NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.10.2017
tekst
tekst

Istinite priče

JEZIVA ISPOVIJEST 'U meni živi još šest ljudi; ne mogu vam reći njihova imena jer...'

Foto: Marcela Del Sol Facebook

Prijatelji su je počeli napuštati. Odjednom je prekinula dugogodišnju vezu. Nije znala zašto.

Br. pregleda: 4244

Foto: Marcela Del Sol Facebook

Autor: Z.S.

Marcela Del Sol (42) prvi je put shvatila da nešto nije u redu kada je u kući počela pronalaziti mušku odjeću. Nakon toga, u svom je mobitelu pronašla fotografije za koje se nije sjećala da ih je uslikala. A na njima je bila ona. Prijatelji su je počeli napuštati. Odjednom je prekinula dugogodišnju vezu. Nije znala zašto.

Danas zna da je muška odjeća pripadala jednom od njenih 'alter ega' i da je ta 'osoba' kriva za prekidanje veza s partnerom i prijateljima. Marcela Del Sol boluje od jednog oblika disocijativnog poremećaja osobnosti kojeg znamo pod imenom poremećaj višestruke ličnosti. Ona u sebi 'skriva' još najmanje šest 'ljudi'.

'Ne mogu vam reći njihova imena jer nisu sretni kad to radim', kaže za news.com.au. 'Znam da to zvuči vrlo iracionalno. Svjesna sam da to nisu stvarni ljudi, da to nisu fizički ljudi, ali jako ih poštujem'.

Njeno stanje započelo je nakon prometne nesreće prije tri godine, kada joj je ozlijeđen mozak. Ubrzo je otkrila da nije sama.

'Kada sam prvo počela primjećivati to, nalazila sam se na mjestima za koje nisam znala kako sam došla', kaže. 'To mi nije imalo smisla. Bili su to prvi očiti znakovi da se događa nešto neobično'.

'Izmjena' njenih alter ega događa se bez ikakvih pravila. Nekad prođe i više tjedana, nekad kraće. Tijekom 'izmjene', Del Sol ne zna što radi. Kada se probudi, u glavi 'pronalazi' poruke.

'Imamo sandučić gdje ostavljamo poruke jedan drugom. Zastrašujuće, ali znam kako to prihvatiti'.

Jedna od njenih alter ega je pušačica, iako Marcela ne puši. Jedan alter ego je muškarac, koji je zaštitnik, šovinist, discipliniran, strukturiran. Jedna je žena koja je živahna i lijepa. Dvoje su blizanci koji mogu biti jedna ili dvije osobe. Oni su miroljubivi. Jedna je pak depresivna, usamljena i tužna. Nedavno je osvanuo još jedan muškarac, kojeg Marcela opisuje kao 'savršenog' jer je veseo, pun ljubavi i potpore.

Marcela dio vremena živi u Australiji, dio u Čileu. Ne može imati stalan posao, ali ne živi ni od socijalnih primanja. Napisala je knjigu o svom stanju koja je postala bestseler.

'Ljudi smatraju ovu bolest tragikomičnom. Propitkuju me jer se ne tresem, jer nisam glupa, jer ne pljujem ili ganjam ljude noževima.'

'Imam mentalnu bolest, ali sam visoko funkcionalna osoba – samo nemam kontinuitet. Nije svaka mentalno bolesna osoba glupa. Završila sam tečaj na Harvardu, napisala knjigu, mogu dobro komunicirati. Dobra sam majka dvoje djece', govori.

'Nisam ovdje da bi mi se vjerovalo ili ne. Ovdje sam da kažem ljudima da zaslužujemo poštovanje, da smo jednakovrijedni članovi društva. Prošla sam točku u kojoj želim ili ne želim da mi se vjeruje', zaključuje.

01.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen