NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

JEDNA OD NAJSTARIJIH OBITELJI Hrvatski plemići suvlasnici su plitvičkog otoka koji se prodaje?

Foto: CroExpress

Ako je riječ o slučajnosti, ona je doista ogromna.

Br. pregleda: 3512

Foto: CroExpress

Autor: Z.S.

Potomci plemićke obitelji
Vuchetich, kako se čini, suvlasnici su Štefanijinog otoka u Nacionalnom parku 'Plitvice', koji se već godinama neuspješno prodaje. Kako stoji u javno dostupnim podacima na stranici Katastar.hr, tri osobe rođene s plemićkim prezimenom Vuchetich, s prebivalištem u Njemačkoj, navode se kao vlasnici trećine zemljišta (svaka jedne devetine), dok su suvlasnice ostatka dvije osobe koje žive u Njemačkoj i Austriji (svaka jedne trećine).

Ako je riječ o slučajnosti, ona je doista ogromna. Naime, obitelj Vuchetich, jedna od starih obitelji hrvatskog plemstva, kroz povijest nosi izuzetne zasluge u razvoju Plitvičkih jezera, a ondje je bio i ljetnikovac jednog od njih.

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich (1854.-1928.), veliki župan zagrebački te ravnatelj Hrvatske pošte i brzojava, ostavio je snažan pečat u promicanju hrvatskog turizma. Kao veliki ljubitelj prirode, Vuchetich je 1871. posjetio Plitvička jezera i od tada svake godine dolazi na Plitvice, te nastoji pospješiti kulturni i turistički probitak ovog hrvatskog kraja, navodi se u djelu 'Plemići Vuchetich (Vučetići) od Brinja i Cseney-a / Sažeti povijesni prikaz' (2007.) koje je napisao Branimir pl. Vuchetich.

Želio graditi vile i hotele, sebi izgradio ljetnikovac

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich je s najpoznatijim hrvatskim intelektualcima i uglednicima tog vremena osnovao 'Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera'. Radio je na tome da se ondje izgrade hoteli i vile kako bi turisti imali gdje odsjedati, a svoje ugledne prijatelje diljem Europe nastojao je zainteresirati da posjete taj predivni kraj.

U svrhu što boljeg turizma na Plitvicama, uredio je poštanski ured 1895. te izgradio telefonsku vezu do Korenice. Na Plitvicama su se počeli graditi hoteli, uređivati putovi, ceste, čistiti jezera, uvoditi struja... Prvi hotel je otvoren 1896. te je u povodu toga Društvo upriličilo svečanost 'uz pjev revnog hrvatskog pjevačkog društva 'Velebit' iz Gospića i uz obilni i birani program glasbe c. i kr. pjevačke pukovnije Jelačićeve sa Rijeke... sakupi se odličnog svieta obojeg spola... Misu je služio župnik korenički Mažuranić. Medu govornicima obratio se i g. kr. ravnatelj pošta Vuchetich nazdravi prekrasnom besjedom hrvatskoj domovini'.

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich je sebi dao sagraditi mali ljetnikovac na Plitvicama. Posljednje godine svog života provodio je u svom ljetnikovcu na Plitvičkim Jezerima i u dvorcu Martijanec.  Ljetnikovca na Plitvicama danas nema, jer je uništen u Drugom svjetskom ratu. 

30.06.2016.

Foto: Hina

ČERVAR KAŽNJEN Zbog povlačenja bjeloruskog igrača

20.01.2018.

Červar mora odmah platiti dvije tisuće eura. Više>

Foto: Hina

KORAK PREMA POLUFINALU Hrvatska pobijedila Norvešku!

20.01.2018.

Ostala je još Francuska. Više>

Foto: Pixabay.com

AUSTRIJSKA MINISTRICA PROTIV OTVARANJA TRŽIŠTA HRVATIMA 'Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji'

19.01.2018.

Austrija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich