NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.11.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTO) ISELJENICI NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA Među 6000 sudionika Hrvati Australije, SAD, Njemačke...

Foto: Hina

Nek' se čuje odavde do Save - 50. vezovi se slave.

Br. pregleda: 4162

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Približno 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva s rekordnih oko 6000 sudionika, 50 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača prodefiliralo je u nedjelju u svečanom mimohodu jubilarnih Pedesetih đakovačkih vezova.

Ta se smotra folklora Slavonije i Baranje ove godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i i Vlade. U mimohodu su centrom grada prodefilirala folklorna društva iz Đakovštine, Slavonije i Baranje, cijele Hrvatske, ali i hrvatska društva iz Australije i SAD-a, BiH, Vojvodine, Njemačke i dr. Bile su tu i kandžijaške, kuburaške i druge udruge, mažoretkinje, puhači.

'Nek' se čuje odavde do Save - 50. vezovi se slave', pjevali su u čast jubileju smotre članovi KUD-a Šokadija iz Strizivojne pokraj Đakova. Predstavnici svih folklornih skupina izveli su pred katedralom veliko šokačko kolo.

U znaku jubileja bio je i broj okićenih svatovskih zaprega, njih 50, a najljepšom je proglašena ona Krešimira Ćorića iz Iloka. Među 50 jahača i jahačica prvonagrađena je Kristina Đambić iz Širokog Polja pokraj Đakova. U mimohodu je centrom grada prošao i četveropreg te dvoprezi Državne ergele lipicanaca Đakovo.

Na platou ispred katedrale povorku su pratili gradonačelnik i predsjednik Đakovačkih vezova Zoran Vinković, koji ju je na početku i predvodio mimohod, noseći hrvatsku zastavu. Povorku je pratio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. dr. Marin Srakić, među političarima bli su tu predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, čelnici novoutemeljene stranke Promijenimo Hrvatsku, predvođeni Ivanom Lovrinovićem.

Po završetku prolaska dvosatne povorke, program vezova nastavljen je folklornim priredbama na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, gdje će smotra navečer biti završena tradicionalnim izborom najljepše nošenog narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima.

FOTOGALERIJA:

04.07.2016.

YouTube screenshot

(VIDEO) PREDRAG MIŠIĆ PEĐA Kako je Srbin postao hrvatski branitelj

21.11.2017.

Kako je došlo do toga da stane na branik Vukovara od srpske agresije? Više>

Foto: Hina

DRAMATIČNO UPOZORENJE Hrvata bi u BiH za 10 godina moglo biti manje nego stanovnika Splitsko-dalmatinske županije

21.11.2017.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu