NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATI IZ LONDONA O BREXITU Za neke je ovo šok, za druge izazov

Foto: CroExpress

Angelo Zgorelec i fra Ljubomir Šimunović.

Br. pregleda: 3117

Foto: CroExpress

Autor. Zoran Stupar

U Velikoj Britaniji, prema nekim procjenama, živi oko 4000 Hrvata. Kako će na njih, pogotovo one bez britanskog državljanstva, utjecati izlazak Velike Britanije iz Europske unije koji je izglasan na referendumu o tzv. Brexitu, teško je u ovom trenutku prognozirati.

- Ne mogu puno reći, ali mi se ruke tresu od rezultata ovog referenduma. Pravi šok, nitko to nije očekivao. Mislim da se loše piše Velikoj Britaniji, postat će drugorazredna zemlja. Kako sada dalje, to nitko ne zna. Čak i političari koji su bili za izlazak sada šute – kaže nam Angelo Zgorelec, Koprivničanac koji već pola stoljeća živi u Londonu. Kako kaže, od cijele je situacije 'šokiran i bolestan'. Zgorelec (75) je poduzetnik koji je 1978. godine u engleskoj metropoli izdao prvi informatički časopis u Europi. London je, podsjetimo, većinski glasovao za ostanak u EU.

- Hrvatska katolička zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako mala, vrlo je dobro integrirana u lokalno društvo i živa u svojemu djelovanju. Rezultat ovoga referenduma je zasigurno nova situacija i izazov – kaže nam fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije London.

- No, Hrvatska katolička misija London kao svjetionik naše prisutnosti na otoku ostat će trajno posvećena pastoralnoj skrbi o svim novopridošlim članovima, ali i onima koji su već dugo u Ujedinjenom Kraljevstvu – zaključuje fra Ljubo.

Podsjetimo, 51,9% glasača glasovalo je za izlazak zemlje uz EU.

24.06.2016.

Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi (foto: Zvonko Milas)

MILAS U REPUBLICI SRPSKOJ Posjetio Hrvate povratnike, oduševio ga njihov poduzetnički duh

24.03.2017.

Najavio i buduće podupiranje projekata samozapošljavanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja

FOTO: Zabavne reklame