NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ PREDAO 35.000 POTPISA Svoj program predstavlja u petak

Foto: Hina/Dario Grzelj

U pratnji Krstičevića, Stiera...

Br. pregleda: 1652

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je Središnjem izbornom povjerenstvu predao više od 35.000 potpisa potpore za njegovu kandidaturu najavivši da će svoj program javnosti predstaviti u petak.

Plenković je potpise predao u pratnji voditelja njegova izbornog stožera Damira Krstičevića, glasnogovornika Davora Ive Stiera i više volontera.

Plenković je u izjavi novinarima nakon predaje potpisa naglasio da su izbori za novog predsjednika stranke, koji će se održati 17. srpnja, bitni za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a na unutarnjem planu, ali i ‘prema van’ kako bi stranku mogao voditi u izvanredne parlamentarne izbore.

Najavio je i da će svoj program za vođenje stranke u središnjici HDZ-a predstaviti u petak, a do izbora za predsjednika obići će sve županije i predstaviti ga članovima stranke. Plenković na predsjedničke izbore ide pod sloganom ‘HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske’.

‘U izbore idem angažirano, optimistično, pun energije, ideja i znanja da učinimo dobro Hrvatskoj i HDZ-u, najvećoj i najsnažnijoj političkoj stranci u zemlji’, naglasio je Plenković. Ponovio je i da bi volio i da se još netko od članova HDZ-a kandidirao za predsjednika jer bi to, kako je kazao, bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokracije i dijaloga. No, drži to odgovornošću svakog člana na što ne može utjecati.

Tražit ću političku odgovornost onih koji su donosili odluke oko pozajmice PPD-a

Plenković je, na upit je li dobio odgovore na svoj upit o pozajmici Prvog plinarskog društva HDZ-u, odgovorio da se u tom slučaju ne radi samo o tome je li ta pozajmica bila zakonita, već je stvar političkog odabira od koga se i zašto ona uzima.

‘Nije uobičajeno da članovi predsjedništva HDZ-a o tome nisu bili obavješteni. Ako je tome tako, tražit ću političku odgovornost onih koji su donosili takve odluke’, poručio je. Pojasnio je da će političku odgovornost tražiti od onih koji su tada vodili stranku i donosili odluke a što će moći sagledati na temelju izvješća koje je zatražio od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića.

Plenković ističe da se HDZ mora financirati transparentno i u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka te svi u vodstvu stranke moraju znati na temelju čega se stranka financira.

Ne vidim potrebu za brzim mijenjanjem Statuta

Kandidat za predsjednika HDZ-a je, upitan o najavljenim izmjenama Statuta po kojem bi se smanjile ovlasti predsjednika, odgovorio da te izmjene nisu prioritet HDZ-a uoči izvanrednih parlamentarnih izbora te će o tome razgovarati nakon izbora.

‘Ne vidim nikakve potrebe da se brzo mijenja Statut uoči parlamentarnih izbora’, naglasio je.

Plenković je, upitan kakav mu je stav prema suradnji s HSP AS i Hrastom, odgovorio da će s tim strankama razgovarati kada bude imao legitimitet predsjednika stranke te će, zajedno s Predsjedništvom, donijeti odluke je li za stranku dobro da na iduće izvanredne parlamentarne izbore idu samostalno ili u različitim oblicima predizbornih koalicija.

‘Tu odluku ću donijeti kada detaljno budem razgovarao sa svim partnerima’, rekao je.

Naglasio je da će HDZ i dalje biti stranka desnog centra, narodnjačka stranka utemeljena na demokršćanstvu te državotvorna stranka koja će njegovati pomirbenu politiku prvog predsjednika HDZ-a i RH Franje Tuđmana.

06.07.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Foto: Wikipedia / Zoran Stupar

HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Veliko povećanje ilegalnih prelazaka, ovih pet županija uskoro će se naći na migrantskoj ruti

20.04.2018.

Među 1.371 nezakonitih migranata najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu