NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

1000 RADNIH MJESTA NA NOVOM ZELANDU Čekaju samo nezaposlene Hrvate! Ili ipak...?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Vijest o poslu u Kaitangati je istinita. Ali...

Br. pregleda: 7363

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

Hrvatskim medijskim prostorom u ponedjeljak se proširila vijest o gradiću na Novom Zelandu koji traži radnike. U mjestašcu Kaitangata nepopunjeno je oko 1000 radnih mjesta, a ondje ih i nema tko popuniti jer u mjestu živi tek 800 stanovnika.

Grad je, navodi se, za buduće radnike osigurao domove za najam ili kupnju po akcijskim cijenama kako bi ih privukao na preseljenje. U Kaitangati žive tek dvije mlade nezaposlene osobe.

No, je li ta vijest relevantna za ljude u Hrvatskoj? Mnogi su se već zamišljali u zrakoplovu za Novi Zeland.

- Vijest o poslu u Kaitangati je istinita. Ali da biste tamo doselili morate biti novozelandski državljanin, možete biti osoba sa trajnom dozvolom boravka ili pak imati radnu vizu za poslodavca od tamo koji traži zaposlenika iz Europe jer, nekim čudom, na cijelom Novom Zelandu ne može pronaći nekog poput vas za to radno mjesto – kaže nam Igor Štanfel, koji u glavnom gradu Aucklandu živi posljednje dvije godine. Kako kaže naš sugovornik, ljuti ga što se daje nada nezaposlenima da ih na drugom kraju svijeta čeka 'vrč sa zlatom'.

- Morate imati ili deficitarno zanimanje sa imigracijske liste ili super vještine koje ovdje nitko nema. Inače ništa od posla – zaključuje Igor, koji radi kao parketar.

Prešućeno je da gradonačelnik želi Novozelanđane

Vijest je prvotno objavljena u britanskom Guardianu. Ono što je u hrvatskim medijima prešućeno je da se u izvornom članku navodi da se gradonačelnik Kaitangate nada zaposliti Novozelanđane kojima je dosta života u velikim gradovima. Niti jednom rječju ne spominju se stranci.

- Žalostan sam zbog načina na koji su novozelandske obitelji prisiljene živjeti u današnje vrijeme – izjavio je gradonačelnik Bryan Cadogan.

- Toliko stvari koje Novozelanđani cijene, poput posjedovanja doma i zbrinjavanja obitelji, su postale nedostižan san. Za mnoge ljude na Novom Zelandu život je samo niz neprestanih udaraca. I to me doista rastužuje – govori Cadogan.

Banke odvjetnici i službe lokalne zajednice u pripravnosti su da olakšaju preseljenje svakom zainteresiranom radniku.

- Stambena kriza na Novom Zelandu je učinila novozelandski san nedostižnim za mnoge ljude, ali u Kaitangati je taj san još uvijek stvarnost - kaže jedan od tamošnjih farmera.

05.07.2016.

Foto: TaxCredits.net

U HRVATSKOJ ŽIVI 120 SUPERMILIJUNAŠA Svatko od njih je 'težak' više od 30 milijuna dolara

19.03.2018.

Broj supermilijunaša u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao za 33 posto. Više>

Foto: CroExpress

JESU LI SVI KOJI NISU OTIŠLI IZ HRVATSKE REZULTAT NEGATIVNE SELEKCIJE? Jedan stručnjak misli da jesu, a mi smo sigurni da nisu

19.03.2018.

U Hrvatskoj nisu, niti neće, ostati samo oni 'najlošiji', kukavice, neenergetični, neambiciozni, nestručni. Više>

Foto: predsjednica.hr

(VIDEO INTERVJU) KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Svi hrvatski državljani diljem svijeta moraju imati pravo na elektroničko i dopisno glasovanje'

16.03.2018.

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku