NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

JEDNA OD NAJSTARIJIH OBITELJI Hrvatski plemići suvlasnici su plitvičkog otoka koji se prodaje?

Foto: CroExpress

Ako je riječ o slučajnosti, ona je doista ogromna.

Br. pregleda: 3652

Foto: CroExpress

Autor: Z.S.

Potomci plemićke obitelji
Vuchetich, kako se čini, suvlasnici su Štefanijinog otoka u Nacionalnom parku 'Plitvice', koji se već godinama neuspješno prodaje. Kako stoji u javno dostupnim podacima na stranici Katastar.hr, tri osobe rođene s plemićkim prezimenom Vuchetich, s prebivalištem u Njemačkoj, navode se kao vlasnici trećine zemljišta (svaka jedne devetine), dok su suvlasnice ostatka dvije osobe koje žive u Njemačkoj i Austriji (svaka jedne trećine).

Ako je riječ o slučajnosti, ona je doista ogromna. Naime, obitelj Vuchetich, jedna od starih obitelji hrvatskog plemstva, kroz povijest nosi izuzetne zasluge u razvoju Plitvičkih jezera, a ondje je bio i ljetnikovac jednog od njih.

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich (1854.-1928.), veliki župan zagrebački te ravnatelj Hrvatske pošte i brzojava, ostavio je snažan pečat u promicanju hrvatskog turizma. Kao veliki ljubitelj prirode, Vuchetich je 1871. posjetio Plitvička jezera i od tada svake godine dolazi na Plitvice, te nastoji pospješiti kulturni i turistički probitak ovog hrvatskog kraja, navodi se u djelu 'Plemići Vuchetich (Vučetići) od Brinja i Cseney-a / Sažeti povijesni prikaz' (2007.) koje je napisao Branimir pl. Vuchetich.

Želio graditi vile i hotele, sebi izgradio ljetnikovac

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich je s najpoznatijim hrvatskim intelektualcima i uglednicima tog vremena osnovao 'Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera'. Radio je na tome da se ondje izgrade hoteli i vile kako bi turisti imali gdje odsjedati, a svoje ugledne prijatelje diljem Europe nastojao je zainteresirati da posjete taj predivni kraj.

U svrhu što boljeg turizma na Plitvicama, uredio je poštanski ured 1895. te izgradio telefonsku vezu do Korenice. Na Plitvicama su se počeli graditi hoteli, uređivati putovi, ceste, čistiti jezera, uvoditi struja... Prvi hotel je otvoren 1896. te je u povodu toga Društvo upriličilo svečanost 'uz pjev revnog hrvatskog pjevačkog društva 'Velebit' iz Gospića i uz obilni i birani program glasbe c. i kr. pjevačke pukovnije Jelačićeve sa Rijeke... sakupi se odličnog svieta obojeg spola... Misu je služio župnik korenički Mažuranić. Medu govornicima obratio se i g. kr. ravnatelj pošta Vuchetich nazdravi prekrasnom besjedom hrvatskoj domovini'.

Aleksandar-Šandor pl. Vuchetich je sebi dao sagraditi mali ljetnikovac na Plitvicama. Posljednje godine svog života provodio je u svom ljetnikovcu na Plitvičkim Jezerima i u dvorcu Martijanec.  Ljetnikovca na Plitvicama danas nema, jer je uništen u Drugom svjetskom ratu. 

30.06.2016.

Bavarski premijer Markus Söder (foto: Twitter)

NJEMAČKA SAVEZNA DRŽAVA POSTAVLJA KRIŽEVE Na ulazu u svoje institucije kao znak svog identiteta i kršćanskih vrijednosti

25.04.2018.

Križ će od 1. .lipnja biti postavljen isključivo na uredima bavarskih institucija, ne i državnih. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NIJEMAC SE ŠOKIRAO Mislio je da su mu prije četiri godine u Hrvatskoj slučajno stavili bloker kotača na auto...

25.04.2018.

ADAC navodi da je u jednom slučaju hrvatski 'utjerivač dugova' za kaznu od 13 eura tražio čak 407 eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije