NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTO) ISELJENICI NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA Među 6000 sudionika Hrvati Australije, SAD, Njemačke...

Foto: Hina

Nek' se čuje odavde do Save - 50. vezovi se slave.

Br. pregleda: 4424

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Približno 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva s rekordnih oko 6000 sudionika, 50 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača prodefiliralo je u nedjelju u svečanom mimohodu jubilarnih Pedesetih đakovačkih vezova.

Ta se smotra folklora Slavonije i Baranje ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i i Vlade. U mimohodu su centrom grada prodefilirala folklorna društva iz Đakovštine, Slavonije i Baranje, cijele Hrvatske, ali i hrvatska društva iz Australije i SAD-a, BiH, Vojvodine, Njemačke i dr. Bile su tu i kandžijaške, kuburaške i druge udruge, mažoretkinje, puhači.

'Nek' se čuje odavde do Save - 50. vezovi se slave', pjevali su u čast jubileju smotre članovi KUD-a Šokadija iz Strizivojne pokraj Đakova. Predstavnici svih folklornih skupina izveli su pred katedralom veliko šokačko kolo.

U znaku jubileja bio je i broj okićenih svatovskih zaprega, njih 50, a najljepšom je proglašena ona Krešimira Ćorića iz Iloka. Među 50 jahača i jahačica prvonagrađena je Kristina Đambić iz Širokog Polja pokraj Đakova. U mimohodu je centrom grada prošao i četveropreg te dvoprezi Državne ergele lipicanaca Đakovo.

Na platou ispred katedrale povorku su pratili gradonačelnik i predsjednik Đakovačkih vezova Zoran Vinković, koji ju je na početku i predvodio mimohod, noseći hrvatsku zastavu. Povorku je pratio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić, među političarima bli su tu predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, čelnici novoutemeljene stranke Promijenimo Hrvatsku, predvođeni Ivanom Lovrinovićem.

Po završetku prolaska dvosatne povorke, program vezova nastavljen je folklornim priredbama na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, gdje će smotra navečer biti završena tradicionalnim izborom najljepše nošenog narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima.

FOTOGALERIJA:

04.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0