NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HULIGANIMA ISTRAŽNI ZATVOR Uz jamstvo mogu van, ne smiju na nogometne utakmice

Foto: Hina/Damir Senčar

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

Br. pregleda: 2139

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor. Hina/CroExpress

Suci istrage županijskih sudova u Splitu i Šibeniku prihvatili su prijedloge županijskih državnih odvjetništava i odredili istražni zatvor za petoricu hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na nogometnom stadionu u francuskom gradu Saint-Etienneu tijekom nogometne utakmice između reprezentacija Češke i Hrvatske, objavljeno je u ponedjeljak navečer na internetskim stranicama županijskih državnih odvjetništava.

Sva petorica ispitana su i u istražni zatvor poslana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku.

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

U priopćenju splitskog državnog odvjetništva stoji da postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. lipnja 2016. oko 18,00 sati na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom gradu Saint-Etienneu, tijekom utakmice između reprezentacija Republike Češke i Republike Hrvatske, u 86. minuti (tad je došlo do privremenog prekida susreta zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava u prostor travnjaka od za sada nepoznatih osoba), sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače.

Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i ‘topovski udar’ koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici s dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, zajedno s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini.

Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja, navodi se u priopćenju.

Nadalje se dodaje da je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage je prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor uz određivanje jamstva koje po uplati može zamijeniti istražni zavor kao i određivanje mjere opreza iz članka 98. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku odnosno zabrane posjećivanja nogometnih utakmica kako nogometnih klubova u Hrvatskoj tako i nogometne reprezentacije, na način da će se za vrijeme odigravanja tih utakmica prijavljivati nadležnim policijskim postajama.

Protiv dijela rješenja kojim se istražni zatvor zamjenjuje jamstvom, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu, navodi se u priopćenju.

U svom priopćenju Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku navodi da je priveden hrvatski državljanin (1988.) zbog osnovane sumnje da je počinio isto kazneno djelo izazivanja nereda te da mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U Ravnateljstvu policije ranije su izjavili da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je ‘preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu’.

28.06.2016.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0