NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

1000 RADNIH MJESTA NA NOVOM ZELANDU Čekaju samo nezaposlene Hrvate! Ili ipak...?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Vijest o poslu u Kaitangati je istinita. Ali...

Br. pregleda: 7486

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

Hrvatskim medijskim prostorom u ponedjeljak se proširila vijest o gradiću na Novom Zelandu koji traži radnike. U mjestašcu Kaitangata nepopunjeno je oko 1000 radnih mjesta, a ondje ih i nema tko popuniti jer u mjestu živi tek 800 stanovnika.

Grad je, navodi se, za buduće radnike osigurao domove za najam ili kupnju po akcijskim cijenama kako bi ih privukao na preseljenje. U Kaitangati žive tek dvije mlade nezaposlene osobe.

No, je li ta vijest relevantna za ljude u Hrvatskoj? Mnogi su se već zamišljali u zrakoplovu za Novi Zeland.

- Vijest o poslu u Kaitangati je istinita. Ali da biste tamo doselili morate biti novozelandski državljanin, možete biti osoba sa trajnom dozvolom boravka ili pak imati radnu vizu za poslodavca od tamo koji traži zaposlenika iz Europe jer, nekim čudom, na cijelom Novom Zelandu ne može pronaći nekog poput vas za to radno mjesto – kaže nam Igor Štanfel, koji u glavnom gradu Aucklandu živi posljednje dvije godine. Kako kaže naš sugovornik, ljuti ga što se daje nada nezaposlenima da ih na drugom kraju svijeta čeka 'vrč sa zlatom'.

- Morate imati ili deficitarno zanimanje sa imigracijske liste ili super vještine koje ovdje nitko nema. Inače ništa od posla – zaključuje Igor, koji radi kao parketar.

Prešućeno je da gradonačelnik želi Novozelanđane

Vijest je prvotno objavljena u britanskom Guardianu. Ono što je u hrvatskim medijima prešućeno je da se u izvornom članku navodi da se gradonačelnik Kaitangate nada zaposliti Novozelanđane kojima je dosta života u velikim gradovima. Niti jednom rječju ne spominju se stranci.

- Žalostan sam zbog načina na koji su novozelandske obitelji prisiljene živjeti u današnje vrijeme – izjavio je gradonačelnik Bryan Cadogan.

- Toliko stvari koje Novozelanđani cijene, poput posjedovanja doma i zbrinjavanja obitelji, su postale nedostižan san. Za mnoge ljude na Novom Zelandu život je samo niz neprestanih udaraca. I to me doista rastužuje – govori Cadogan.

Banke odvjetnici i službe lokalne zajednice u pripravnosti su da olakšaju preseljenje svakom zainteresiranom radniku.

- Stambena kriza na Novom Zelandu je učinila novozelandski san nedostižnim za mnoge ljude, ali u Kaitangati je taj san još uvijek stvarnost - kaže jedan od tamošnjih farmera.

05.07.2016.

Foto: Youtube/BuzzFeed News

IZLAZNE ANKETE Irci velikom većinom za ublažavanje zakona o pobačaju

26.05.2018.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart