NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.04.2017
tekst
tekst

BiH

'TO JE FARSA' Dodik ne priznaje službene rezultate popisa stanovništva u BiH

Foto: predsjednikrs.net

Predsjednik RS optužio je međunarodnu zajednicu da je ‘kumovala’ nezakonitostima.

Foto: predsjednikrs.net

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je u četvrtak raniju prijetnju da neće priznati službene rezutate popisa stanovništva BiH i najavio da će RS odgovoriti objavom svojih rezultata koje smatra točnima.

‘Mi ćemo veoma brzo održati novu sjednicu Narodne skupštine i donijeti zakon o popisu koji je neophodan da bi objavili svoje rezultate kojima mi raspolažemo, tako da je ovo što su oni učinili u Sarajevu uzaludan posao koji više šteti BiH nego što joj koristi’, rekao je Dodik novinarima.

‘Ako netko želi da BiH bude što je više moguće neuspješna zemlja, onda je ovo dokaz i povod da se tako nešto tvrdi’, dodao je Dodik komentirajući rezultate popisa provedenog 2013. godine koji potvrđuju značajne promjene u etiničkoj strukturi zemlje u odnosu na 1991.

Prema rezultatima koje je objavila Agencija za statistiku BiH uSarajevu, Bošnjaci su postali dominantna etnička skupina jer ih u ukupnom udjelu stanovništva sada ima 50,11 posto, Srba je 30,78 posto a Hrvata 15,43 posto.

‘To je farsa i pokušaj da se stvari koje zagovaraju Bošnjaci nametnu i drugima’, kazao je Dodik.

On tvrdi da su rezultati netočni a njihova objava nezakonita, jer o metodologiji obrade koju je donio ravnatelj agencije Velimir Jukić nije bilo suglasnosti unutar same agencije, odnosno pristanka statističara iz RS-a.

Za Dodika je i dalje sporno to što je u popis stalnih stanovnika BiH, odnosno RS-a uvršteno 196 tisuća osoba koje su kao mjesto rada ili školovanja navele inozemstvo.

Predsjednik RS optužio je međunarodnu zajednicu da je ‘kumovala’ nezakonitostima, jer je međunarodna promatračka misija poduprla Jukićevu metodologiju obrade podataka.

Jukić je nakon objave rezultata odbacio optužbe koje na njegov račun stižu iz RS, posebno bilo kakvu političku motivaciju. ‘Naš posao je poštivati zakone i standarde’, izjavio je novinarima.

01.07.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo