinova Dinka i Antice Muškardin. Zajedno s braćom Filip je 1915. godine mobiliziran u vojsku Austro-Ugarske monarhije, kojoj su tada pripadali hrvatski krajevi.

Stariji brat Nikola i mlađi Valentin vratili su se kući, a Filip je bio zarobljen od strane ruske vojske. Kao zarobljenik svoju je kaznu služio radeći na imanju dobrostojeće ruske obitelji. Zaljubio se u gospodarovu kćer Foklu, te su odlučili zajedno pobjeći, nastanivši se u Šumerlji u Čuvaškoj, jednoj od ruskih republika na krajnjem europskom istoku.

Vjenčali su se 1919. godine i dobili četvero djece - Ninu, Viktora i Valentinu, te jedno dijete koje je ubrzo preminulo. 

Filip Muškardin održavao je povremene kontakte sa svojom obitelji u Ustrinama - razmjenjivana su pisma i fotografije. Sve je prestalo 1938. godine, kada je uhićen i odveden, kao i nekoliko stotina tisuća drugih stanovnika Rusije, u vrijeme tzv. Staljinove čistke, u velikom obračunu sovjetske vlasti sa svojim stvarnim, potencijalnim i izmišljenim 'unutarnjim neprijateljima'. 

Supruga Fokla i djeca još godinama nisu znali što se s njim dogodilo, tek nakon Staljinove smrti, 1953. godine, doznali su da je ubijen petnaest godina ranije, dakle nedugo nakon uhićenja.

Tko je naš Filip? U potrazi za porijeklom

U međuvremenu, pa sve do prije nekoliko mjeseci i prvih kontakata putem interneta, razdvojene grane obitelji, sada već unuci i praunuci aktera s početka priče, nisu imale nikakva saznanja jedna o drugoj.

Ruski dio obitelji, nastanjen u Nižnom Novgorodu, nije znao otkud točno potječe njihov Filip, znali su samo da je bio austro-ugarski državljanin iz mjesta evidentiranog kao 'Istrine'. Na internetu su pretraživali Austriju i Mađarsku, te Istru, ali bez rezultata. Čak su bili na ljetovanju u Rapcu, i ne sluteći koliko su blizu cilju.

Prošle godine su krenuli na ljetovanje na jug Italije i pukim slučajem za jednu od stanica na putu odabrali Zagreb. Svoju priču ispričali su turističkoj vodičici, Ukrajinki Svetlani, koja je na internetu pronašla ženu imena Anu Muškardin.

Ona i muž Mario nemaju ruske rodbine, ali su se raspitali kod drugih Muškardina iz Ustrina. Gospođi Liliani, unuci Dinka i Antice Muškardin s početka priče, obiteljska je priča zvučala poznato, pa je preko nećaka Patrika i njegove supruge Melite uspostavljen internetski kontakt s Tatjanom Dobrovoljskajom. Tatjana je kćer Alekseja, uz Sergeja jednog od sinova Valentine Skarževskaje, djevojačkog prezimena Muškardin - dakle praunuka Filipa Muškardina.

Uskoro su putem interneta uspostavljeni i kontakti između ostalih članova sada već bogato razgranate obitelji, a pali su i dogovori za susret, što se konačno dogodilo ovih dana. Za petodnevnog boravka, ruski rođaci posjetili su matične Ustrine, Mali Lošinj u kojemu obitava većina obitelji, ali i druga otočna mjesta, oduševivši se prirodnim ljepotama, a u planu je i uzvratni posjet. 

Neobična obiteljska priča dobila je svoj kraj, ali i temelj za novi početak.

07.07.2016.

Foto: Hina/Damir Senčar

RASPLET U NAŠOJ SKUPINI Evo što Hrvatskoj donose pobjeda, remi ili poraz u današnjoj utakmici

21.06.2018.

Nigerija i Island igraju u 17 sati, a Hrvatska i Argentina u 20 sati. Više>

Foto: Hina/Damir Senčar

(FOTO) SJAJNA ATMOSFERA U NIŽNJI NOVGORODU Argentinaca je mnogo više nego Hrvata, a svima smeta samo jedna stvar – cijena piva!

21.06.2018.

Kao zagrijavanje za večerašnji okršaj ‘Vatrenih’ i ‘Gauča’ i navijači su odigrali svoju utakmicu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2